neljapäev, 24. september 2009

Kes meist on õige eestlane?


Väljavõte Postimehe veebist.

Endine TÜ rektor Peeter Tulviste ütleb, et eestlane on pigem lojaalne oma rahvusele, venelane aga riigile. Ilmselt teab Tulviste seda hästi, sest ta on õppinud Moskvas ja sealt omale vene naisegi võtnud.

Tulviste jutus on iva sees ses mõttes, et eestlane ei oska pidada üleval oma riiki. Eestlase jaoks eksisteerib Eesti riik vaid siis, kui koosneb 100% eestlastest, või ärgu olgu seda riiki üldse. Mingit vahepealset võimalust pole justkui olemas. Savisaarele heidetakse ette, et ta hangib omale venelastest valijaid, samas kui venelasi ühendaks mõni Jevgeni Kogani sugune, siis on see ok, Tulviste erakond IRL sõlmis Tallinnas Koganiga isegi abielu.

Tõupuhta riigi ideaali puhul kerkib esile paratamatult küsimus, kes siis on õige eestlane? Näiteks tundub, et Tit Madisson, kellest suuremat eesti meest annab otsida, pole justkui õige eestlane, sest Eesti riik tema teeneid ei hinda. Samuti pole õiged eestlased need, kes on sünnipäraselt venelased või muust rahvusest, aga räägivad vabalt eesti keelt, omavad Eesti kodakondsust, on elanud Eestis suurema osa oma elust ja maksavad Eestis makse. Ei piisa sellestki, kui nad kommuniste ei salli. Kusjuures, mis huvitav, et Venemaal kutsutakse selliseid inimesi eestlasteks. Aga Eestis kutsutakse neid venelasteks ja antakse mõista, et neil oleks parem lahkuda.

Samuti pole õiged eestlased need, kes ise või kelle vanemad on välismaale läinud ja seal aastaid elanud. Sest nemad ei tea enam Eesti asjadest suurt midagi.

Aga kes siis on? See õige eestlane. Praegu levinud arusaama kohaselt on see selline tegelane, kellel on kõigepealt eesti nimi, siis kes arvavad, et nende suguvõsa on kogu aeg Eestis elanud (kuigi enamiku eestlaste juured on laiali üle maailma), kes koges nõuka aja karmi reaalsust ja siis kes õigel ajal mõistis, kui hea on iseseisvus (mitte etteruttavalt nagu Madisson) ja kes sellest ajast peale on kandnud rahvarõivaid ja lehvitanud sini-must-valget lippu ja kutsunud valjuhäälselt kommareid ning venelasi ahju ajama. Ning pannud paika Madissoni. Kes on elus läbi lugenud (vähemalt lugemisega algust teinud) kaks raamatut: "Tõde ja õigus I osa" ning "Rehepapp", vaadanud vähemalt kaht filmi: "Viimne reliikvia" ja "Noor pensionär" ning teab peast mõnd neist filmidest pärit väljendit. Kes ise, kelle vanemad või vanavanemad võisid olla kommunistid, lausa esikommunistid, ent kes nüüd seda salgavad, ise samal ajal kommuniste maa põhja sarjates ja neid kommuniste ning venelasi kõigis hädades süüdistades. Kes on käinud oma elus paar korda välismaal, ühe korra Lätis (Riia loomaaias) ja ühe korra Soomes (Serena veepargis) või Venemaal (klassiekskursioonil Peterburis). Kes kirub kõike välismaist, näiteks Rootsi panku ja venelasi. Ja kes siis esimesel võimalusel alustaks sõda Venemaaga, põhjus ega tagajärjed pole olulised. Kes kirub valitsust, aga valimas ei käi ja end ise ka valmistel üles ei sea, sest poliitika on räpane. Ja kelle jaoks seaduserikkumine, näiteks maksude maksmisest kõrvalehiilimine, tööandja tagant varastamine või lapsepeks on lubatud, kui sellest keegi teada ei saa.

Mis on huvitav, samas, et see eestlane loob, ilmselt mingist masohhistlikust kalduvusest omaenda riigi sees, enda külje all sisevaenlast, piltlikult öeldes näljutab koera, et siis imestada, miks see koer teda näksata tahab või kisada, et koer on uue peremehe juurde üle jooksnud.

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ole hea, kirjelda kuidas sinu sule ja Edgari silmadest vaadatuna see õige asi välja näeb? Minu arvates on venelased umbrohi ( mida võib mõõdukas koguses taluda, kui nad liialt pealetükkivad pole) ja eestlased peet peenras. Kui Eestimaa on eestlaste elamise plats, siis peab umbrohu kontrolli all hoidma. Kui soovime umrohtu või osaks Venemaast saada, siis võiks teha soenduseks kakskeelsuse ja kodakondsust lõdvalt jagama hakata. Rohkem variante pole. Samas hea, et elatustase ja kliima meil vilets, muidu peaks poolkuusid varsti tornide tippudesse hakkama sättima.

Inno ütles ...

Ma arvan, et venelased, või siis need, keda venelasteks kutsutakse, tuleks vähemalt ära kuulata. Praegu ei lasta neil rääkidagi.

Siis saab üldse aru, mis mured või asjad neil on. Kas nad üldse tahavad mingit kakskeelsust või kodakondsust.

Praegu ei lasta neil rääkida, ja siis räägib nende eest ainult Kreml. Ja siis vaieldakse Kremliga. Mis on perversne.

Niipalju kui me oleme Irjaga venelasi intervjueerinud, siis on neil väga erinevad mõtted ja vaated. Ja väga vähesed jagavad Kremli vaateid. Samas ajalehed kirjutavad, viidates juhtivatele poliiitkutele, et kõik venelased mõtlevad ühtemoodi. Tegelt pole neid venelasi üldse ära kuulatudki.

Inno ütles ...

Ja mis umbrohtu puutub, siis minu enda arvamus on, et need venelased, kes Eestis elavad, on suur õnnistus, mitte nuhtlus. Minge käige ja elage veidi mujal, siis mõistate, mida ma räägin. Immigrantidest pole ükski Euroopa riik pääsenud.

Anonüümne ütles ...

Tulvistel oli TÜ rektoriks oleku ajal igavesti vinge "mesa", millega vanamees uljalt mööda Tartut kimas.

Anonüümne ütles ...

eesti riik on juba de facto kakskeelne (pole praktiliselt riigiasutust või eraettevõtet, kus vene keelega hätta jäetaks) ning nõukaaegsed raudteepõgenikud on õigusjärgsete EV kodanikega praktiliselt võrdsustatud. halli-passilised ning elamisloaga Vene-Valgevene-Ukraina kodanikud ei saa vaid Riigikogu valida või ise valitud saada ja osades riigiametites töötada. Ka keeleseadust tõlgendatakse valikuliselt.

Ametliku kakskeelsuseni ning hallipassiliste ja vene kodanike naturaliseerimiseni on vaid kukesamm. Kui Eestist Euro-Vene ühisteerulliga üle põrutatakse, küll see protsess siis ka seadusliku aluse saab. Väikeriigid olid-on-ja jäävad maailmaareenil vaid etturiteks

Anonüümne ütles ...

Homer Simson ongi õige eestlane,vist eesti juurtega,kuigi pole Riia loomaias käinud

Anonüümne ütles ...

õige eestlane on see, kes ei salli teist eestlast silmaotsaski ja asi mutt. see on nii olnud aegade algusest peale. tõsi, aegade jooksul on tulnud ette ka hetki, kus üldrahvalik ebakainus on põhjustanud ajutist sallivust (a la laulev revolutsioon jms). aga eestlase põhiloomus on olla endassetõmbunud ja hoolitseda selle eest, et teda lahutaks teisest eestlasest kõrge ja läbipaistmatu-läbitungimatu tara. eestlase loomuses ei ole huvituda teise eestlase käekäigust või tahta talle head. on ime, et eestlasi veel leidub. kui eestlase loomus ei muutu, siis teda varsti enam ei leidu kah...

Anonüümne ütles ...

Ja tõesti. See on suur õnnistus, kui eestlaste põlisel maal vennad oma ikoonid ülesse panevad, toas mööbli omatahtsi sätivad ja eriti kihvt on, kui üks hõimupealik neid oma tungide ja ihade rahuldamiseks ära kasutab. See kõik on suur õnn ja rööm, mis lõppeb üheselt. Kui pole enam rahvusriiki , kaob ka rahvus. Küsige kindlast neilt muust rahvustest kodanikelt, mis nad tahavad. Kui mulle tuleb külaline, siis käitub ta külalisena. Kui tahab pikemaks jääda, siis sulandub keskkonda. Enne kõike õpib keele. Kui tal on mulle miskit tarka rääkida ja kuulan, teen sellest omad järeldused, mitte ei hakka tema tahte ja soovide valguses elama.Sisuliselt toimub afgaanis sama. mingid kodanikud arvavad teadvat, mis nende riigi elanikele hea on. Meil pole õnneks sõda, aga n.ö. muulased suruvad peale enda tahet ja soovivad omi arusaamu ja kombeid kehtestada. Eestlased peaks üheselt teada andma neile, et elu korraldavad eestis põlisrahva esindajad. Ja onu Edgar on võimuhaige vanamees. Flirtides muukeelsetega tõmbab ta varem või hiljem eesti rahvusele jama selga. Väga kahju, et muukeelsed või venelased, kui neil on mingid tahtmised ja huvid pole suutnud oma parteid püsti saada. Oleks selgelt väljendunud tahtmised ja soovid. Ja kui nüüd Edgar tallinna lasteaedadest muusikaõpetajate ja võimlemisõpetajate kohad kah lõpuks ära kaotab, siis võiks Siskad, Eesmaad , Saared ja muud teletupsud minna trollisaatjaks. Ilgelt jälk! Hääle saamiseks penskarile abiraha leitakse, lolli hinnaga kartuleid ja puid ostetakse, kakukaamerat ja muud jurameediat saab teha, aga laulu ja võimlemisõpetajat on vaja kottida. Nüüd ta keedab linnakatlas sellist rammusat leent, et mitu aega saame seda Tallinnas limpsida.

Anonüümne ütles ...

no kui kõik eestlased oleksid samasugused kui 90 % kommijatest, kellel eestlase kohta pole midagi head öelda, siis, mis Eestit teil üldse vaja on. Tõmmake Vene- või välismaale ja suhelge seal kenade inimestega.

Anonüümne ütles ...

Mina aga olengi v2lismaal. 17 aastat juba. Minu jaoks on eesti nagu haigus. Nagu mingi k2rn mida ma pidevalt n2ppima pean ja 2ra ei lase paraneda.

See mis eestis toimub ei peaks mind yldse sygama, aga ma ikka tulen ja kraatsin ja uurin, et kuidas on, kas ikka veel veritseb. Ja iga kord veendun, et n2h jah, ikka veel veritseb ja jookseb m2davett.

No miks ma seda endaga teen? Milleks mulle eesti? Eesti ei puutu yldse enam ammu minu elusse.

Haigus. Nagu ma ytlesin. Lapsep6lve trauma millest ma yle ei saa.

Anonüümne ütles ...

see mesa oli katri raik, paarike pakkus tartlastele palju lõbu...

Anonüümne ütles ...

lõpuks kupatati see mesa kuhugi minema, vist narva

Anonüümne ütles ...

to neljapäev, 24. September 2009. a 18:54
Me oleme enamuse oma ajast elanud ILMA rahvusriigita. Järelikult pole see peamine.
Pole mõtet ka süüdistada venelasi ega ameeriklasi. Aga oma foobiatest ja kompleksidest peame küll ise ja kiiremas korras välja tulema, sest aeg töötab praegu küll meie kahjuks. Muidu võib korduda nagu eelmise vabariigi lõpu eel käis üks nn prohvet(nimi ei tule meelde kohe)ringi ja manitses rahvast meeleparandusele. Päts andis talle vist süüa ja saatis lossist minema, Laidoner olevat isegi kolki lasknud anda talle. Aga ennustused mõlema kohta läksid täide. Soomlased palvetasid ja pääsesid...

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Karl Reits oli selle mehe nimi ja tunti teda kas turuprohvetina või härra Häda Tuleb-ina.

Soomlasi ei päästnud mitte mõni palve vaid tugev geopoliitika tundmine, rahva üksmeel, hästiväljaõpetatud sõjavägi ning kuulus Soome SISU. (naljakas soomlaste ideealiks on sisu ning eestlaste omaks rehepaplus, see o n ka üks põhjusi miks Eesti omariiklus on juba kaks korda põhja kõrbenud)