neljapäev, 18. detsember 2008

Jaak Allikul paraku õigus: Tuulepealne maa on propaganda


Väljavõte ETV kodukalt.

Tuulepealne maa on hingematvalt ilus seriaal. Ilusad näitlejad, ilusad kostüümid. Vapustavalt hea režissööritöö, lummavad loodusvaated.

Aga sisu ei kajasta tegelikkust. Nii palju kui me seda ka uskuda ei ihkaks, kõik vene ohvitserid ei olnud nagu Eduard Tomani kehastatav Vorontsov. Imestan, et Toman sellise paha venelase rolli üldse vastu võttis, sest minu meelest õhutab selline ühekülgne venelasekäsitlus rahvuslikku vaenu, mida ei oleks tegelikult põhjust tunda.

Minu suguvõsal on vene ohvitseriga sootuks teistsugused kogemused. Nimelt taheti 40ndatel aastatel küüditada minu vanaema Julie-Eveliinet. Meheks, kes Võrumaal, Osulas tema arreteerimist organiseeris, ei olnud venelane. Vaid hoopis eestlane, perekonnanimega Vedler. Hans Vedler. Ühel päeval tuli see Vedler minu vanaemale koos vene ohvitseri ja sõduritega järele ning ütles mu vanaemale, et ta oma asjad kokku pakiks ja nendega kaasa tuleks. Sealjuures oli ta väga üleolev ning mu vanaema hakkas nutma. Vene ohvitser ütles seepeale mu vanaemale, et hüva, mine koju, paki asjad, me tuleme sulle homme järele. Vedler üritas veel midagi protesteerida, aga vene ohvitser andis käsu lahkuda.

Järgmisel päeval ei tulnud mu vanaemale keegi järele. See vene ohvitser oli ta päästnud. Kaaseestlase käest. Ma ei tea, mis oli selle vene ohvitseri nimi, aga ma tahaksin seda teada, sest ma viiksin lille ta hauale.

Ma usun, et selliseid lugusid on veel. Ja et nii kohutav kui see ka ei tundu - eestlase kõige hullem vaenlane ei olnud neil hirmsatel aastatel mitte venelane, vaid teine eestlane. Õigemini siis teine kade eestlane. Eestlasi küüditasid teised eestlased. Ja see paljukirutud Aljoša võis eestlase teise omasuguse käest hoopistükkis ära päästa.

Isamaalisus on ilus asi, aga ta muutub jäledaks, kui isamaalisus pole mitte ehe ja südamesttulev, vaid võlts ja ennastõigustav. Muide, on huvitav, et Eduard Tomani kehastatav venelane meenutab natuke meie aja rahvavaenlast Dimitri Klenskit. Kas see on taotluslik? Et vaadake, tiblad peedistasid meid juba siis ja peedistavad ka nüüd, nemad juba ei muutu. Sest ajalool on kombeks korduda?

Ja istub ilus eesti pere neljapäeva õhtul teleri ette ja kiristab hambaid, vaadates, kuidas Tomani kehastatav Vorontsov tublile eesti mehele, Matvere kehastatavale advokaat Kallastele täägiga ribidesse annab. Tekib endalgi tahtmine haarata püss ning minna Moskva alla, kas pole?

Rahvusliku vaenu õhutamine on kuritegu. Ja eriti ränk, moraalselt, ma mõtlen, on see kuritegu siis, kui sellega üritatakse mõjutada masse. Tuulepealsel maal on väga suur vaatajaskond. Kas see, mida tahame pärandada oma lastele, on valed ja vihkamine?

Minul tükkis pärast selle seriaali vaatamist pisar silma. Ilusad näitlejad, ilusad stseenid. Kui lõputult ilusa ja mõjusa seriaali andnuks sest teha. Aga selleks oleks sinna vaja vähemalt ühte õilsat venelast.

Millise karistuse määrame Klenskile, Revale, Linterile ja Sirõkile? Vaadakem sügavale oma südamesse ja öelgem ausalt, millise karistuse oleme määranud neile eestlastele, kõigile neile eestlastele, kes on kasvõi kordki kaevanud kaaseestlase peale või aidanud mingilgi moel kaasa nende küüditamisele, teinud koostööd KGB-ga. Ja siis vaadakem üksteisele üle ajaloo hägu silma ning kõnelgem ometi asjadest ausalt.

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodan, et iga arukas lapsevanem peab lapsele ka selgitava loengu mustvalgest maailmakäsitlusest ja selle kahjulikkusest... nagu soovitati ka "klassi" puhul...

Inno ütles ...

Huvitav on see, et hõimuvennad, eestlased ja soomlased on läinud väga erinevat teed. Soomlased on üle maailma tuntud rahuvahendajad, näiteks endine Soome president Martti Ahtisaari, soomlastega arvestatakse ja neid tunnustatakse.
Eestlased seevastu on sõjaõhutajad, toetati sõjategevust Tšetšeenias, siis Iraagis, nüüd Gruusias. Seejuures on need sõjad olnud edutud ja eestlased pole saanud mingit tunnustust. Rahvusvaheliselt eestlastega ei arvestata. Pigem vaadatakse neid nagu mingeid ullikesi. Isegi ameeriklased irvitasid, et Bush kolib pärast ametist naasmist kas Albaaniasse või Eestisse, sest need on kaks maad, kus teda veel armastatakse.

Ajalooline positsioon ida ja lääne vahel annaks eestlastele just võimaluse olla lepitaja, rahuvahendaja, kuna tuntakse eri kultuure. Samas sõjategevuses pole eestlased kunagi silma paistnud. Ma arvan, et rahuvahendaja roll on pikas perspektiivis tulusam igas mõttes. Ja kui eestlased on selles vallas mõjukad, nendega arvestatakse, siis ei lasta eestlasi ka kellelgi puutuda. Sõjaka rahva alistamisest pole kellelgi kahju.

Anonüümne ütles ...

Vorontsovi tegemisi kujutatakse "Tuulepealses maas" 1940. aasta suvel. Sel ajal siin tegutsenud NKVD ohvitserid võisid vabalt olla pärit valdavalt Venemaalt ja vene nimedega. ENSV NKVD hakati alles septembris üles ehitama. Valdavalt toodi selleks personal ikkagi Venemaalt. Lisas tsitaadi ühest Valdur Ohmanni artiklist:

"From September 1940 to February 1941, major efforts were made to get the ESSR NKVD into
motion, mostly using staff imported from Russia. During that period, ESSR NKVD was structured
according to the scheme prescribed by the central
institutions of the USSR NKVD.
In a confidential letter, from 31 August 1940, written by the People’s Commissar for Internal
Affairs Kumm, to the Secretary of the Central Committee of the Estonian Communist (Bolshevist)
Party (hereinafter the CC of the ECP), Karl Säre, the institution’s initial schemes for selecting staff become apparent. The letter prescribes the appointment of many NKVD officials from the USSR to posts
in Estonia".

Vene nimega NKVD ohvitseri kujutamine ei ole mingi vaenu õhutamine. Võiksite seda asja tasakaalukamalt võtta. Pealegi on reeturitest eestlastest piisavalt juttu (punane Leo Solba, spioon Martin Liivet).

Anonüümne ütles ...

Aitäh. See oli nüüd tõeliselt hea kirjutis.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuidas see postitus läheb kokku selle postitusega kus oli Äripäeva artiklis juttu väikeettevõtlusest ja sa ütlesid ,et eesti rahvas on väike ja meie asi ei peaks olema kuskohast tuleb raha panka ja veel ütlesid get a life??

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Minu arvates kõige rõvedam on pankurite propaganda sest...kui kogutud rahanatuke muutub nulliks...
The Irish Independentist

Banks bailout puts us all at risk

AS a pensioner,retired now for over 15 years,I am very depressed to find that the few quid I managed to save during the past number of years is now worth less than 10pc of its value at the beginning of the year.
The Government recklessly spent the wealth the country enjoyed
during the good times of the Celtic Tiger and now continuously blames a world recession for all our woes.
I hold the view that our "financial experts" in the media(George Lee&Co) are constantly preaching gloom and doom,while on the other hand the Government is trying to isntill confidence back into the market.
The real problem has been the CEOs and board members of the banks
who recklessly loaned millions unsecured debt to speculators.
I have not yet heard of any of these people being made accountable.On the contrary,our Finance Minister has been talking to these very same people about receiving a"bailout" from taxpayers.
The Government is prepared to mortgage the financial future of our grandchildren to these very same people-why?
They could nationalise the banks for a fraction of the cost for a period of,five years,for the benefit of the whole nation.
Meanwhile,the CEOs and board members should be asked to return their so-called performance bonuses or ill-gotten gains.
NAME&ADDRESS WITH THE EDITOR

Inno ütles ...

See väikeettevõtluse lugu oli irooniaga öeldud.

Unknown ütles ...

See et su vanaema mingi "värdja" Eestlase käest pääses tänu vene rahvusest isikule ei tee tõrvapotti meeks.
Nad on haige rahvas ja samamoodi haigeks on nad jäänud tänu oma valitsejatele kes propageerivad vägivalda ja vihkamist.Nad on isoleeritud ja usuvad seda mida neile ette söödetakse.Eestlane on samamoodi loll kuna ei halasta ka enda rahvuse peale.
Venelased hävitavad siiamaani ka enda rahvast.Ainuüksi sõjaväest kaob aastas tuhat sõdurit manalateele.
Hinno&Irja te meelega üritate kõigest vastupidi aru saada ?? Tänu teile Klenskid jms siis räusata saavadki kuna te kuulate teda.
Keskerakond on ka teie meepott.
Mu meelest pole keskerakond mitte kuidagi tunnustust ära teeninud.Linn pole korras ja enne majanduskriisi ( mis oli juba ammu ette teada ) on vaja veel linnal makse tõsta??!?!?! Teed pole ikka korras.
Te võiksite enda blogi nimeks panna Keskerakonna propagandaleht!!!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Püüdsin vaadata seda Tuulepealset maad nii palju kui oli võimalik,poole pealt katkes ära pidevalt.
Leidsin selles vähemalt ühe vea,ühe vea mille abil moonutatakse ajalugu,seega ka inimeste mõtlemist,eneseteadvust-seda soovivad teha illuminaadid!!! Oi jube,illuminaatide huvides on tehtud see film!!
Selles filmis too fakti viga, tolle mille tegijad muutsid ehk võltsisid ajalugu on:
1.ESIMESES EESTI VABARIIGIS OLI PÄÄS PRESIDENDI JUURDE TÄIESTI VABA IGALE SOOVIJALE,TEMA JUURDE MINDI NIISAMA VESTLEMA JA JOOMA PUDELIT ÕLUT IGAL KELLAJAL JA IGA ILMAGA,SELLEKS POLNUD VAJA ETTE TEATADA EGA TAOTLEDA LUBA...Sellest kirjutas Delfis Ivan Orav mõni aasta tagasi.(selles filmis tahtis naisterahvas minna K.Pätsi vastuvõtule ja keegi ütles talle,et talle seda ei võimaldata!!)
Minu meelest,kui ma nüüd ei eksi, siis Mart Laar on ennegi eksinud ajaloo kirjutamise õigsuses s.t. võltsinud ajalugu.
Kas selles filmis on Laari käsi mängus?
2.Ma ei usu,et Esimeses Eesti Vabariigis kutsuti
Konstantin Pätsi Kostjaks.
No selline pugemine tiblade ees on liiast. Või on see meelega tehtud selleks,et segada eestlasi venelaste sekka?
See film lõhnab kõvasti kaageebee käekirja järele ja jääb kaugele Eestlusest ja isamaatundest.
Aga noh,ilus oli ikka vaadata,mõnusa tunde tegi ikka küll.
Võib-olla lihtsalt Eestlaste kodumaa tunne ja viha võõraste vastu on nõnda leebe nagu Oskar Lutsu Kevadest Arno reageering Jüri Kuslapi peale kui too kirjutas koolitükke Imeliku jaoks ja siis Arno hüüdis"Ma löön sind,ma löön sind..."
Kas tõesti sama leebe on ka eestlaste kodumaa armastus ja viha okupantide vastu?...Ma löön sind!)))

marge ütles ...

"Pealegi on reeturitest eestlastest piisavalt juttu (punane Leo Solba, spioon Martin Liivet)." Ärme unusta ka seda Toomas Roo kibestunud õde, kes ju omaenda pereliikme üles andis (ja tundub et reedab seal filmis veelgi) vaenlastele!
Ja see vene ohvitser äkki lihtsalt oli liiga purjus järgmisel päeval, nii et lihtsalt unustas teie vanaemakese :D Sest mis mõtet oleks olnud ühe naisterahva pisarate peale niimoodi pehmeks minna? Eks need naised kõik nutsid, keda vagunitesse aeti..

Anonüümne ütles ...

kui 10st vene ohvitseridest olid 9 umbes sellised tõprad, nagu seriaalis kujutatud, siis teie arvates on ajalooliselt tõepärasem kujutada seda ühte, kes oli teistmoodi v? päris hea arusaam asjadest:)

Anonüümne ütles ...

See oli küll kena postitus...Eriti heaks teeb selle see, et tehtud selle põlvkonna esindaja poolt, kel ju eriti võimalusi venelasi tegelikult süvitsi tundma õppida, tunnetada, polnud väga võimalikki...Süda on õigel kohal, tunnetus on õige...

Anonüümne ütles ...

Ano 16:42 - ma arvan pigem seda, et ei tasu mõelda mustvalgelt, et eestlane hea venelane halb. Kui ikka mõni vene ohvitser on mõnest eesti ohvitserist õilsam, siis see on ju ometi väljakutse mustvalgele maailmapildile. Või ei? Pealegi, mina ei poolda üldse ksenofoobset lähenemist asjale.

Anonüümne ütles ...

Kui raske Eestis
http://www.youtube.com/watch?v=RDcacjfYBAI

Anonüümne ütles ...

mina ei tea, kuidas asjad olid ja vääga ei murra oma pead kahh... aga meelde on jäänud lapsepõlvest vanaema jutt sellest, kuidas ta venelastele leiba käis kodus küpsetamas (muidu redutas ta metsas oma 5 lapsega), sest venelased ilusti palusid.. vastupidi eestlastele, kes ainult kärkisid ja röövisid..
sellist suhtumist olen ka teistelt kuulnud. eriti jõhkrad olid eestlaste vastu olnud just metsavennad.