reede, 9. november 2012

E-valmised - eEesti edukaim projekt!?

Väljavõte ajalehe Houston Chronicle veebist.

Eestit armastatakse viimasel ajal kritiseerida, seda nii seest- kui väljastpoolt, peamiselt majanduse olukorra ja juhtkonna isikuomaduste tõttu. Aga ühes asjas on Eesti saavutanud ometi edu, ja see pole mitte Reformierakonna edukas majanduspoliitika, vaid laiem alustala, mille sepistasid Mart Laar ja tema lähemad kaasvõitlejad. Tegemist on eEesti, kitsamas mõistes e-hääletusega, millele pani aluse Eestis kasutusele võetud digi-isikutunnistus ja sellega seotud digiallkiri.

Digiallkirja projekti kohta võib öelda sarnaselt president John Kennedy algatatud Kuulennu-projektiga, et see oli väike samm eesti rahva jaoks, aga suur samm kogu inimkonna jaoks. Digiallkiri võimaldab esiteks allkirjastada dokumente kodust lahkumata ja eri ametkondadega suhelda arvuti teel (ilmselt oleks praktiline tänases New Yorgis, kus pole piisavalt bensiini saadaval, et ringi sõita), aga ka valimistel hääletada kodust lahkumata, jällegi väga praktiline olukordades, kus liikumine on raskendatud, näiteks rasked loodusolud nagu tänases New Yorgis, kus paljud inimesed ei saanud tormi ja selle tagajärgede tõttu tõttu valima minna, aga oleksid seda saanud teha arvuti või mobiiltelefoni teel.

Häid asju sageli kohapeal ei märgata ja eEesti on üks selline projekt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eks sellega on nii ja naa. Kui teaks, kuidas Eestis viimased e-valimised läbi viidi, siis võtaks seisukoha. Kuna aga andmed hävitati kiiremas korras, siis pole midagi parata, et tekivad kahtlused. Nagu tekitas kahtlusi "suur samm inimkonnale". Kusjuures Kuu on isegi eelisseisundis. Ripub meie kõigi peade kohal. Aga Eesti e-valimised on tõeline must auk.

Anonüümne ütles ...

Loomulikult kui USA juurutab E-hääletuse on suur samm demokraatia arengu suunas.Saab presidendivalimistel ennustada 1.-e hääle täpsusega tulevase võitja!