pühapäev, 3. märts 2013

Kas mõni eestlane juute aitas ka?

Juudid enne viimsele teekonnale saatmist Kloogal 1944. aastal, väljavõte yadvashem.org veebist.

Äsja lõpetasid USA Holokaustimuuseumi teadlased ulatusliku uurimuse, millest tuleb välja, et teise ilmasõja ajal oli sakslaste koonduslaagreid Euroopas märksa rohkem kui varem arvati. New York Times'is avaldatud kaartidel on näha, et Eestis 22 laagrit. Kokku arvatakse Eestis holokaustiohvreid olevat 35 tuhat (nende seas ka mustlased ja homoseksuaalid), neist ligi 1000 olid Eesti oma juudid.

Pidevalt räägitakse sellest, kuidas Eestis olid laagrid, neist suurem näiteks Narva külje all Vaivaras, kus hukati tuhandeid juudi soost naisi ja lapsi, kes olid toodud getodest nii Tšehhimaalt kui Leedust. Kusagil aga pole jutte sellest, et mõni eestlane oleks Eestis juute abistanud. Raske uskuda, et selliseid eestlasi ei olnud. Eesti oli enne sõda olnud ainus riik Ida-Euroopas, kus juute ei diskrimineeritud. Ainsad eestlased, kes praegu teadaolevalt on juute abistanud ja kelle nimi on raiutud Jeruusalemmas Yad Vashemi memoriaalis kivisse on semiidi keelte professor Uku Masing, tema naine Eha ning Krimmi eestlane Polina Lentsman. Kas tõesti olid nemad ainsad?! Raske uskuda.

P.S. Juute abistanud lätlasi on näiteks 132 ja leedukaid lausa 831, eestlasi vaid mainitud 3, ja neistki üks Krimmis.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Üsna lihtne on uskuda, sest polnud ju eriti juute keda aidata.
1939 loeti meil veidi pealt kahe tuhande juudi, kellest pooled läksid koos taganevate vene vägedega. Väike osa lasti maha venelaste poolt 40-41. ja väike osa sattus esimesse küüditamislainesse.

Aga muidugi tuleb üha ja üha tunnistada I EW ettevõtmist, mille tõttu juudid said siin esimest korda üldse maailmas nn kultuurautonoomia

Anonüümne ütles ...

Aga muidugi tuleb üha ja üha tunnistada I EW ettevõtmist, mille tõttu juudid said siin esimest korda üldse maailmas nn kultuurautonoomia.
Tuleb ka seda küsida kuidas juudid selle eest tänasid.Idel Jakobson ja temasarnaseid oli palju.....see oligi tänu? Loomulikult sellest ei taha juudid rääkida.

Anonüümne ütles ...

Sellest (ja ka teistest analoogilistest) fotolavastustest võib lugeda siit http://der-stuermer.org/eesti/klooga.htm

Edmund ütles ...

Ja ma peaks mingit natsi-saiti võtma tõsiselt sellepärast, et...?

Franz ütles ...

"ning ühtlasi üks geto"
Milline geto? Eestis ei olnud ühtegi getot.

Anonüümne ütles ...

Eks igaühel on vaba voli uskuda mida iganes... (jõuluvana, muinasjutte, 45 000 natside koonduslaagrit, jne)

Käopoeg ütles ...

Miks raske uskuda, oleme siis praegugi juutide ja venelaste pooldajad? Ükskõiksus valitses siis.Valitseb ka praegu. Eestlane ajas koerad abiotsijale peale.

Franz ütles ...

New York Timesi kaardi pealt võib näha, nagu oleks Eestis olnud üks geto kusagil Väike-Maarja või Rakke kandis. Aga midagi sellist ju ei olnud.

Anonüümne ütles ...

HaHa see foto on lavastus, pange tähele kuidas all vasakul mees oma kätt hoiab!!!

Anonüümne ütles ...

to 10.26. Oleks vaid nii et igal ühel vaba voli uskuda või mitte. Jupp riike on ju lausa kaelakohtuliku nuhtluse alla panemas neid, kes eitavad holokausti. Väita aga, et maa on lapik, või kured toovad lapsi? Ja keegi ei iitsatagi.

Edmund ütles ...

Miks holokausti eitamine on illegaalne? Lihtne: kuus miljon inimest tapeti. Sõnavabadus on hea, aga mitte siis, kui see õigustab fašismi. Kes eitab holokausti, üritab fašismi näidata soodsamas valguses, kui see miljoneid elusid nõudnud õudusunenägu tegelikult väärib. Teise maailmasõja õppetund on selge: me ei saa lasta jubedustel nagu Hitleri stiilis natsism asju samal skaalal perse keerata.

Inno ütles ...

Franz, kaardi pealt paistab see geto umbes Rakveres. Kuuldavasti pole seal midagi sellist tõesti olnud. Või teab keegi vastupidist väita?

Mis lavastusse puutub, siis väidetakse, et kogu nn holokaust oli lavastus. Tekib küsimus, kuhu need inimesed kõik kadusid siis? Kas UFOd viisid ära? Vene ametlik retoorika räägib näiteks sellest, et mingeid küüditamisi ei olnud. Jälle ilmselt UFOd.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Edmund, mõttetu on teiega vaielda. Kui huvi on, siis netis on piisavalt materjale selle kohta, mida see nn "holokaust" endast tegelikult kujutab.

Anonüümne ütles ...

Edmundile. See kes eitab holokausti arvatavasti eitab holokausti. Mitte ei tee enda elu keeruliseks, jaatades hoopis hindade tõusu jaekaubandusvõrgus. Eks ole. Või õigustades mingeid teisi sigadusi

Anonüümne ütles ...




OK. aga kui olnuks neid tapetuid 5 miljonit... kõik OK?

Inno ütles ...

Käopojale:
et eestlane andis kõigepealt juutidele kultuuriautonoomia, ainsana Ida-Euroopas, ja siis ässitas koerad neile peale. Kuidagi uskumatu tundub, või mis? Praegu ei märka kusagil juudivaenulikkust, Eesti president on juudi soost, kas teda sellepärast kirutakse?

Edmund ütles ...

Minu point oli selles, et holokausti revisionism väärib oma ebaseaduslikku staatust. Osad paistavad arvavat, et ärakeelamine pole õigustatud. Paraku ühe grupi vabadus (fashistide õigus viha õhutada) lõpeb seal, kus algab teise oma (juutide õigus saada kaitset tagakiusamise eest).

Anonüümne ütles ...

Akadeemiline või populaarteaduslik ajalooline diskussioon (mis on ju holokausti puhul keelatud) ei ole "fashistlik viha õhutamine"...

Anonüümne ütles ...

... Eesti president on juudi soost, kas teda sellepärast kirutakse? ...
Kui Hitler julges avalikult maha öelda ,et juut varastab sakslase tagant siis eestlasel on selleks, juudirahvusest presidendi puhul, lausa ametlik kinnitus!Sedaenam ,et Ilves ei ole kunagi olnud seaduslik pärija Ärma talus, kuiväga mees ka oma elulugu võltsida ei prooviks.
Kuid veidike ajaloost.Alustame tsaari kukutamisest.Kellele oli see vajalik ja kes võttis üle Venemaa juhtimise.Vastus ... juudid!Neile ei meeldinud tsaari vastuolu võlorjusega liitumiseks ,pikendas tsaari võimu vaid Rasputin keda mustati ja vihati igati kuniks ta MI5 relvast kuuli pähe sai.Revolutsiooni järgne juudivalitsus lausa muutis nimesi ,et juudivõimu varjata.Just sel ajal alustati koonduslaagrite ehitamisi kus hukati valimata venelasi ja teisi rahvusi.Saatuslikuks sai Stalin kes küll võimu üle võttis aga tapmist jätkas samas vaimus.
Saksamaa põrkus analoogselt tsaariga võlaorjuse vastu.Eriti ärritas juute Saksamaa tugev ja kindel kulla ja rahapoliitika.Kuid vangilaagreid õppisid sakslased just venelastelt ehitama ,venelased aga juutidelt.Mõlemad riigid olid juudiviha alla sattunud ja mõlemad riigipead teadsid ,et neid sunnitakse sõdima.Sõja Saksamaale oli juudikongress juba kordi kinnitanud ,millele Hitler vastas juudikaupade boikotiga.Ja nii see madin lahti läks.Varju püütakse jätta fakti ,et nagu Hitler astus Poola pinnale nii Inglismaa Saksamaad pommitama asus.Samuti varjatakse ,et sakslaste armees oli teenistuses ligi 300 000 juuti ,kel oli lihtne valik kas Venemaa vastu või Palestiinat vallutama.Samuti ei räägita koonduslaagrite sadistidest kes kuulusid juudirhavusesse.Nüüd kus Saksamaa alles hiljuti lõpetas IIMS kahjude maksmise Iisraelile ,leiti koheselt ,et vangilaagreid oli ikka rohkem ja lausa ~43 000.Kommentaaridest võis vaid lugeda ,et selleks pidi sakslane üle miljoni sõduri paigutama nende laagrite valvamiseks.Kes siis sõdisid?
Heakene küll ,oletame ,et toimus verine holokaust ja 6 miljonit juuti sai hukka(kuigi neid ei olnud niipalju olemas)!Kuid miks neid siis nii vihati?Niisama ei lenda vares ka!Püstitame tesitsuguse küsimuse pealkirjale!KEDA JUUT ON AIDANUD?

Inno ütles ...

Nii et kui me kedagi vihkame, siis on õigus massiliselt tappa?

Ma ei oska sakslaste eest sõna võtta, aga mis on juudid eestlastele teinud, et eestlased peaks juute vihkama?

Anonüümne ütles ...

oh, jah, uskuge vähemalt füüsikaseadusi - muuga ei olegi tõendada.

Igatpidi on ju sed asja uuritud ja ikka ja jälle ei allu tunnistajate kirjeldused füüsikaseadustele. Seega juutide süstemaatiline hävitamine laagrits on müüt.

Küll aga tapeti neid ohtrasti Ukrainas rindepiirkonnas - see on ka ainuke tõendatud juutide vastane genotsiid.

Anonüümne ütles ...

oh, jah, uskuge vähemalt füüsikaseadusi - muuga ei olegi tõendada.

Igatpidi on ju sed asja uuritud ja ikka ja jälle ei allu tunnistajate kirjeldused füüsikaseadustele. Seega juutide süstemaatiline hävitamine laagrites on müüt.

Küll aga tapeti neid ohtrasti Ukrainas rindepiirkonnas - see on ka ainuke tõendatud juutide vastane genotsiid.