reede, 22. veebruar 2013

Kinnitage rihmad: eurotsooni majandus sel aastal languses

Väljavõte Wall Street Journali veebist.

Eesti juhid armastavad küll rääkida pidevalt mingist müstilisest kasvust, aga reaalsus on kahjuks teine: Euroopa Komisjon ennustab eurotsooni majandusele (need riigid, kus on käibel euro, nende seas Eesti) käesolevaks aastaks langust, 0,3%. See tähendab eurotsoonile juba teist langusaastat ning tõsist väljakutset kõigile eurotsooni riikidele. Kuivõrd eurotsooni peamine majandusmootor on Saksamaa, tähendab langus ühtlasi Saksa majanduse jahtumist ühes sellega kaasnevate tagajärgedega. Langus on paha uudis, sest veel mõned kuud tagasi ennustati eurotsooni majandusele tänavuseks aastaks kasvu.

Langus toob teatavasti kaasa tööpuuduse kasvu, Eestile, ühele ELi rekordlangejale peaks see olema tuttav. Tööpuudus pole Eestis majanduslikus mõttes probleem, sest tasuvat tööd leiab mujaltki, küll on tööpuudus rahvuslik probleem, sest lahkuvad noored eestlased, kes ei pruugi enam kodumaale naasta.

Eesti juhtidel pole mõtet rõõmustada, et Soomel või Saksamaal läheb halvemini: sealne langus jõuab varem või hiljem Eesti avatud majanduseni. Senine elu näitab, viimastel aastatel, et Eestil läheb halvasti siis, kui Saksa majandus kasvab, ja läheb halvasti siis, kui Saksa majandus jahtub. Ja isegi kui Eesti majandus kasvab, sööb hinnatõus ära heaolu võimaliku kasvu. Eestil seisavad ees vaid sitad ja väga sitad valikud ning juhid võiks seda inimestele avalikult teada anda, et vältida võimalikke üllatusi. Viimased teatavasti valijatele ei meeldi, valitsuse liikmeid süüdistatakse avalikult vassimises.

Eestile alanud aasta midagi eriti rõõmustavat ei too. Nagu näha Euroopa Komisjoni koostatud ülevaatest, aeglustub Eesti kasv 3,0 protsendini (võrreldes 8,3%ga 2011. aastal ja 3,2%ga 2012. aastal). Hinnatõus küll veidi pidurdub, aga tööpuudus püsib 10% juures. Tasub märkida, et Euroopa Komisjoni prognoosid on olnud alati optimistlikud. Näiteks hinnatõus võib Eestis hüpata lakke, kuna elektri hind aasta algusest tõusis 30-50% ja see kajastub aasta jooksul kõigi toodete hindades. Elektri hinnatõus omakorda vähendab tarbimist. Tänu elektri hinnatõusule saab riigieelarve kuhjaga täis, aga majapidamised kiduvad, see omakorda pärsib ettevõtluse arengut ja uute töökohtade loomist.


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Euroopa Liit - kurjuse ja vaesuse kuningriik.