teisipäev, 23. aprill 2013

Laari küsimus kui juudiküsimus

Laari teema, tohutult suureks paisunud diskussioon selle üle, kas ta ikka kõlbab Eesti Panga nõukogu esimeheks või mitte, haakub minu meelest väga hästi Hvostovi ja tema Annleena teemaga.

Ma ei saa aru, mis teil viga on, inimesed. Kes te nõuate, et Laar ise kohast loobuks. Miks eeldatakse automaatselt, et inimene, kes oli enne insulti üks targemaid ja krapsakamaid poliitikuid Eestis, on korraga, pärast insulti nagu mingi värd või näss, kellele võib jalaga anda. Te vaid kuulake ennast. Te räägite Laarist nagu ta oleks koer või väike laps. Imbetsill. Ainult seepärast, et ta juhtus saama insuldi.

Aga paljud inimesed saavad insulte ja paranevad pärast seda väga kiiresti - kõik sõltub sellest, kui hästi selle inimese eest hoolitsetakse. Laaril, nagu ma aru saan, on armastav naine olemas. Seega võib arvata, et ta paraneb kähku. Ma ei näe põhjust, miks ta ei võiks poliitikasse tagasi tulla ja näiteks abivajajate õiguste eest võitlemise enda peale võtta. Tal on ju nüüd väärtuslik kogemus olemas.

Kui aga inimesele nii jõhkrat survet avaldada, et tõmba juba uttu, imbetsill, siis ta hakkab ka ise enda võimetes kõhklema ega tahagi enam midagi teha. Ja jälle üks inimene ühiskonnale kaotatud.

Hvostov ütleks ilmselt siinkohal, et lahendus on Laari-sugustele kommuun luua. Kommuun insuldi läbi elanud poliitikutele ja ühiskonnategelastele, kelle arvamust keegi kuulda ei taha, sest nad räägivad natuke aeglasemalt kui teised ja neid on tüütu ratastooliga ühest kohast teise lükata.

Minus tekitab selline ühiskond, kus haigete ja puudega inimeste häälel kõlada ei lasta, õudusvärinaid. Meenutab natuke üht teist ühiskonda, mis pidas lahenduseks koonduslaagreid. Natsid nimetasid juute "rottideks" - see viitas ilmselt sellele, et nad pidasid neid täiesti kasututeks elukateks. Samamoodi suhtuvad paljud meie ühiskonnas abivajajatesse - nad on nende silmis kui parasiidid. Inimese väärtuse mõõdupuu on üks - kui palju temast on ühiskonnale (sageli materiaalset) kasu.

Võib muidugi vaielda, et egas kommuunides elavaid inimesi siis hävitama hakata, see on hoopis midagi muud kui koonduslaagrid. Aga ega natsid kah alguses mõelnud juute ära hävitada. Alguses paigutati nad lihtsalt eraldi getodesse elama ja kästi kanda käepaela koos "juudi tähega". Kui me selle "kommuniseerimise" mõttega edasi läheme, siis võib arvata, et üsna varsti oleme samas olukorras, kus Saksamaa 30ndatel. Miks mitte inimlikkuse piire veel edasi nihutada? Kui me seame küsimärgi alla humanistliku tõekspidamise, et tugevamad peavad  hoolitsema nõrgemate eest, siis miks mitte anda uus sisu ka inimlikkuse ja eetilisuse mõistetele? Ikka lähtudes sellest, mis kõige kasulikum.

Äkki võiks Laari käevarrele ka mingi käepaela kinnitada? Kirjaga: EI KÕLBA POLIITIKASSE. Inglise keeles ka, et ka väljamaal aru saadaks: NOT FIT FOR POLITICS. Siis saavad kõik aru, keda Eestis poliitika- ja ühiskonnakõlbulikuks peetakse ning ei tekiks kahetimõistmisi. Tempel otsa ette ja valmis.

Loodan, et nii siiski ei lähe. Et läheb vastupidi ja Mart Laari või õigemini kõiki laare, kel on ärksaid mõtteid, aga kel läheb lihtsalt rohkem aega nende väljaütlemiseks, võetaks kui täieõiguslikke ühiskonnaliikmeid. Et me oleme siiski ühiskond, mis hoolib oma inimestest - kõigist oma inimestest.

Seniks soovin Mart Laarile südamest edu uute mäetippude vallutamisel ja tarkust kuulata oma enda südant.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegelikult võib eesti panga juhiks panna iga suvalise inimese, sest see asutus on oma väärtuse juba ammu delalveerinud, nii on lood!
Eesti panga juhiks võib panna kasvõi ingrid veidenbergi, midagi hullu ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

"Minus tekitab selline ühiskond, kus haigete ja puudega inimeste häälel kõlada ei lasta, õudusvärinaid."

Asi on hoopis muus. Laar ise on totaalne topis. Vaadake eilset Laari kinnitamise stenogrammi - Laar sõna ei võtnud, teda kaitses ainult Sester.

Milleks Eesti Panga olulist organit panna juhtima inimene, kes ei suuda isegi Riigikogus küsimustele vastata?

Inno ütles ...

Mina ütleks, et Laar on täiesti Eesti Panga vääriline nõukogu esimees. Nii nagu Lipstok oli vääriline president.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

"Inimese väärtuse mõõdupuu on üks - kui palju temast on ühiskonnale (sageli materiaalset) kasu."

Siin sa eksid,sest see tuleneb kapitalismi diktatuurist-me oleme sunnitud elama kasumi p2rast.

Anonüümne ütles ...

Kuid EP nõukogu esimees pole ju poliitiline ametikoht, pole kunagi olnud. Vastupidi, see peaks olema poliitikast väga kaugel nii nagu kaitseväe juht ei tohiks olla poliitiliselt seotud või Riigikohtu esimees.Laar aga on parteipoliitik ja jääbki selleks.

Praegu tundub küll niiviisi, et Laari ei valitud sinna tema võimete pärast vaid lihtsalt seetõttu, et mehel oleks mingi mitte liialt koormav töö ehk labaselt öeldes lihtsalt sinekuur.

Võib-olla ta tundis, et Riigikogus rahva ja telekaamerate silma all edasi tiksumine oleks ebamugav, kuid ausam oleks olnud siis lihtsalt sealt lahkuda ja pühenduda mingile muule tegevusele : kirjutada raamatuid või memuaare vms.

Anonüümne ütles ...

Ning ma ei nõustu väitega, et Laari küsimus oleks justkui juudiküsimus, et keegi vaest meest taga kiusaks. See on ikka väga ülepingutatud ja mööda võrdlus. Kui midagi üldse, siis tehakse Laarile soodustusi ja mööndusi, mida tavainvaliididele kunagi ei tehta. Ta pole tagakiusatav, ta on priviligeeritud.

Puuetega inimeste osakaal ühiskonnaelus on tõepoolest meil kehvake, kuid see on otsene kauboikapitalismi tulemus. Hinnatakse vaid neid, kes on noored,terved, jaksavad tööd rabada, raha teenida, tänane on ühiskond, kus edasi jõutakse vaid küünarnukkidega trügides.

Kuipalju on meil Riigikogus näiteks üle 60-aastaseid inimesi? Rahvastikust moodustavad nad suure osa, kuid nende häält on poliitikas vähe kuulda . Ja pensionärid tulevad poliitikutele meelde vaid valimiste eel, siis neid moositakse ja pannakse veidi pensioni juurde, et hääled kätte saada

Anonüümne ütles ...

Laar is a very intelligent and competent person, both before and after his heart attack.

The problem in general is many Estonian ministerial positions are given to people as a political favor, and not because the people are the best for the job. Look at the defense minister -- what does he know about the military? Or the prosecutor -- how much real-world legal experience does he have?

How much experience in banking does Mart Laar have? Being a central banker involves having deep knowledge of macroeconomics. Laar's university studies were in history and philosophy.

Anonüümne ütles ...

Kui arvestada ,et reform maksustab ettevõtlust ja irl lihtsalt varastab siis sobib laar EP juhatuse esimeheks nagu kirss tordile!Läheb 10a ja saame Kallas 2-e, kellele erinevalt Kallasele, saame tõesti andeks anda tema mälu probleeme,"tänu" tervislikule seisundile!Arvan, et see juhtub isegi kiiremini.Presidendi valimiste ajaks peaks laarist saama "suurvaras - 2" ,et kallase tausta pesta.