pühapäev, 10. märts 2013

Luba tappa

Väljavõte New York Times'i veebist.

Kui Mart Laar ütles kaitseministrina pärast ühe purjus mehe, Eesti kodaniku mahalaskmist Kaitseministeeriumi hoones, et "Eesti riigi ründajad lastakse maha, seda garanteerin", siis mõtlesin, et huvitav, kust pärineb selline enesekindlus õigusriigis ilma kohtuta inimesi teise ilma saata. Meenutab natsi-Saksamaal või bolševistlikul Venemaal toimunut, kuigi ka seal vähemalt üritati enne seina äärde panemist etendada mingit õigussüsteemi. Isegi Nõukogude Liidus ei lastud Punasele väljakule maandunud saksa noormeest maha, vaid anti kohtu alla ja pandi vangi, hiljem lasti ennetähtaegselt vabaks. Nüüd, tundub, on antud volitused inimesi valimatult maha nottida, sest "Eesti riigi ründamist" võib kellele iganes inkrimineerida. Täna on see Drambjan, homme võibolla Raud või Kaldalu. Breivik lasi Norras maha ligi 80 inimest ja ta veeti ikka kohtu ette.

Nüüd võib New York Times'ist lugeda varem salastatud infot selle kohta, et USA valitsus lasi tappa ettekavatsetult ja ilma kohtu otsuseta USA kodanikust sõjavaenlase, tegemist on esmakordse sellise juhtumiga USA ajaloos pärast kodusõda. Eesti semmib ka tihedalt USAga, ju siis on antud selline luba, ilma kohtu otsuseta oma inimesi hukata. Mis omakorda tekitab kerget, khmm, kõhedust. Et mis maa see selline on ..., kui üht Siiri Sisaki laulu pealkirja parafraseerida. Olgu öeldud, et droonirünnakuga ilma kohtuta hukatud USA kodaniku kõrval said surma veel kaks USA kodanikku, keda polnud üldse põhjust tappa. Muide, see USA kodanike tapmine toimus samal ajal 2011. aasta septembris kui Eesti kodanik Kaitseministeeriumi hoones maha lasti.

Ameeriklastel tekkis pärast sellist tegu õigustatud küsimus, et kui presidendil on õigus luureandmete põhjal välismaal elavaid ameeriklasi teise ilma saata, siis mis on tema võimu piirid. Eesti rahval oma tippjuhtide kohta sellist küsimust ei tekkinud, mis tähendab, et neile on antud luba tappa.

Kommentaare ei ole: