neljapäev, 21. märts 2013

Kelle pihta avab sõja korral tule Sergei Metlev?

Kaitseväe juhtide osalust templirüütlite vennaskonnas lahkava Ekspressi artikli juures on toodud päris huvitav kommentaar:

Vene noor - reservväelane

Eestlased kahjuks ei saa aru ka et palju vene noore meestel on eesti kodakondsus, et nad teenivad eesti kaitseväes ning kui juhtub kunagi Venemaa ja Eesti vahel sõjaline konflikt siis kuidas arvate kelle pihta nad hakkavad tulistama kas venelaste pihta või nende pihta kes nimetab neid okkupantidena, immigrantidena ja kolonistidena? 
Nagu tean kõik minu vene sõbrad ja tuttavad juba ammu otsustasid kelle pihta nad hakkavad tulistima ning otsus ei ole teie poolt.

Siis edasi tekib paratamatult küsimus: kelle pihta avavad sõja korral tule Sergei Metlev ja tema sarnased. Kas nad lähevad lahingusse oma rahvuskaaslaste vastu? Või aitavad Eestis uut võimu kehtestada samasuguse pugejalikkusega nagu nad nüüd Eesti võimu ees lömitavad? Tuhande aastane tõde ütleb, et veri on paksem kui vesi ja see peab reeglina paika, eriti äärmuslikes kriisiolukordades, kus lähtutakse vastavalt oma instinktidest.

Paralleele võib tuua Eesti ajaloost: sõja korral lasid suur osa jalga ja teine osa läks vaenlase poole üle või alistus vastupanuta. Vaid väike osa "põikpäiseid" läks ülekaalukale vaenlasele vastu ja enamik neist pole pälvinud mingit laiema avalikkuse tähelepanu.

Võimu ees pugemine pole kunagi tähendanud lojaalsust kodumaale, pigem vastupidi: need, kes poevad ühe võimu ees, teevad seda ka teise võimu ees. Vabadussõja sangar Johan Pitka ei lömitanud ühegi võimu ees ja tema oli üks vähestest, kes läks Eesti iseseisvuse eest sõtta 1944. aastal. Tal olid siis saatuse irooniana kasutada jällegi koolipoisid nagu Vabadussõja ajal. Täitsamehed olid põgenenud sakslaste sabas Saksamaale või siis end venelastele üles andnud. Uues sõjas on arvatavalt Tiit Madisson jällegi see mees, kes Eesti eest kastanid tulest välja toob, nii nagu ka 1987-1988. aastal.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mitte keda nad tulistama hakkavad, vaid kelle serverite vastu nad DOS attack'e launchima hakkavad... voi kelle droonide tarkvarasse nad sisse hackivad.

Ise kirjutasid siin uuest s6jast. Keegi ei tulista enam kedagi. Liiga primitiivne.

Inno ütles ...

See oli nii piltlikult öeldes tulistama. Tegelikkuses, jah, nagu siin esimeses kommentaaris öeldud.

Anonüümne ütles ...

Kui te kuuleksite väikest last niimoodi rääkimas, siis paluksite tal lihtsalt suureks saada. Aga jah mõned ei saa ju kunagi suureks...

Anonüümne ütles ...

Minu tuttav vene noormees ütles, et sõja korral mobiliseeruks ta Eesti sõjaväkke täie teadmisega, et võib-olla tuleb oma rahvuse vastu minna. See on väga raske moraalne dilemma, aga tema südametunnistus mingit teistsugust varianti õigeks ei pea.