esmaspäev, 8. juuli 2013

Ei ole midagi uut siin ilmas- ka Päts nimetas eestlasi fašistideks

Eestis on taas skandaal- Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees ja Eestiga rahulepingu pealäbirääkija Mihhail Margelov kritiseeris Eestit, nimetades vabadusvõitlejate kokkutulekut natsistlikuks sabatiks.

Selles pole midagi uut- Margelovi rahvuskaaslane ja end Eesti diktaatoriks kuulutanud Konstantin Päts, kes saatis vabadusvõitlejatest moodustatud opositsiooni laiali ning andis Eesti riigi kandikul bolševikele üle, põhjendusega, et eesti rahvas on haige, ütles ühes oma 1936. aastal peetud kõnes järgmist (Päevaleht, 9.11.1936):

Soome fašistlikus ajalehes "Ajan suunta", kes kogu aeg vapside liikumise ajal Eesti riigi vastu vaenulisi artikleid avaldas, kelle toimetaja Soome kohtu poolt karistada sai, et ta tõi haavavaid ütelusi Eesti riigivanema kohta- selles ajalehes toodi see märgukiri täielikult. Meie ei tohi oma kodumaa sisemisi asju teha väljaveo kaubaks ja kõike seda, mis meil halba on, peame ise omavahel õiendama. Aga kui neli riigivanemat kirjutavad ühe väga haavava märgukirja, kus üteldakse, et meie kaitsevõim on alla läinud, et Eesti riigi võim püsib ainult sõjaväe tikkude abil, et meil on igasugused vabadused piiratud, et majanduslikult tehakse eksisamme, et töölised ja kõik teised ässitatakse üksteise vastu üles ning et riigis ei ole muud kui plahvatav meeleolu, siis on see haavav Eesti riigile, mitte üksi valitsusele. (vahelehüüe: Häbi!)

Häbi!- mina ütlen ka julgelt seda. Häbi on see, et meie endised riigivanemad lähevad nüüd väljast abi otsima Eesti riigi sisemise korra vastu. Ja sellest märgukirjast ja Soome lehtede mõnitavast toonist saame ka üle. Meie oleme rahuliselt oma tööd teinud, olgugi et Soome fašistide organid on Soomes ütelnud, et Eesti, see ei kõlba kultuurriikide kokku seepärast, et ta nähtavasti demokraatiat fašismi vastu fašistlike abinõudega kaitseb. Mina saan nii aru, et meie oleme demokraatiat kaitsnud ja demokraatia viinud rahva tahtmisel nii kaugele, et rahvas oma demokraatlikku korda saab uuendada. Nähtavasti ei taheta seda. Väljaspool üteldakse, et- vaadake- seda Rahvuskogu, mis kokku tuleb, oleme meie boikoteerinud, meie ei ole mitte end lasknud sinna valida, meie oleme ennast tagasi tõmmanud. Meie arvame, et samm, mis rahvas teeb, ei ole õige rahvaesinduse samm. Ütleme nii. Aga antagu mulle siis teine nõu. Mina küsin kõikide käest, mis mina pean tegema? Mina ära minna ei saa enne, kui on üteldud, kes juriidiliselt võib minu asemele tulla. Mina teist teed pakkuda ei oska kui see, et rahvas ise otsustaks. Seadku need inimesed oma kandidaadid üles rahva ees, ja ma tahaksin näha, kes keelab neil läbi minna.

Olgu siia lisatud, et Päts kritiseerib nelja endise riigivanema pöördumist seoses olukorraga riigis. Eesti fašistid, vabadussõja veteranid õnnestus Pätsil edukalt kasti lüüa (nii nagu praegu on kodumaalt pagendatud uue aja vabadusvõitleja Tiit Madisson), aga Soomes võimul olnud fašistid oma kodumaad ilma püssipauguta ära ei andnud ning seetõttu õnnestus säilitada soomlastel iseseisvus ja saavutada võrreldes eestlastega kordades kõrgem elatustase. Kus on aga praegu Päts ja tema juhitud riik ning rahvas? Saatuse irooniana ei nimeta Soome fašiste enam ammu keegi fašistideks, aga fašismi hüljanud ja oma riigi ilma püssipauguta bolševikele loovutanud eestlasi sõimatakse jätkuvalt fašistideks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eh heee, me elame maailmas kus maksab jõud ja vägi, nii et ega siin muud polegi kui et ikka täiega vastu tatti anda, siis saab mõnda aega rahus elada.