reede, 1. veebruar 2013

Krugman: aitab kärbetest, keskendugem tööhõivele

Väljavõte New York Timesi veebist.

Paul Krugmanilt on jälle New York Timesi veebis hea kirjutis, kus ta peatub taas talle armsal kärbete teemal ning leiab, et kuivõrd otsingutele vaatamata pole leitud ühtegi head kärpijat ehk Mr. Goodpain'i, siis tuleks kärbete mõtetest loobuda ja keskenduda tööhõivele. Postiivse näitena toob Krugman välja Islandi, mida eriti ei kiita ei armastata (Eesti ajakirjanduses pole Islandi-imest ilmunud mitte ühtegi artiklit!!!), aga mis teostas kärpeid vaid mõõdukalt, samal ajal kasutades selliseid ebatraditsioonilisi võtteid nagu eraisikute ja ettevõtete vabastamine laenudest ning raskustesse sattunud inimeste toetamine. Eestis võib sellistest asjadest ainult unistada, siin oleks juba sellistest asjadest mõtlemine kuulutatud riigivaenulikuks.

Islandil läks areng teistmoodi, sest rahvas viskas kohe pärast kriisi parempoolse valitsuse üle parda ja valis võimule vasakpoolsed. Sellele vaatamata on Island majanduslikult väga hästi edenenud, näidates viimasel ajal kasvunumbreid ning tööpuuduse vähenemist. Lätis näiteks, mis on maailma "esikärpija", pole suudetud tööpuudust alla 14% tuua. Rääkimata inimeste massilisest lahkumisest nii Lätist kui Eestist. NB! Päris mitmed eestlased käivad tööl Islandil, mis sai kriisis märksa rohkem räsida kui Eesti.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Krugman on tark ja teab kohutavat tõde toimuvast, aga peab temagi suu kinni hoidma, kuid inimlikust tal on püüdes midagi siiski öelda mitte täiesti vaikida.