kolmapäev, 20. august 2008

Ja Poolast võib saada Gruusia 2, aint palju hullemal määral


Väljavõte BBC veebist.

Ajal, kui eestlased vehivad oma armsate lipukestega ja tunnevad kaasa Gruusia rahvale ning saadavad tigedaid noote Venemaa suunas, juhtuvad maailmas mõnevõrra olulisemad sündmused, mis ei tohiks ka eestimaalasi külmaks jätta:

viimastel päevadel, kui Iraan (mille juhid on ähvardanud USA maailma kaardilt minema pühkida) saadab kosmosesse üksteise järel oma kaugmaarakette ja naabermaal Pakistanis võeti üleeile ametist maha USA liitlane Musharraf, allkirjastasid Poola ja USA välisministrid täna Varssavis nn raketikilbilepingu, mis on oluline etapp sõja alustamiseks Iraani vastu (kuu aega tagasi sõlmis USA leppe rakettide juhtimiseks mõeldud radarisüsteemi rajamiseks Tšehhisse).

Nagu kirjutab BBC veeb, viitega Washingtonile, kaitseb see süsteem USAd ja suuremat osa Euroopat selliste Lähis-Ida "karmide elementide" vastu nagu Iraan. Mis siis tähendab, et Poolasse (NB! Läänemere äärde, ühte endisesse sõjaväebaasi!!) paigutatakse raketid, mis peavad alla tulistama Iraanist teele saadetud ja USAle või Euroopale sihitud (tuuma)rakette. Ja teiselt poolt seab see Poola, Tšehhi ja kogu ülejäänud Ida-Euroopa suurde ohtu, sest see tõrjesüsteem saab Iraani rakettide või siis diversantide, lennukite peamiseks ründeobjektiks. Ehk siis taas ohverdatakse endisi sotsbloki riike, riskitakse nende rahvaga. Ja see, miks Venemaa on sellele Poola kilbile vastu, pole mitte Venemaa šovinistlik suurusehullustus nagu on püütud näidata (Venemaa vastu on olemas vastavad tõrjesüsteemid juba nn külma sõja ajast, Inglismaal ja Alaskal), vaid ehe hirm selle sõja ees ja seoses sellega, et Poolasse suunduvad Iraani raketid võivad "kogemata" eksida Venemaale. Noh, Eesti sellepärast muretsema ei pea, eksole, sest Eesti on NATOs ja NATO vihmavari kaitseb Eestit. Ja kui ei kaitse NATO, siis kaitseb jumal. Ja kui üks rakett kogemata Eestisse sajabki, mis kogu rahva minema pühib, siis jumal temaga, siis on see jumala tahe. Aga kui tõsisemalt võtta, siis risk, et mõni rakett Eestisse maandub või jõuab, on üpris väike.

Nii et: muretsemiseks on põhjust küll, aga lühiajalises perspektiivis ei tule oht mitte Venemaa poolt. Valmistugem sõjaks. Ja, mis seal salata, ka surmaks. Ja selle sõja puhul ei aita enam ka lipukestega vehkimine, nii kurblooline kui see ka pole. Ning vabatahtlikud, seadke end aegsasti valmis! Ja kuhugi kaugele pole seekord enam vajagi sõita.

2 kommentaari:

Virgo Kruve ütles ...

Vaatasin ka mina seda allakirjutamist kontsertpianisti(Rice) ja poolaka vahel. Mulle tundus see pigem valimiskampaaniast haaratud USA siseriikliku sammuna, kus püütakse kindlustada miljonite poola immigrantide hääled sõjakate neokonservatiivide taha.
Mina ei usu Bushi poolt kolmanda sõja alustamist. Afganistanis oli lihtne, kuid nagu Rumsfeld ütles, polnud seal piisavalt väärtuslikke pommitamise sihtmärke. Alles eile tapeti 10 NATO sõdurit-prantslast ja see oli okupantidele kõige suurem ühekordne inimkaotus alates oktoobrist 2001!
Siis mindi Iraaki ja esimestel päevadel lasti sadu lõppema hakkava kasutusajaga Tomahawk rakette a 2 miljonit dollarit tüki hinnaga, Bagdadi objektidesse, mis olid telekaamerate vaateväljas. Iraagi taastamise käigus on kõrvale läinud BBC Panorama saate kohaselt lausa 23 miljardit dollarit ja pole näha, et rohkem asjakohaselt kulutatud raha oleks tulemusi hakanud andma. 2003. oli nafta hind ca 30 dollarit ja praegu 115 (alles hiljuti 150) ning saudid kaaluvad oma raha lahtisidumist dollari kursiga, sest neil pole nõrgemaks muutuva rahaga midagi teha. Saddamile lõppes ka halvasti katse oma naftat mõne dollarisst erineva valuuta eest müüma hakata.
Kui olla nüüd natuke paranoiline, siis augustis 2001. olid USAs suured elektrikatkestused, sest korporatsioonid müüsid elektrit sinna osariiki, kus hind oli parajasti kõrgem. See tõi kaasa tervete San Fransico linnaosade pimenemise, sest seal ei saanud piisavalt head hinda. ENRONi korporatsioon pankrotistus! Vaid kuu hiljem oli see WTC juhtum, mille plaanimisest oli eelinfo, kuid asja väga ei takistatudki. Selle asemel võeti loosung "With us or against Us" ja mindi ristisõjale Lähis-Ida regiooni. See on nende humanitaarabi saava Iisraeli tagahoovi, kus oli vaja võimusuhteid ümber jaga või nafta hinda reguleerida, et saudide tulud ikka suureneksid.
Aastal 2008 on USA majandus jällegi kehvasti elamas. Fanny Mae, Freddy mac, Societe General (FRA), HSBC kahjumid annavad tunnistust kinnisvaraturu ja aktsiaturu probleemidest. Selles mõttes poleks paari õhurünnaku korraldamine Iraani mõnele objektile ja siis lennukikandjal loosungi Mission Accomplished (Iraagi puhul 1. mai 2003) all sõjategevuse edukast lõpetamisest kuulutamisega majanduselt tähelepanu kõrvale juhtimine midagi erakordset.
Isegi Eesti reformierakonna, sotside ja isamaarüüstajate valitsus tegeleb viimased 13 päeva Gruusia teema ja mitte probleemides eelarvega (krokodillid sõid laulus mainitud kahvlite asemel hoopis laste koolilõuna ära!).
Vabandan pikka juttu.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et USA on praegu see, kes peaks uue võidurelvastumise tegema ja kordama seda, mida omal ajal Reagan tegi. See on ainus, mis vähegi lootust annab.