neljapäev, 29. november 2012

Eesti praegune olukord sarnaneb 1930ndate algusega

Kes lugenud William Tomingase mälestusi 1930ndate aastate vaikiva ajastu kohta, need ilmselt märkavad sarnasusi praeguse ajaga. Tolleks ajaks olid Eesti poliitikat juhtinud August Rei, Konstantin Päts ja Jaan Tõnisson rahva usalduse kaotanud, mistõttu võitsid suure poolehoiu vabadussõja veteranid ehk nn Vabadussõjalased, keda hiljem halvustavalt vapsideks kutsuti. See oli rahva algatus, mida võib võrrelda praeguse nn vabakonnaga.

Olukord on sarnane veel ses mõttes, et nii 1930ndate algul kui praegu on maailm tulemas välja sajandi suurimast kriisist. Eestis on vahe ainult selles, et Euroopa Liidus ei õnnestu Eesti senisel poliitilisel klikil enam sõjaväelist riigipööret korraldada ja relvi oma rahva vastu tõsta. Kui diktaator Pätsil õnnestus tänu nõukogude okupatsioonile veel märtriks jääda, siis tänased juhid sellist õlekõrt enam kasutada ei saa. Eesti poliitika on täiesti uues olukorras ja uute väljakutsete ees. Rahva algatusest välja kasvanud poliitikuid ei õnnestu enam vangikongi pista nagu seda tehti 1930ndatel. Nii et, kui ajaloost paralleele tuua, siis kuulub tulevik täiesti uutele tegijatele poliitikas. Kes nad on, seda näeme juba loodetavasti õige pea.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kust need uued tulijad peaksid tulema ja mis nad siis praegu teevad. Tõsised tegijad peaksid ju välja paistma igal juhul, sõltumata, mis alal nad tegutsevad. Ja kui tulevadki, kordub Respublika või Roheliste teema. Eestlase loomus pole ju muutunud, pigem ajud on üha rohkem ära pestud. Pigem kas emigratsioon või sisepagulus nagu juba Uku Masing skeptikuna ennustas meie võimetuse kohta endid valitseda. Mulle kangastub mingi Ladina Ameerika stsenaarium oma kihistumise ja getostumisega.

Anonüümne ütles ...

Seevastu eesti rahva kagelanna Liis Haavel saab peagi vabadusse. Just vilksas uudistest l2bi.

Irja peaks sel puhul mingi luuletuse kirjutama.

Polegi ammu enam Irja loomingut n2iud.

Ei tea kas Inno taltsutas selle perutava noore n2ki nii t2diks 2ra, et anna olla. Kas t6esti? Ytle, et see ei ole t6si!

Anonüümne ütles ...

Liis haavel ja see....galojann ongi eesti maskotid ja rahvusvahelisele üldsusele näitamiseks.Vaaaata mis ka meil ikka on!!!Teistpidi jälle aususe kehastused võrreldes michaeli ja rosimunnusega.Miks?Sest nemad said karistada ja tuli riskida...rosimunnused aga varastavad vabalt ilma mingi riskita.

Anonüümne ütles ...

Mida tähendab, et kõik vanad poliitikud on kaotanud usalduse? Seda peaks mulle kõigepealt tõestama. Kas Savisaar või näiteks Lauristin on kaotanud usalduse? Kaugeltki mitte. Edgari rinnast tuleb ära võtta sinna ebaõiglaselt riputatud venemeelse tiitel ja asjad loksuvad taas paika. Lauristinil pole sedagi tiitlit. Eks ta ole ka ettevaatlikum olnud. Nüüd kokkuvõttes tuleb välja, et usalduse on kaotanud tegelased, kellel pole seda kunagi olnudki. Kas eestlased pidid mingil põhjusel kunagi usaldama Ansipit? Või Ligi? Sellist aega pole olnud. Need inimesed (ja veel paljud tänased "kõneisikud") pole kunagi osalenud sündmustes, mis oleks ühel või teisel moel pidanud lõppema rahva usaldusega nende suhtes.

antifashist-incestproduct ütles ...

Йохан Бэкман - геy, педофил, инцест!!!

http://date.bluesystem.ru/anketa/657389

Йохан Бэкман

Espoo, Kirkkokorpi 11A
Oikeussosiologian ja kriminologian dosentti, valt. tri
+79214009905,+358405035474,+358401948309 +358040 503 5474
exiron@gmail.com, johan.backman@helsinki.fi

Anonüümne ütles ...

Soomlased räägivad jah, et eestalsed on suured lapsed.

Liivakasti taseme näljad.