pühapäev, 3. veebruar 2013

Jana Toom ja eesti keel

Väljavõte ajakirja Russki Reporter veebist.

Lugesin mina Postimees.ee uudist Riigikogu liikme Jana Toomi öeldu kohta ja artiklit Vene väljaandes Russki Reporter ja ei saa mina aru, mismoodi on Toomist valesti aru saadud. Ta ütleb selge sõnaga, vastates küsimisele, kes võidab eesti ja vene keele vastuseisust, et: "Eesti keel ei saa võita. Selle keele kandjaid on 900 tuhat. See on väljasurev keel, väljasurev rahvus- vot selles on asi." Ei saa küll aru, et midagi oleks "kontekstist välja rebitud". Pigem vastupidi, kontekst on küllalt karm Toomi suhtes ja ajakirjanik on olnud isegi delikaatne. Arvestades kogu artikli konteksti, annab Toom mõista, et võitluses eesti ja vene keele vahel jääb lõpuks peale vene keel ja vene rahvus ja tema sätib end selle vene ehk võitja poole peale. Ühel suure rahva esindajal võiks olla rohkem lugupidamist ja mõistmist väikerahva suhtes! Tõenäoliselt ütles Toom välja selle, mida mõtles ja Jürgen Ligi poolt "kaagutajaks" nimetatud Kadri Simson kinnitas, et niimoodi mõtlevad "paljud", ilmselt siis paljud keskerakondlased. Pole ka ime, sest Venemaalt on Keskerakonnale kõvasti raha antud ja selle raha eest tuleb teha mingeid vastuteeneid, olgu selleks siis eesti keele ja eesti rahva vastane võitlus.

Minul tekkis hoopis küsimus, miks Toom oma sõnadest ja mõtetest esimesel võimalusel kohe taganeb? Ta on ju poliitik, Riigikogu liige, koos kõigi selle ameti juurde kuuluvate õiguste ja privileegidega. Temast on jäänud mulje kui julgest naisest, aga nüüd viskab kohe püssi põõsasse. Kas Edgar soovitas tal oma sõnad tagasi võtta, või mis? Et vene ajakirjanikule ja vene seltskonnas kõlbab rääkida, aga Eesti avalikkuse ees mitte?! Miks siis nii? Rääkigem suud puhtaks! Nüüd jääb Toomist mulje kui mingist lüka-tõmbast, kes jookseb kohe pressinõukogule kaebama, kui tema Vene väljaandele avaldatud artiklis on tema jutt ära tõlgitud. Kui ajakirjanik sai valesti aru, siis tuleks kaevata Vene, mitte Eesti väljaannete peale, või mis, Jana Toom?!

Olga Andrejeva kirjutatud artikkel Vene ajakirjas Russki Reporter on iseenesest ajakirjanduslikult väga hästi vormistatud, igati tasakaalustatud ja objektiivne. Välditud on isikuid, kes pidevalt pildis ja räägitud Riigikogu liikmete Laine Randjärve, Jaak Alliku ja Jana Toomiga. Samuti nii eesti- kui venekeelse kooli lastega. Lisaks veel venekeelsete inimestega, kes jagavad vastavalt eesti ja vene meelsust. Artikkel keskendub nii eesti keele küsimusele venelaste seas kui ka Eesti jaoks aktuaalsele probleemile- inimeste lahkumisele. Seejuures lahkuvad nii eestlased kui venelased, näiteks Jana Toomi kõik 5 last on lahkumas. Artiklit lugedes tekkis küsimus, et millega Venemaale akrediteeritud Eesti ajakirjanikud õigupoolest tegelevad, miks nemad selliseid artikleid ei kirjuta, Venemaa probleemidest ja vene elust. Eestis ilmuvad artiklid on pigem nagu mingid tõlkelood, mitte iseseisvad ajakirjanduslikud meistriteosed. Venemaal on probleeme küllaga, millest rääkida, kasvõi näiteks hiinlaste vaikne, aga pidev sissevool, vene rahva hääbumine, üha tugevnev valitsuvastane liikumine, Tšetšeenia olukord jms. Neil teemadel pole midagi põhjalikku Eesti meedias ilmunud kahjuks, selle asemel ilmutatakse suures plaanis mingit vissarionovlaste tilu-lilu, ja sedagi vissarionovlikust, mitte kriitilisest aspektist vaadatuna. Nagu elu oleks mingi lasteaed.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jana Toomiga sai praegu löödud kaks kärbest ühe hoobiga. Esiteks "eesti rahvas on väljasurev" ei ole mitte väide vaid reaalne fakt, mida on avalikkuse eest varjatud terve iseseisvuse aja. Pange tähele poliitikute ja teiste reaktsiooni sellele avaldusele. Teiseks paljastas Toom keskerakonna sisu, mis tähendab ka ref-irl ja sde lõpu algust. Sest ref-irl, sde ja keskil ei ole vahet kõik on reeturid.

Anonüümne ütles ...

Vist mitte keegi kuskil pole selgitanud, et eesti rahvas ei sure välja vaid teda suretatakse välja tohutu survega nii seestpoolt kui väljastpoolt Eesti riiki.

Inno ütles ...

Kõik Eesti erakonnad saavad Venemaalt toetust, eranditult, peale Vene raha emissari Aadu Luukase otseste rahasüstide lõppemist liigub raha ainult veidi varjatumalt: Keski "kirikuraha", IRLi "elamisload" ja maja "müük", SDE Ossinovski "annetused" ja Refile antud meelehea "kodakondsuse" eest.

Pole imestada, et Vene raha valitseb isegi Kapot, kui arvestada, et Eesti riigisaladuse hoidja Herman Simm oli Vene agentuuride palgal ning pronksiöö-eelseid "aruandeid" teinud Aleksei Dressen samuti. Selle taustal on ime, et tervet Tallinna segi ei pekstud, kogu siseinfo oli Moskval ette teada, ainult eesti rahvast hoiti pimeduses nagu alati.

Nõnda pole ka ime, et Eesti iseseisvuse tooja on Hispaanias pagenduses ning Eestit jupphaaval laiali tassitakse. Selliselt riigilt arvukuse või heaolu kasvu oodata on loomulikult naiivne. Inimesed peaks olema õnnelikud, et midagi veel üldse alles on.

Anonüümne ütles ...

Mul on juba aastaid tekkinund selline hoiak, et teate ... tulgu juba see lõpp juba kiiremini. Siis on selge, et mul enam eestisse asja ei ole, see teema on lõpetatud ja ma saan 100% keskenduda oma USA elule siin ja praegu. Nüüd aga kondan ikka aega jalt mööda eesti intrnetti ja otsin lootust ja põhjust miks mitte oma kinnisvara eestis maha müüa ja otsad täiega välja tõmmata. Lapsele olen õpetanud eesti keelt ainult moepärast, et kui keegi juhtub kunagi küsima, et ta ikka paari sõna teaks. Muud ei midagi. Kas mul on eestist kahju? Muidugi on, aga sa elad siin ilmas ainult ühe korra. Ma ei saa eestile panustada. See oleks vastutustundetu. Vaadates Savisaare ja teiste eesti nii nimetatud eliit turskade nägusid seal, oleks minu usaldus nende vastu mitte ainult naiivne vaid lausa kuritegelikult suitsiidne.

Edmund ütles ...

Kuitahes paha see Savisaar ka poleks, ei saaks ju öelda, et tema kehastab tingimata seda õiget eestlust (mida iganes ka see peaks tähendama). Nii et ma päris ei saa aru, miks see oleks "vastutustundetu" "panustada Eestile". Võimueliit iseenesest pole ju rahvus. Pealegi, miks ma peaks uskuma, et USA võimueliit on oluliselt parem Savikast, Ansipist jt? Vabariiklaste Partei hullumeelsuse kõrval on Reformierakond lasteaed.

Tegelt on sel suhtumisel, et tulgu see lõpp juba kiiremini, mõte olemas. Meil on tegelt põhjust küsida, miks peaks üldse panustama Eestisse ja eestlusesse, kui see ei too meile mingit kasu. Kui tõesti saaksime paremini enda inimeksistentsi toetada kolimisega Inglismaale, Ameerikasse, Austraaliasse või isegi Soome-Rootsi, siis Eesti hinnastab end maailmaturult välja oma madalate palkade, kõrgete elamiskuludega ja kehva kliimaga. Aga vaevalt, et isegi Eesti kehastab röövkapitalismi nii palju kui Ameerika alates Reaganist, nii et kes iganes saanud end USAs üles töötada, sel on lihtsalt lisaks töökusele olnud üksjagu ka õnne (üsna oluline komponent heaks eluks, ütleksin!).

Anonüümne ütles ...

Mul on juba aastaid tekkinund selline hoiak, et teate ... tulgu juba see lõpp juba kiiremini. Siis on selge, et mul enam eestisse asja ei ole, see teema on lõpetatud ja ma saan 100% keskenduda oma USA elule siin ja praegu.

----
Ma ei tea, kas sa ise ka aru saada, aga sinu kommentaar on sügavalt egoistlik.

Ikka päris "hea" on Eestis elava inimesena lugeda, et keegi kuskil USAs soovib meile lõppu. Aga mis siis, kui meie siiski eelistame elada, olgu või halvemini? Kas me peaksime lihtsalt seetõttu "ära lõppema", et kellelgi USAs oleks nii kergem (süümekavabam) elada?!

See on muide Innol hea point,et millal Eesti ajaloos ülde on olnud selline aeg, millal elu on olnud kohutavalt kerge?!

Ära siis tõmble kahe kuhja vahel, keskendu oma USA elule, kuid selle lõpu soovimise kodueestlastele puht egoistlikel kaalutlustel võiks nagu ära jätta...

Ja mis puutub väljasuremisse, siis sellega on nagu maailmalõpuga - eks ta kunagi või ju tulla, kuid mitte keegi ei tea täpselt, millal - ehk siis mitte keegi ei tea, kui palju inimpõlvi jõuab enne oma elukese ilusti ära elada.

Sama totter ja oma elu raiskav, kui on iga "saatusliku" kuupäeva kukkumisel kuhugi koopasse pugeda ja maailmalõppu oodata, on ka iga poliitilise tõmbetuule puhul eestluse väljasuremist oodata.

Lisaks on ju nii,et keeleline väljasuremine ei tähenda bioloogilist väljasuremist. Näit. liivlased on keelelliselt välja surnud, kuid nende bioloogilised järglased kõnnivad kaasajalgi eesti- või lätikeelsetena oma ajaloolisel asualalal ringi.

Sama ka eestlastega - kui kunagi peaks eestikeelseid tõesti jääma ni väheks, et eesti kele kasutamisel pole enam mõtet -küll need VÄHESED siis keelestuvad ümber. Kusjuures Yana Toom ärgu kah unistagu - tolleks ajaks see "võitja" ei ole enam vene keel, vaid hoopis mingi mingi muu keel! Ja see saab olema nede inimeste väikse arvu tõttu palju sujuvam, loomulikum ja valutum, kui see oleks praegu.

Aitäh, kuid sellepärast, et neil VÄHESTEL oleks kunagi tulevikus kergem, ei pea praegused eestlased küll hakkama punnitama ümber keelestuda. Sest praegu oleks see just nimelt liigagar punnitamine, - täiesti ebaloomulik ja mõttetu!

Liigne agarus on ogarus - seega ärgem olgem selle väljasuremisega ogaralt agarad, isegi, kui ta kunagi tuleb.




Anonüümne ütles ...

Selle taustal on huvitav Viilmaa teooria allergiate tekkimisest:

//Allergilise nahapõletikuga laps tuleb koos ema ja isaga. Räägin, et selline haigus on tingitud saastainete kogunemisest maksa. Maks ei suuda enam keha puhastada ja nahk on sunnitud talle appi tulema. Maks ei saa oma tööd teha, sest hirm vihkamise ja raevu ees on ta blokeerinud. Kui maks on abitu, siis selle taga on kindlasti ka südametšakra energiapuudus. Seega on armastustunnetega asjad halvasti.

Laps on kodu peegel. Vanemate viha ja raev kõige vastu, mis on halvasti, mida korda ei tehta, mida abikaasa või r i i g i v a l i t s u s e i k o r r a l d a, hävitab inimeste armastustunded. Laps näeb seda ja sõnatu südamevalu vanemate armastuse hävinemisest - pere hävingust - blokeerib südame.//

//Paluge andeks kõigilt, keda oma õnnetuses süüdistate, sest mitte nemad, vaid Te ise tõmbate endale õnnetust ligi. Te ütlete: "Teised inimesed on ju ka kõik hädas." On küll. Aga kes keelab kõigil meelt parandada? Miks ootate, et loodus mõne katastroofiga meid unest üles raputab?

Kes halva eos kõrvaldab, see jääb halvast ilma. Kes halba vihkama jääb ja andeks andmisele ei paindu, see kannatab halvaga koos ka ise.

Õigustatakse: "Teised on veel närvilisemad kui mina. " Ka sellele ma ei vaidle vastu. Igaühel on õigus olla nagu ta on, aga mina ise olen oma tervise tegija//

Võtan'd kinni, aga huvitav teooria igatahes...



Anonüümne ütles ...

Tahaksin veidi parandada!5.kolonn ei ole vene noorte organisatsioon.Tegemist on Putini reziimi vastase juudtööriistaga.Pronksöö oli nende korraldatud koos Eesti valitsuse heakskiiduga.Linter ja Reva on mõlemad juudirahvusest ja neid ei olnud võimalik süüdi mõista, naiste pesupoe rüüstamise eest.Nii ,et venelaste poolne see üritus ei olnud.Sellega oodati Putini reaktsiooni kuna solvati otseselt sõjaveterane.Viimane pidi reageerima kuna veteranid moodustavad suure häältekogu valimistel.Tagantjärgi saavad paljud aru ,et selline poliitiline riikidevaheline vaenuõhutamine sai Eesti majanduse languse põhjuseks.Läheb veel aastaid ja see tuuakse esile.Jana Toomi mina hukka ei mõista.Algaja poliitik kes ei valinud sõnu.Küll aga tasuks teha järeldused ütlusele ,sest tõetera on selles peidus.Hale on vaadata kuidas selle varju üritatakse suuremaid kuritegusi peita.Mis tähtsus on mida ütles Jaana Toom?Minu kui ka paljude teiste jaoks ei ole ta mitte keegi!Küll aga pakub rahvale huvi suurvaraste paljastamine!

Franz ütles ...

"Mul on juba aastaid tekkinund selline hoiak, et teate ... tulgu juba see lõpp juba kiiremini."
Kuidas ikka inimestel selline haige mõtlemine välja kujuneb?

Inno ütles ...

See on minnalaskmismeeleolu, tekib siis, kui lootus kaob. See võib raskusi trotsides päris kergesti välja kujuneda. Ainult väga üksikud tugevad inimesed suudavad jätkata ka siis, kui igasugune lootus on kadunud.

Anonüümne ütles ...

Minnalaskmismeeleolu on see, kui inimene soovib lõppu endale -lihtne ja selge. Kuid antud juhul inimene endale ju lõppu ei soovi, vaid soovib seda teistele isikutele.

Ilmselt kardab osa välismaale läinuid, et protsessid kodumaal võivad venida tont teab kui kaua.
Ja nende eluiga saab enne otsa, kui eestlase "lõplik lõpp" käes on - seega jääb see huvitav sündmus neil oma silmaga nägematagi. Selline mure siis neil.