kolmapäev, 26. detsember 2012

Kas sotsid tulevad tagasi?

Kui nn Eesti ajal, ehk Eesti vabariigis 1918-1940 oli poliitikas jäme ots sotside käes (isegi president Konstantin Päts oli vaadetelt sots, osaledes näiteks 1905. aasta mässukatses, mille eest ta lausa surma mõisteti), siis pärast nõukogude okupatsiooni rahvas enam mõistetavalt sotse ei valinud. Vasakpoolse maailmavaatega poliitikutel olid nõukogude aja koleduste pärast silmad nii häbi täis, et nad ei julgenud end isegi sotsideks nimetada, vaid piirdusid nimetusega Mõõdukad. SDE tekkis alles 2004. aastal.

Nüüd näib, et sotsid tulevad pärast 70-aastast pausi poliitikasse tõsisemalt tagasi. Sven Mikseri juhtimisel on sotsid tõusnud Eestis rahva seas taas kõige populaarsemaks erakonnaks, esmakordselt pärast 1934. aastat, mil sotsid jäid oma sahkerdamiste tõttu alla Vabadussõjalaste liikumisele ja kartuses võimust ilma jääda korraldasid koos Pätsiga edukalt riigipöörde.

Sotside võimuletulek on Eestis mitmes mõttes sümboolne. Eesti Vabariik oli sotside loodud ja tekkis sotsialistliku revolutsiooni tulemusel, loodetavasti aitavad sotsid nüüd taas Eestile elu sisse puhuda. Eestis, kus iga inimhing on kulla väärtusega, on sotsialistlikel vaadetel olemas oma koht. Negatiivse poole pealt tähendab sotside võim suuremat maksukoormust, eriti kõrgepalgalistele ja riigi suuremat sekkumist kodanike tegevusse. Samas on näiteks Soomes ja Rootsis olnud aastakümneid jäme ots sotside käes ja neid riike peetakse ühtedeks parimateks elukeskkondadeks kogu maailmas, kuhu isegi parempoolse võimuga Eestist põgenetakse. Eesti inimesed tahavad Soomes ja Rootsis elada vaatamata sealsele üüratule maksukoormusele.

Kuivõrd järgmise valitsuse panevad suure tõenäosusega kokku sotsid, siis saab olema huvitav jälgida, kelle nad võtavad partneriks. Ilmselt ei saa see olema Reformierakond, kes on selleks ajaks oma margi veel rohkem täis teinud. Üks võimalus on Keskerakond, eriti juhul, kui Savisaar otsustab lõpuks taanduda, aga ta võib selle eest küsida presidendi ametikohta. Teine võimalus on liit mõne uue poliitilise jõuga, sellisel juhul on sotsid oma valikutes vabamad ja saavad ise valida enda seast nii presidendikandidaadi kui Euroopa Komisjoni liikme.

Kommentaare ei ole: