laupäev, 5. jaanuar 2013

Toit on uus seks

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Helsingin Sanomates on artikkel keskmise soomlase kohta, kes ei söö sushit ega joo lattet, aga käib vähemalt korra nädalas saunas. Soomlase keskmine palk on 2776 eurot ja kõige levinum elukutse müüja. Kõige rohkem soomlasi on sündinud 1948. aastal. Kui 1992. aastal sõitsid soomlased bussiga Stockholmi, siis nüüd käiakse Tallinna vahet. Kui 1986. aastal suhtus homodesse tõrjuvalt 56% soomlasi, siis 2009. aastal vaid 14%.

Muu hulgas on artiklis juttu sellest, et kui 1992. aastal toidust ei räägitud, siis nüüd räägib üha enam soomlasi omavahel toidust. Tähtsaks on saanud, mida reisi peal süüakse, toidust ilmuvad raamatud ja sellest räägitakse teles. Toit on uus seks, millest võib rääkida ja mille üle vaielda, räägib professor Johanna Mäkelä. Toit näitab inimese keskendumist kodule, kuna kodus valmistatakse eri moodi toitu. Tähtis pole mitte ainult see, mida süüakse, vaid mida ei sööda.

Soomlane ei joo enam viina, vaid õlut. Alkoholi tarbimine on 10 aastaga tõusnud 8 liitrilt 10 liitri peale puhast alkoholi inimese kohta aastas. 90% soomlastest tarbib alkoholi ja seda tehakse põhiliselt kodus.

Kommentaare ei ole: