laupäev, 22. detsember 2012

Laulva revolutsiooni kangelane on pagendatud

Kui David Vseviov on praegust olukorda Eestis võrrelnud bolševistliku Venemaaga, siis võib see isegi tõsi olla, sest nii Venemaal kui Eestis elavad pagenduses revolutsiooni alusepanijad- Venemaa puhul Lev Trotski ja Eesti puhul Tiit Madisson. Eesti praegune võim on siiski bolševismi softcore-variant, sest Madissoni hoiti küll vangis, jälitati ja sunniti kodumaalt põgenema, aga erinevalt Trotskist pole teda hukatud. Samuti pole Eestis korraldatud erinevalt bolševistlikust Venemaast massilisi repressioone. Kel Eestis valitsev režiim ei meeldi, neil on võimalik vabatahtlikult lahkuda ja kümned tuhanded on seda võimalust kasutanud.

Eesti puhul on muidugi häbiväärne, et laulva revolutsiooni alusepanija Tiit Madisson on pagendatud ning võimul on need, kes nõukogude perioodi lõpus Madissoni ja sellega kogu eesti rahvast püüdsid okupatsiooni-režiimi all edasi hoida. Õnneks läksid protsessid Venemaal kontrolli alt välja ning ka kõige okupatsiooni-meelsemad politrukid olid sunnitud Eesti iseseisvaks kuulutama, nii nagu seda oli teinud Venemaa Boriss Jeltsini juhtimisel.

Iseenesest on huvitav märkida, et Eesti puhul räägitakse palju laulvast revolutsioonist, aga selle alusepanijatest mitte. Kõik teavad Prantsuse revolutsiooni sangareid, samuti Ameerika revolutsiooni omi, rääkimata Vene revolutsioonist, aga Eesti omad on justkui mingi suuremat sorti saladus. Balti apell, MRP-AEG ja Hirvepargi miiting ei tohiks ju ometi olla ununenud. Inimesed on samuti hästi teada: Tiit Madisson, Lagle Parek, Mart Niklus, Enn Tarto, Erik Udam jt. Härra Ilves võiks neid inimesi oma arvukate välisreiside käigus tutvustada, või mis?! Tänu neile inimestele on ta täna president.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Iga revolutsioon sööb oma lapsed.

Lugesin just, et Indrek Toome olevat elus ja terve ja nautivat rantjee elu.

Tolleagne tipp kommunist. Siim Kallas, Savisaar, Ansip, nimekiri on pikk.

Ma arvan, et kui tuleb revolutsooni teine laine kõlgivad need tegelased võllas. Ja kõik kordub uuesti.

Ah, fuck everything ...

Anonüümne ütles ...

Eelpool kirjutaga päri.Aga inimene ei õpi kunagi ajaloost ja teiste vigadest.Loomalik ahnus pimestab.Kes on moraalne värdjas???
Moraalne värdjas on see värdi,kes kasutab oma mõjuvõimu,telefoniõigust ja puutumatust kuritegude sooritamisel.Loomulikult kuritöö koosseis puudub,aegub,või lihtsalt ei algatatagi.Liis Haavel ei ole moraalne värdjas,keit pentus aga on.
Nii lihtne see asi ongi.

Anonüümne ütles ...

Ega Troitski-Bronšteinigi kohe hukatud vaid saadeti pagendusse ja asuti seejärel tema ümber võrku punuma mis päädis hoolikalt planeeritud mõrvaga mille tagamaad selgusid alles aastakümneid hiljem.
Täpselt sama toimub praegu Tiidu ümber. Orgam on tema praegusesse elukohta rohkem kui ühe kaastöölise saatnud. Silmus tõmbub koomale.

Anonüümne ütles ...

Mind huvitaks: kes sundis ja kuidas saab sundida nii kõva iseloomuga meest, nagu Madisson, pagema ja ära jooksma? Ta oleks sellisel juhul vastukaaluks JUST NIMME Eestisse jäänud ja kõvasti lamenti löönud.

Pealegi, sunnitud pagenduse korral oleks Madisson astunud hispaanias mõnda valitsusasutusse ja küsinud poliitilist varjupaika.

Pigem on tema Hispaanias olek tingitud sellest, et tüübil pole enam sõpru, kõik tahavad eemale hoida. Tõenäoliselt segasevõitu luulude ja tugeva alkoholismi tõttu. Hispaanias saab ju olla tähelepanu alt eemal, seal on kergem elada ja elatist hankida (suure tõneäosusega koriluse teel). Tahtis ta ju ka varem ära saada, aga ei leidnud mõttekaaslasi.

Vaadake tõele näkku - Madissoni tänapäevase elu puhul paistab olevat kokkuvõte: ALKOHOL ja SELLE HANKIMINE. Mõne inimese puhul on tegemist lausa kroonilise haigusega, Madissoni kohta seda öelda veel ei oska.

Eks ta on vana inimene ka ju, vaja elu lõpuaastatel veidi rõõmsamalt ja vastavalt oma südamesoovidele elada. Eemale kõigest kurjast ja uurivast ja uudishimulikust.

Inno ütles ...

Täpselt sama juttu rääkisid bolševikud oma poliitiliste rivaalide kohta. Aeg kaob, rõõmud jäävad ...

Franz ütles ...

"Laulva revolutsiooni kangelane"
Ei ole nagu päris täpne. Nn. laulev revolutsioon toimus 1988. a. juunis. Tiit Madisson aga pagendati Rootsi 1987. a. sügisel.

Franz ütles ...

"Lev Trotski ja Eesti puhul Tiit Madisson"
juhtumid ei ole võrreldavad.Trotski saadeti sundkorras N. Liidust välja, Madisson lahkus vabatahtlikult. Muuseas, Madisson on Hispaanias elades külastanud Eestit vähemalt ühel korral. Kusjuures temaga oli siis ka intervjuu Nõmme Raadios.

Franz ütles ...

Kui Madissoni kellegagi võrrelda, siis ehk Johan Pitkaga. Johan Pitka oli Eesti elus pettunud ja asus 1923. aastal elama Kanadasse Briti Columbiasse. Kuid majanduslikult ei läinud tal seal sugugi hästi ja 1930. aastal pöördus ta Eestisse tagasi.

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea nimetada mitte ühtegi sümpaatset laulva revolutsiooni aegset tegelast. Kui siis ehk Tõnis Mägi või Ivo Linna. Muud tegelased, aeg on vahepeal näidanud kes on kes.

Inno ütles ...

Franz, kui täpsust taga ajada, siis kooliõpilaste spontaansed öölaulupeod toimusid 1988. aasta kuumal maikuu lõpul. Aga protsessid, mis selleni viisid, käivitas Madisson 1987. aasta augustis. Tema pagendamine ei muuda asja, võimud tegid temast märtri ja tema eeskuju kannustas noori tegutsema.

Anonüümne ütles ...

Laulva revolutsiooni kuumim hääl oli ikka Heinz Valk.

Inno ütles ...

Valgu tütar oli üks esimesi öölaulupidulisi.

Franz ütles ...

"siis kooliõpilaste spontaansed öölaulupeod toimusid 1988. aasta kuumal maikuu lõpul."
Tegelikult veelgi varem. Lauluväljakul olevat öölaulupeod toimunud juba 1987. a. juuni algul. Aga sellest on vähe räägitud.

Inno ütles ...

Kükametsas olevat lauldud juba 1986. aasta aprillis heki taga, aga sellest pole ka eriti räägitud.