neljapäev, 11. märts 2010

Aga vabadus, Härra Liberalism?- neljas pressikonverents Stenbocki maja ukse taga

 Noorreporter Irja ja Hr Liberalism.

Täna ma tahaksin kirjutada liberalismist ja armastusega, sest ma olen oma poliitilistelt vaadetelt liberaal, olen olnud kogu elu. Mu täditütar Ene Susi, kes 44ndal aastal enne venelaste sissetulekut koos oma ema ja isaga Eestist Rootsi ja sealt edasi Ameerika Ühendriikidesse, vabasse maailma põgenes, oli samuti liberaal. Tema, teise põlve immigrant, kes jõudis lisaks Ameerikas "poliitika tegemisele", nagu ta oma meeleavaldustel ja poliitilistel kongressidel osalemisi nimetas, ka Afganistani ja Pakistani vabaduse eest võidelda, mind liberalismipisikuga nakataski ja ma olen sest nakatunud tänaseni. Usun üksikisiku vabadusse igal tasemel ning mitte miski ei tee mind vihasemaks ja valvsamaks kui võimu katsed üksikisiku vabadust piirata. Eriti tähtsad on minu jaoks sõna- ja arvamusvabadus, ajakirjandusvabadus, vabadus koguneda ja meelt avaldada. Ma arvan, et demokraatlikud riigid peaksid neid vabadusi kärpima vaid äärmisel hädavajadusel.

Kuna ma olen hingelt liberaal ja liberalism tähendab minu jaoks ennekõike vabadust (ingliskeelne sõna liberty tähendab ju otsesõnu vabadust), siis ma olin väga üllatunud, kui lugesin, et Liberalismi Akadeemia valis aasta liberaaliks rahandusminister Jürgen Ligi. Akadeemia nõukogu esimees Igor Gräzin põhjendas seda sellega, et Jürgen Ligi on silmapaistev näide inimesest, kes on raudselt seisnud liberaalse maailmavaate eest Eestis. Vaat siis, mõtlesin mina, see tähendab siis seda, et Jürgen Ligi peaks idee poolest olema üks suuremaid vabaduse eestvõitlejaid Eesti Vabariigis. Kuidas muidu saaks ta olla aasta liberaal, mis tähendab ei midagi muud kui vabaduse eestvõitlejat?

Ütlesin seda ka täna hommikul Innole, kui taas Tallinna poole sõitma asutasime. Eks ikka Stenbock'i majja, vabariigi valitsuse pressikonverentsile, kuhu meid esimest korda lahkesti sisse lasti, aga pärast seda, kui julgesime peaminister Ansipile ebamugava küsimuse esitada (Inno küsis, kas tal ei ole häbi maksumaksja kulul Lõuna-Aafrikasse ja Jaapanisse reisida, kui suur osa rahvast nälgib), enam mitte. Kahel eelmisel korral on valitsuse pr-juht Inga Jagomäe meid ukse taha visanud, väites, et meie käitumine oli esimesel pressikonverentsil "ebakohane".

"Jürgen Ligi valiti nüüd aasta liberaaliks. Tema teab kindlasti, misasi see liberalism ülepea on. Ma küsin talt," ütlesin ma Innole.

Inno noogutas. "Väga hea küsimus. Aasta liberaal peab seda kindlasti teadma."

Otsustasimegi sel korral liberalismile keskenduda ning selgitada välja, kas reformierakondlased ülepea teavad, misasi see liberalism on. Sest nad on ju kuulutanud, et Reformierakond on liberaalsete väärtuste kandja Eestis. Silver Meikar tegi ju isegi ettepaneku nimetada Reformierakond ümber Liberaaldemokraatlikuks Erakonnaks. Mis tähendaks siis seda, et Reformierakond kuulutaks end vabaduse ja demokraatia eestvõitlejaks Eesti Vabariigis.

Kuidas sobib aga sellisesse kuvandisse Reformierakonna juhitav valitsus, mis ei lase vabakutselisi ajakirjanikke oma pressikonverentsile? Mis võtab endale õiguse otsustada, kes on Eesti Vabariigis ajakirjanik ja kes mitte? Mille juht ja peaminister pagendab pressikonverentsult ajakirjaniku, kes esitab talle ebameeldiva küsimuse? Kuidas sobitub selline käitumine liberaalseid väärtusi kandma pürgiva erakonna maailmapilti? Kas siin ei teki nüüd väga teravat vastuolu?

Just selliseid küsimusi kavatsesime täna vabariigi valitsuse pressikonverentsil esitada, kuid nagu ikka, nii olid meil ka nüüd juba uksel vastas turvamehed. Ütlesime, et tulime pressikonverentsile.

"Aga kas te siis juba ei saanud aru, et olete siin ebasoovitavad isikud?" küsis turvamees hämmeldunult, ent siiski väga viisakalt.

"Jaa, aga meil oleks valitsuse pressiesindajale veel mõned küsimused, sooviksime temaga rääkida," ütlesin mina. Me tahtsime Inga Jagomäelt küsida, et kui kaua me peame ootama, enne kui meid uuesti pressikonverentsile lubatakse ja kas me saaksime selleks midagi ette võtta, et meid sinna rutemini lubataks. Me võiks näiteks endal järgmisel korral suud kinni teipida või midagi, et ei tekiks tahtmist ebakohaseid küsimusi küsida. Või siiralt vabandust paluda. Midagi peab ju ometigi olema võimalik teha? Isegi kriminaalkorras karistatutele antakse teine võimalus!

Turva läks asja uurima ja ma küsisin Innolt: "Ok, ma saan aru, et Inga Jagomäe karistas meid selle eest, et me küsisime küsimuse, mis Ansipile ei meeldinud, aga millalgi peab see keeld ju ometigi ära lõppema. Mis sa arvad, kui kaua meid pressikonverentsile ei lubata?"

"Ma arvan, et... igavesti," ütles Inno. "Või nii kaua, kuni Ansip võimul on. Ma mäletan, kui olin veel Äripäeva ajakirjanik, siis Ansip ükskord helistas mulle ja kärkis, et miks Äripäevas Reformierakonnast nii negatiivne lugu. Ma siis seletasin talle, et seda lugu ei kirjutanud üldse mina, vaid Andres Kärssin, aga Ansip ütles, et teda see üldse ei huvita, kes kirjutas, ja kärkis edasi. Ma ütlen sulle - Ansipile ei meeldi ajakirjanikud, kes esitavad talle ebamugavaid küsimusi. See ongi põhjus, miks meid ei lubata mitte kunagi valitsuse pressikonverentsile."

Piilusin ruumi, kuhu meid sisse ei lastud. Turvamees rääkis parajasti telefoniga, ilmselt siis kõrgestiaustatud ametnik Inga Jagomäega, kes ei julgenud ka seekord alla tulla, ja seletas talle midagi, ilmselt, et need Tähismaad on jälle siin ja tahavad pressikonverentsile tulla, mida nüüd teha. Ootasime oma viisteist minutit. Selle aja jooksul saabus mitu ajakirjanikku, kel vabalt siseneda lasti, turvamees käis mõnda aega ringiratast ja kratsis pead, rääkis jälle natuke aega telefoniga ning tuli siis lõpuks tagasi meie juurde.

"Kahjuks ei ole kellelgi kommunikatsioonibüroost hetkel aega teiega rääkida, " ütles ta nõutult. "Äkki meili teel?"

Egas midagi, meili teel. Olime jälle tänaval. Liberalismi eestvõitlejaks pürgiv partei oli ka seekord rääkinud ja otsustanud.

Esimesel korral otsustasid liberaalid, et me võime küll pressikonverentsil osaleda, aga me ei tohi küsida mitte ühtegi küsimust.

Teisel korral otsustasid liberaalid, et kuna me küsisime ebakohaseid küsimusi, siis meil ei lasta enam  pressikonverentsil osaleda.

Kolmandamal korral otsustasid liberaalid, et me ei pääse pressikonverentsile, sest me ei ole meediaväljaandest ja meil ei ole pressikaarti.

Neljandamal korral me tõime pressikaardi. Siis otsustasid liberaalid, et meil võib küll pressikaart olla, aga meie käitumine esimesel pressikonverentsil oli ikkagi ebasoovitav.

Viiendamal korral otsustasid liberaalid, et me lihtsalt ei pääse pressikonverentsile ja kõik ning nad ei pea meile isegi mitte põhjendama, miks me sinna ei pääse. Me suhtleme teiega meili teel, ütlesid liberaalid turvamehe vahendusel.

Olge lahked. Selline see liberalism Eesti moodi on. Ilmselt mingi uuemat sorti liberalism, ainult Eesti riigi ja Eesti inimeste jaoks, mida muu maailm ei tunne, aga mida nimetatakse liberalismiks Eestis  ja mida kultiveerib end liberaaldemokraatlike väärtuste kandjaks pidav Reformierakond. Mille sisu võib lühidalt kokku võtta nõnda: Liberalism - see on see, mis ma ütlen.

Otsustasime siiski pressikonverentsi lõpuni Stenbock'i maja juures passida ja Härra Liberalismi enda ehk Jürgen Ligi ära oodata. Ja temalt kui Aasta Liberaalilt küsida, kuidas tema seda va liberalismi defineerib. On sel ka midagi vabadusega pistmist või on see sootuks midagi muud, Eestile ainuomast?

Ligi andis end tükk aega oodata, ent lõpuks vajus ta Stenbocki majast välja ja me võtsime ta kohe pihtide vahele. Küsisime talt, kuidas tema kui Aasta Liberaal liberalismi olemusest aru saab.

"Misasi see liberalism on, härra Ligi? Milliste väärtuste eest ta seisab?"

"Noo..." jäi härra Liberalism mõtlema. "See... seda on niimoodi raske siin defineerima hakata, läheks kole pikaks. Ütleme, et ta seisab igasuguse vabaduse eest..."

"Selge, vabaduse," jätkasin mina, "Aga mida ütleb liberalism näiteks ajakirjandusvabaduse kohta? Kas liberalism kaitseb ka ajakirjandusvabadust?"

"Jaa, muidugi," ütles härra Ligi pikalt mõtlemata.

"Aga siin me nüüd seisame, härra Ligi," ütlesin mina. "Tulime valitsuse pressikonverentsile, aga meid, ajakirjanikke, ei lastud sisse."

"Kes siin on ajakirjanik?" küsis härra Ligi.

"Inno on töötanud ajakirjanikuna," ütlesin mina.

"Egas igaüks, kes on töötanud ajakirjanikuna, saa ennast veel ajakirjanikuks nimetada," ütles härra Ligi tähtsalt.

"Aga meil on ka Kesknädala pressikaardid," ei jätnud mina jonni. Kesknädal on küll Keskerakonna-meelne, aga ka American Prospect on demokraatide- ja American Spectator vabariiklaste-meelne. Ent mitte ühelgi ameerilasel ei turgataks pähe öelda, et need väljaanded ei ole ajakirjandus.

"Aga kas te arvate, et Kesknädal on ajakirjandus?" küsis härra Ligi kulme kergitades.

"Aga kas teie arvate, et ei ole?" küsisin mina vastu.

"Loomulikult arvan mina, et ei ole," teatas härra Ligi rõõmsalt naeratades, vabandas, et peab ruttama ja kadus oma musta Mercedesesse.

Sellega oli härra Liberalism teinud meile teatavaks, mida ta arvab ajakirjandusest. Õigemini - teinud teatavaks Eestis viljeldava liberalismi erivormi seisukoha, mille kohaselt on peaministril ja ministritel, s.o valitsusel õigus otsustada, millised isikud või väljaanded on riigis ajakirjandus ja millised ei ole seda mitte. Selle paikapanemine on härra Liberalismi arust peaministri ja ministrite suva, mis tähendab lihtsustatult seda, et ajakirjanik on Eesti Vabariigis selline inimene, kes kirjutab peaministrile meelepäraseid lugusid. Veelgi lihtsustatumalt - ajakirjanik on õukonnalaulik. Kui soovite, siis õukonnanarr. Ostke endale aegsasti narrimütsid, härrased ajakirjanikud!

Jürgen Ligi ei ole, tõsi küll, esimene inimene, kes ütles avalikult välja, et Kesknädal ei ole ajakirjandus. See au kuulub Keskerakonna enda liikmele Evelyn Sepale, kes diskrediteeris selle väljaütlemisega oma erakonda rohkem kui keegi teine enne teda, sest on üks asi, kui Kesknädalat nimetab mitteajakirjanduseks mõne võistleva partei esindaja, ja hoopis teine asi, kui seda teeb selle erakonna enda liige. See on sisuliselt sama, mis öelda, et minu erakond ei olegi tegelikult erakond, vaid hoopis survegrupp ja tal polegi tegelikult õigust Riigikogus istuda, mina ei saa aru, kuidas ta sinna sai ja mis ta seal teeb. Inimesel, kes oma erakonna kohta selliseid sõnu loobib, ei tohiks enam selle erakonna ridades kohta olla.

Sellega Evelyn Sepp ja Jürgen Ligi muidugi eksivad. See, et ajakirjandusväljaanne esindab mingi partei huve, ei tee teda veel mitteajakirjanduseks. Ka Eesti ajakirjanduse juured on poliitikas, Postimees ja Sakala, esimesed suured ajalehed Eestis, alustasid poliitiliste väljaannetena. Maailmas on väljaandeid, mis ütlevad otse välja, milliseid parteisid nad eelistavad, näiteks Stern Saksamaal toetab konservatiive ja Spiegel vasakpoolseid. Ameerika Ühendriikides on jällegi sedasi, et osad väljaanded positsioneerivad end kas konservatiivsete (Spectator) või liberaalsetena (Prospect), osad aga toetavad, nagu see kõikides demokraatlikes riikides tavaks, alati opositsiooni. Oleks kujuteldamatu, et mõni saksa või ameerika minister ütleks, et Stern või Prospect pole ajakirjandus.

Eesti on läinud kolmandat, üksjagu perversset teed. Ühelt poolt ei ütle meediaväljaanded otse välja, keda nad toetavad, kuigi lehtede sisu järgi võib otsustada, et Postimees on Reformierakonna ning Päevaleht ja Eesti Ekspress IRLi lehed. Teisalt eiratakse demokraatlike riikide tava kritiseerida valitsevat võimu. Näiteks Vanity Fair'i peatoimetaja Craydon Carter upitas Barack Obama võimule, kuid nüüd ei pelga ta teda ka kritiseerida. Eestis ei poeta Postimees aga Reformierakonna peaministri ja ministrite kohta ainsatki halba sõna, küll aga valvab ta kiivalt opositsioonierakonna esimehe Edgar Savisaare iga viimast kui sammu, kirjutades juhtkirju mitte Eestis päev-päevalt süvenevast stagnatsioonist ja autokraatiast, vaid Tallinna lumistest katustest ja rookimata teedest. Eestis on niisiis selline tava, et lehed on küll teatava partei meelsed, ent salaja, varjatult, ning kritiseeritakse mitte valitsust, vaid opositsiooni. Täpselt nagu Kadastik kritiseeris nõukaajal mitte valitsust, vaid opositsionäär Lagle Parekit, teeb ta ka nüüd, selle sama vana, sisseharjunud kombe järgi. Küllap on põhjus, miks Eestis on niivõrd perversne arusaam liberalismist osaliselt ka ses, et meil on niivõrd persversne arusaam ajakirjandusest ja selle rollist. Ei ole kedagi, kes võimureid korrale kutsuks.

Aga Reformierakonnast ja liberalismist (naljakas on neid kaht sõna ühes lauses pruukida!). Ma ei tea, kas härra Ligi mõtles selle, et Kesknädal ei ole ajakirjandus, ise välja või tsiteeris ta lihtsalt rumalat Evelyn Seppa, aga sellega ütles ta välja ühe väga olulise tõe. Nimelt selle, milliseid väärtusi Reformierakond tegelikult kannab. Silver Meikar võib küll liberaaldemokraatlikust parteist unistada, aga partei vana kahurväe seisukoht on ikkagi selline, et selle, misasi see liberalism mingil hetkel konkreetselt on, paneb paika valitsus, kel, nagu Inga Jagomäe meile möödunud korral ütles, on täielik diskretsiooniõigus ning kes ei pea oma käitumise motiive mitte kellelegi põhjendama.

Kuna Reformierakond naudib Ansipi ja Postimehe vastutava väljaandja Mart Kadastiku lähedase sõpruse tõttu meediaprotekstiooni, siis see ei paista esmapilgul välja, aga tänane Reformierakond teab liberaalsetest väärtustest niisama palju kui siga sidrunist.

Liberalism ei ole nimelt see, kui sina, kes sa oled võimuesindaja, ütled mulle, et sina võid otsustada, kes mina olen ja mida ma tohin teha. See võib sulle küll vabadusena näida, kuna sinul on vabadus määrata ja mind paika panna, aga ühepoolne ning euroopalikke põhiväärtusi ja traditsioone eirav vabadus ei ole mitte liberalism, vaid AUTOKRAATIA. Mida viljeles 30ndatel aastatel ka Konstantin Päts, kes võis kah omast arust suur liberaal olla, kuigi ta kehtestas vaikiva ajastu ja lasi kõik endale ebameeldivad väljaanded sulgeda, nõnda et alles jäi vaid tema enda parteile lojaalne häälekandja. Tema võttis ka ISE otsustada, kes oli Eesti Wabariigis ajakirjanik ja kes mitte. Tema arust olid õiged ajakirjanikud vaid need, kes töötasid Päewalehes ja laulsid kiidulaulu Konstantin Pätsule.

Kuna inimesel, kellele on võim pähe löönud, on tihti silmaklapid peas, siis ma aitan teid natuke, härrased Ansip, Lang ja Ligi, ning ütlen, et vaadake end peeglist, te käitute praegu täpselt nõnda nagu Konstantin Päts 30ndatel. Otsustate ise, kes on ajakirjandus ja kes mitte.

Ja see on tegelikult täitsa okei. Teil on täielik õigus seda teha. Ma olen liberaal ja pooldan arvamusvabadust. Teil on täielik õigus olla seda meelt, et peaministril ja ministritel, s.o teil endal on õigus paika panna, kes on Eesti Vabariigis ajakirjanik ja kes mitte. Põhja-Korea, Iraani, Hiina ja Türkmenistani riigipead oleks teiega sajaprotsendiliselt nõus.

Ainult et ärge jumala eest end sellisel juhul liberaalideks nimetage.

Siin veel üks pilt Hr "teen, mis tahan" Liberalismist.

33 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pikk ja hea lugu. Löpus hea iroonia. Valitsuse liikmed on nii rumalad, et ütlevad nagu laps oma arvamuse välja. Aga vastutust selle eest ei pea nad kandma. Vöivad teha mis tahavad. Pange samas vaimus edasi.

Anonüümne ütles ...

Jagomäe kuseb. Usute või mittea, aga Jagomäe kuseb. Ja Asip kuseb. Ligi laseb sorinal mis torust tuleb. Huvitav millal neil diarröa vallandub?

Irja ütles ...

Ok,
paneme :)

Anonüümne ütles ...

Ega nende käitumine erine oluliselt teie omast st. teeme mada tahame, ja nimetame selle liberaalsuseks.
Teie käitumine pole mitte aus ja otsekohene, vaid halva lastetoa ja labasuse sübbioos.
Astute esmaspäeval "Virumaa Teataja" toimetusse ja seal ootab teid paar inimest juba ees. Ega nad teile head sõna ütle, tervituseks ühmavad: " Raisk, oleks siis puhtakski end pesnud, haisete nagu tõhud!" Kui soovite, et keegi teile teie töökohti tutvustaks, siis kästakse ise otsida jms.Kas see on nende poolt halb käitumine, või on nad ausad ja siirad? Teie debiilne ausus ja siirus selline eelmainitud just ongi.
Palju teile palka lubati?

Anonüümne ütles ...


"Aga kas te arvate, et Kesknädal on ajakirjandus?" küsis härra Ligi kulme kergitades.

"Aga kas teie arvate, et ei ole?" küsisin mina vastu.

"Loomulikult arvan mina, et ei ole," teatas härra Ligi rõõmsalt naeratades, vabandas, et peab ruttama ja kadus oma musta Mercedesesse.


...and 12 points goes to Ligi again. Väga hästi vastatud...irw...

(Ühtlasi langetame hetkeks pea Eesti ajakirjandusmaastikult lõplikult kadunud Võrumaa Teataja mälestuseks)

Urro ja Türja, näidake kordki vähemalt, et olete taegemad, lõpetage see pada-sõimab-katelt- jura ja vastake lihtsale habemega küsimusele. Laiad rahvamassid ootavad vastust juba ammu:

Miks peaks peaminister tahtma näha valitsuse pressikonverentsil inimesi, kes enda esindatavas kord ilu-, kord ajakirjanduslikus väljaandes - nagu nad ise vastavalt vajadusele seda defineerivad - kes avaldavad peaministrist pornograafilise sisuga fotomontaaži, mille juures olev tekst mõnitab ka teisi valitsuse liikmeid?

Lasteaia tasemel puiklemised a la "me ei pea kellelegi aru andma", "mis ta siis võtab oma erakonda inimesi, kes noksiga lehvitavad" ja "ise oled loll" võite esitamata jätta.

Anonüümne ütles ...

22:55:

Astute esmaspäeval "Virumaa Teataja" toimetusse...


Oh õudust, ütle ometi palun, et sa eksisid ja mõtlesid järgmisel esmaspäeval Võrumaa Teatajas juhtuma hakkavat...???

Anonüümne ütles ...

ükskõik mida öelda selle blogi kvaliteedi või usaldusväärsuse kohta, aga see irja lugu annab juba poliitilise analüüsi mõõdu välja ja on ka ajakirjanduslikult meisterlikult kirja pandud.
inno vaata ette irja hakkab sust mööda minema.

Anonüümne ütles ...

Viru Maakohtu registriosakond määras: toimetada 06.10.2009 osaühing EstSart (11335962) tehtud aruandetrahvimäärus Ä19817/M3 kätte avalikult. Avaldada väljaandes Ametlikud Teadaanded järgmise sisuga avalikult kättetoimetatava dokumendi väljavõte: määrata rahatrahv 2008 majandusaasta aruande seaduses sätestatud tähtaja jooksul esitamata jätmise eest Osaühing EstSart (11335962), trahvi suurus seitse tuhat (7000) krooni. Trahv tuleb vastavalt Tsiviilkohtumenetluse seadustiku § 179 lõikele 5 tasuda Rahandusministeeriumi arveldusarvele Swedbank a/a 221023778606, AS SEB Pank a/a 10220034796011, Danske pank A/S Eesti filiaalis 333416110002 unikaalsele viitenumbrile 10561900017619 60 päeva jooksul, alates käesoleva määruse kättetoimetamisest. Sama tähtaja jooksul tuleb registripidajale esitada 2008. majandusaasta aruanne. Kohus võib trahvimist korrata seni, kuni majandusaasta aruanne on nõutavas vormis esitatud. Kui isik, kellele rahatrahv määrati, seda ei tasu, siis esitatakse trahvimäärus sundtäitmiseks kohtutäiturile. Sel juhul lisanduvad trahvisummale ka täitemenetluse kulud. Isik, kellele rahatrahv määrati, võib esitada määruskaebuse 15 päeva jooksul alates määruse kättetoimetamisest. Vastavalt Riigilõivuseaduse § 56 lõikele 20 tasutakse määruskaebuse esitamisel riigilõivu 400 krooni. Lõiv tuleb tasuda Rahandusministeeriumi kontole: Swedbankis 221023778606, AS SEB Pangas 10220034796011, Danske pank A/S Eesti filiaalis 333416110002. Lõivu makstes peate kindlasti märkima ka toimingu viitenumbri. Igal kohtul on toiminguteks oma viitenumber: Harju Maakohtu registriosakond 2900076420, Tartu Maakohtu registriosakond 2900072709, Pärnu Maakohtu registriosakond 2900072372, Viru Maakohtu registriosakond 2900076433. Dokument loetakse avalikult kättetoimetatuks 30 päeva möödumisel aruandetrahvimäärus väljavõtte väljaandes Ametlikud Teadaanded ilmumise päevast. Käesoleva kohtumääruse peale ei saa esitada määruskaebust.

Anonüümne ütles ...

Viru Maakohtu kinnistusosakonna Ida-Viru kinnistusjaoskonnale on esitatud kinnistamiseks järgmised katastriüksused järgmistele isikutele:


Vaivara vald
1. Ida-Virumaa, Vaivara vald, Auvere küla, Ehavalguse AÜ 55, 348 m2; Nadezhda Zueva

Anonüümne ütles ...

Super lugu, Irja (kui see ei ole ajakirjandus, siis ma ei tea, mis on)! :) Ja ärge andke alla! Väga tublid ja vaprad olete.

M.

Anonüümne ütles ...

Irja räägib siin paljusõnaliselt vabadustest, mis "talle meeldivad". Äkki räägiks Irja kunagi ka sellest, milliseid kohustusi võiks tal enda meelest olla. Seni on jäänud mulje, et mitte ühtki, vabandust, kui ma eksin, ja palun sellisel juhul minu eksiarvamus kummutada.

Anonüümne ütles ...

Türja, sul pole midagi pistmist euroopalike väärtuste ja üleüldse mingite inimlike väärtustega.
Inimestel on õigus keelduda teiega ühes ruumis olemast.
Kesknädal on muidugi ajakirjandus, aga kehv ja politiseeritud sopaajakirjandus.
Ja veel, nii palju kui teie kahekesi olete Keskerakonnale teinud, ei ole mitte keegi siiani.Mitte ei saa aru, kuidas üks erakond võib end siduda selliste räpakollidega, kas neil seal mingit imago inimest pole?

Anonüümne ütles ...

Kas Võrumaa Teatajas vormistatakse Inno asemel tööle Hiireke ja Suss, kelle palga võtab vastu Irja, kes siis sellest Innot üleval peab ja kohtule teatab, et Innol pole sissetulekut ja sellepärast ei saa ta ka oma lastele elatist maksta?

Anonüümne ütles ...

Kas teil pole häbi kulutada igal nädalal hulk raha bensiini peale, et sõita Rakverest Tallinna lolli mängima - selle asemel et annetada see näiteks mõnele paljulapselisele puudustkannatavale perele?

Anonüümne ütles ...

no mida, paljulapseline pere on ainult hunnik sitajunne Irja meelest. Neid küll aidata pole vaja, las need idioodist kanaemad tegelevad sellega.Irja sõidutab oma lõpnud rebast ikka Talllinna vahet, palju kasulikum kogu maailma vabadusliikumisele.

Anonüümne ütles ...

Aga vastutus, Proua Vabadus, rääkida rumalusi, seda suudab ju igaüks.

Anonüümne ütles ...

OÜ FRANSERTAL pankrotihaldurid müüvad 07. aprillil 2010. a kl 9.30 Tallinnas Lauteri tn 7-12 OÜ Pankrotihalduribüroo Mägi & Partnerid ruumes toimuval avalikul suulisel enampakkumisel ühiselt Tallinnas Nõlva t 9 asuvad kinnisasjad:
1. Kinnistu pindalaga 48 212 m², reg osa 3665701, katastritunnus 78408:807:0010, tootmismaa 100%. Kinnisasjal asub 3 hoonet, millest üks on kasutuses kontorina ja kaks laohoonetena. Kinnistule suubub raudtee.

Anonüümne ütles ...

Today these countries censor internet access: China, Azerbaijan, Bahrain, Brazil, Estonia, Ethiopia, Iran, India, Korea, Morocco, Myanmar, Oman, Pakistan, Saudi Arabia, Singapore, Syria, Sudan, Thailand, Turkey, Tunisia, United Arab Emirates, Uzbekistan, Vietnam, Yemen.

Anonüümne ütles ...

tõeliselt hea lugu kirja pandud
:) Irja! tubli ajakirjanik!
aga Ligi - kas see on meie Eesti valitsus? selline autokraatia tõesõna?
ja mind samuti väga huvitaks millal saab kesknädala ajakirjanikud pressikale?

Anonüümne ütles ...

assa mis auto! palju siuke ka maksta võiks?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Võrumaa Teatajas asuvad tööle Inno ja Irja Tähismaa
Maaleht.ee
11. märts 2010 14:31


Ajakirjaniketa jäänud Võrumaa Teatajas asuvad reporteritena tööle skandaalse blogipidamisega tuntuks saanud Inno ja Irja Tähismaa, kirjutab LõunaLeht.



Ajalehe andmetel asuvad Tähismaad Võrumaa Teatajas tööle alates järgmisest nädalast, vahendab BNS. Tähismaad on üritanud viimastel nädalatel korduvalt pääseda valitsuse pressikonverentsile, kuid ei ole sinna pääsenud, kuna nad ei ole ajakirjandusväljaande töötajad.

„Meil Irjaga on olnud juba kaua aega selline plaan — minna Võrumaad avastama. Irja juured on ju seal ning nüüd avanes selleks suurepärane võimalus,” selgitas Inno Tähismaa.

Võrumaa Teatajast on pärast peatoimetaja Sulev Valneri ametist vabastamist lahkunud või lahkumas viis inimest ehk peaaegu kogu loominguline kollektiiv.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Palju õnne siis tulevase leheneegri karjääri puhul:)))
Ma loodan,et te olete targemad kui dzunglis neegrid ja tagate Võrulastele elektri tasuta.
Harimatud neegrid suudavad tagada endile elektri tasuta
http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/01%20POD/02%20ProjectOverviewDocument_inet.htm


The wind turbine is made of very basic materials that are almost all available in Mali. However a few parts might need to come from outside Mali, like magnets.
http://www.wind-turbine-supplies.co.uk/magnets/magnets.htm

http://www.scoraigwind.com/

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas Võru alternatiivraha ühiku nimetuseks saab olema Irjo s.o. liitsõna nimedest Inno ja Irja?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas hakate ajama ka Petserimaa asja?
Kas nihutate riigipiiri ida poole tagasi?
Kas hakkate tegema reklaami tõusvale Eesti elektriautode tööstusele?
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/silwi-autoehitus-plaanib-e-autosid.html

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Nõmme raadiole
Nõmme raadio s.o. Margus Lepa,väga palju mida te räägite on õige kuid:
Lõpetage virisemine!!!!!

Kas te siis ei saa aru,et kõik algab tasuta elektrist...
Isegi aafrika dzunglis elavad neegrid tagavad endile elektri tasuta!!!!
Pange Nõmme raadio veebi üles Eestikeelne video kus õpetatakse ehitama väikesevõimsusega elektrituulikut. Ja rääkige vaid teemal kuis tagada tööd maapiirkondades...
Te annate liiga palju informatsiooni aga keegi ei suuda seda läbi seedida...
Kas te teenite illuminaate ja juute,ning sellepärast meelega uputate pööbli infomürasse?
Koondage oma jagatavat informatsiooni mõnedele aladele:
1.Kuidas tagada tööd maapiirkondes.
2.Kuidas taastada Eesti küla.
3.Kuidas taastada Eesti talusid.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ma loodan,et tulevased ajakirjanikud,kallikesed Inno ja Irja iialgi ei unusta neid kuldseid sõnu:
Need sõnad tuleks raiduda marmorisse...
Miks ehitada savimaja
http://www.savimaja.ee/index.php?id=miks

Miks ehitada savimaja


Enamik inimesele vajalikku, alates toidust kuni ehitusmaterjalideni tarnitakse arenenud riikides kohale sadade ning sageli tuhandete kilomeetrite kauguselt. Nende kilomeetrite katmiseks tuleb kulutada palju energiat, mis omakorda arvestatakse tänapäeva maailmas ümber rahaks. Seega peab inimene teenima piisavalt, et lubada endale vajalikku. Kuna suurem osa inimkonnast on valinud kas vabatahtlikult või olude sunnil palgatöötaja staatuse, siis peavad nad enamiku oma ajast pühendama omaniku teenimisele. Ühiskonnas koonduvad aga enamus töökohtadest ümber keskuste ehk linnadesse, seega siirdutakse üha enam elama linnadesse. Kuna ühes linnas toodetakse väga vähe inimesele vajalikust, siis trasporditakse enamik vajaminevast sisse, k.a toit. Selline majandusmudel seab automaatselt linnaelule kõrgemad hinnad ja ka kõrgemad palgad. Viimane ahvatleb aga üha uusi inimesi linna tulema, mis omakorda mõjutab linna kinnisvara hindasid.

Mõistagi soovib igaüks oma perele ilusat kodu, kus on hea ja rahulik puhata. Selleks, et kirjeldatud kodu ikkagi saada võtab inimene endale laenukohustuse ja hakkab teenima lisaks tööandjale ka panka. Kuna riik tahab ka oma osa, siis võib juhtuda, et inimene katab oma sissetulekuga vaevu vaid hädapärase. Suured finantskohustused kasvatavad hirmu ja mitmed suurendavad kindlustunde saamiseks veelgi oma töökoormust. Tekib üha rohkem pingeid ja üksteise mittemõistmisi perekonnas, kuni lõpuks muutub üllas soov omada kaunist kodu pere lõhkujaks...

Veelgi enam, lisaks perekondade lõhkumisele mõjutab inimese heaolu linnas ka inimkehale mitteomane keskkond ja söök. Enamasti on algne looduslik materjal tarbijateni jõudnult tundmatuseni muudetud ning inimese jaoks harjumatu. Inimkeha lihtsalt ei ole sellise materjaliga aastatuhandete jooksul kokkupuutunud ning ei võta seda omaks. Olgu siis tegemist toidu, riiete, mööbli või mõne muu esemega.

Mis on siis lahendus? Jah tõepoolest, üks lahendus on savimaja!

Savimaja on palju enamat kui lihtsalt maja. Savimaja põhimõtetega tutvumine muudab sageli kogu meie elu. Savimaja on üks neist teemärkidest, mis näitab inimesele, et enamiku eluks vajaliku peaks inimene leidma mõne kilomeetri kauguselt enda elupaigast. Savimaja ehitamisel kaasalõõmise tulemusel mitte ainult ei valmi uus maja, vaid ilmneb ka inimese tõeline olemus, olla looja. Enda krundilt või selle lähikonnast saadud materjalidega ehitades suudame me korduvalt imestada miks inimene töötab vastu energiaseadustele.

Miks ehitada savimaja?

- tervislik ehitada, tervislik elada;
- talgute korras ehitades mitmeid kordi odavam kui traditsiooniline ehitamine;
- võimalik luua kergesti ümaraid, loomulikke vorme;
- enamik maja materjale saab tõenäoliselt hankida enda krundilt või selle lähistelt;
- lihtne ehitusviis annab võmaluse luua endale oma käte abil kodu;
- vähene energiakulu;
- võimalus kasutada savikonstruktsiooni ka maja sisustamisel (diivan, ahi, põrand jms);
- õigesti ehitatud savimaja on vastupidav rohkem kui mitu inimpõlve;
- looduskeskkonnaga ühilduv

Kes on ise endale savimaja ehitanud, kannab savimaja loogika ka teistesse valdkondadesse, kus inimene töötab risti vastu loodusseadustele. Olgu selle näiteks toit, elukoht või töö, mis sageli ei ole inimesele loomuomased.

Inno ütles ...

23:01le:
ma olen olnud kogu aeg öelnud, et Irja on must andekam. Nii et mul ei jää muud üle, kui temaga sammu pidada.

Anonüümne ütles ...

Kindlasti olete palju võimekamad ajakirjanikena, kui blogipidajatena. Vastupidiselt enamusele, soovin teile jõudu uues töökohas, kuigi -kerge teil seal olema ei saa...

Tegelikult olete väga toredad inimesed!

Anonüümne ütles ...

Ehk lubaks liberaal Irja prl.Sepal ja hr.Ligil jääda oma arvamuse, et ajaleht Kesknädal ei ole ajakirjandus, juurde ilma neid rumalateks nimetamata sest "liberalism ei ole nimelt see, kui sina võid otsustada, kes keegi on ja mida ta tohib teha(arvata)!"Ja kindlasti ei ole liberalism fotomontaažid peadest ja peenistest, teil on vabadus neid teha aga liberaalidena aktsepteerige ka peade või peeniste omanike õigust solvuda ja teid mitte ajakirjanikeks pidada ning vastavalt käituda!

Anonüümne ütles ...

Liberalismi juures on tähtis osa ka vastutusel ja usaldusel, me saame olla liberaalsed vaid juhul, kui me oleme veendunud, et seda kurjasti ära ei kasutata.Usaldus ja vastutus on tähtsad asjad ka sellise teile tundmatu mõiste nagu "ajakirjaniku eetika" puhul, kuigi Inno pidanuks seda sõna vähemalt koolis kuulma.Teid paraku ei saa teie vastututustundetu käitumise tõttu usaldada ei ajakirjanike ega mitteajakirjanikena!Ei ole kahtlustki, et hr.Ansip suudaks talle omase sõnaohtrusega vastata teie küsimusele:"Mida valitsus täna tegi tööpuuduse vähendamiseks?", pigem on küsimus, mis on järgmine küsimus ja kas see ei tule stiilis "teie sõbranna Katja Ljubobratets" sest olgem ausad, teie eesmärk ei ole saada vastust küsimusele, vaid korraldada küsimuse esitamisest võimalikult suur palagan!Klounidele võib palagan tõesti tunduda olevat liberalismi võrdkuju aga kas ta seda ka tegelikult on?

Anonüümne ütles ...

vaesed võrukad ja kui nad teiega veel tülli ka peaks minema, siis on terve lõuna eesti pervosid ja pedofiile täis.

Anonüümne ütles ...

Ligi sõidab vist samasuguse Mercedesega kui Savisaargi.
On nii? Tagauks justkui on sama...

Irja ütles ...

Kes nüüd meile mingit palka lubab? Virumaa Teataja - see on ikka hea nali küll :). Eks küsige Aarne Mäe käest :)))

Meil ju näpud põhjas, raha pole, kuigi kremli poolt uus rahalaadung juba teele pandud!

Teistele aga - palju tänu heade sõnade eest, need tegid mul meele kohe väegade heaks. Katsun tulevikus veel paremini kirjutada. Kalli-kalli!