esmaspäev, 19. august 2013

Kas Tõnisson ja Schibsted reetsid Eesti?

Sinna polegi palju aega tagasi, kui Postimehe varasema omaniku ja toimetaja Jaan Tõnissoni noorem poeg, tänaseks 101-aastane Heldur lubas eesti rahvale, kui oli Mart Kadastiku kaasabil ajalehe aktsiad lehe töötajate käest odavalt kokku ostnud, et osalust lehes ta maha ei müü ja kontrollpakk jääb alati eestlastele. Selleks loodi isegi mingisugune fond, mille eesotsas olid Tartu Ülikooli rektor ja veel mingid tähtsad ninad. Jäi mulje, nagu oleks mees oma isa väljaande taastanud ning soovib seda arendada. See oli aeg, kui ajalehtede väljaandjad nagu Hans H. Luik rääkisid suure suuga, kuidas kohe-kohe palgatakse parimad ajakirjanikud maailma suurlinnadesse ning Eesti ajakirjandus saavutab täiesti uue taseme.

Läks aastake mööda, Tõnisson asutas Tartusse ajakirja Luup, mis hakkas avaldama artikleid sellest, kui paha mees oli Konstantin Päts ja kuidas ta Jaan Tõnissoni taga kiusas. Läks veel aasta ning Postimees kolis koos kõigega Tartust Tallinnase ning mõne aja pärast tuli uudis, et lehel on uus omanik, Norra meediakontsern Schibsted. Ka siis saatsid müügitehinguid jutud, kuidas Schibsted viib lehe täiesti uuele tasemele (kes veel ei tea, siis Schibsted on Norras firma, mis annab välja kohalikku kõmulehte VG-Verdens Gang, mis on kraadi jagu räigem kraam kui meie Õhtuleht) ning investeerib kõvasti nii lehe kvaliteeti kui töötajatesse. Etteruttavalt olgu öeldud, et ei investeerinud nad tuhkagi. Nad ei jaganud ajakirjandusest ööd ega mütsi ja Eestis tundsid huvi, kuidas lehte tehakse, näiteks uurisid, mis on Kroonika edu saladus. Tundus, et neid huvitab rohkem hoopis Kroonika, mitte Postimees.

Mingi aeg veel räägiti juttu, et päriselt Postimeest ikka maha ei müüda, et mingi fond nende tähtsate ninadega eesotsas ikkagi kontrollib asja, aga siis vaikselt hääbusid need jutud ja mingil hetkel oli Schibstedi käes 100% Postimehest. Minu tagasihoidlik arvamus on, et Schibstedi omanduses on Postimees nii alla käinud kui üldse üks leht saab alla käia. Kahjuks peab seda ütlema teistegi lehtede kohta, aga Postimees on alati olnud Eesti ajakirjanduse lipulaev, teiste jaoks nö benchmark. Kui see käib alla, siis käib kogu ajakirjandus alla. Allakäigu taustaks on Kadastik & Co aeg-ajalt rääkinud lugusid sellest, et kogu meedia kolletub ning mis kõik veel, aga see ei muuda asja- nii hullu aega Postimehe jaoks kui nüüd Norra omanike "viljastavates" tingimustes pole selle lehe ajaloos veel olnud. Isegi nõuka ajal Edasi nime all ilmudes oli see leht palju kõvem sõna, seda lausa rabati. Aga mis sealt tahta, kui lehe omanike tase on umbes sama nagu kunagi Eestis ilmunud ajalehel Post. Võiks isegi öelda (vaikselt, sest valjult ei tohi), et tegemist on süüdimatu kambaga, kes on Eesti ajakirjanduse perse keeranud.

Nüüd on aga veel suurem munn majas, nagu öeldakse. Sest Schibsted, see süüdimatu bande tahab Postimehest lahti saada. Raha Eestis pärast masu ja Põhjamaise tirtsuparve (mis tituleerib end millegipärast kvaliteetpanganduseks) ülekäiku enam ei ole. Need, kellel raha on, on kahjuks venelased- seda näitavad läbi Eesti voorivad Mercedeste-laadungid. Nad on juba ostnud üles suure osa Läti meediast ning küllap tunnevad huvi Eesti väljaannete vastu. Ja kui nemad ei tunne, siis tunneb Vene valitsus eesotsas Putiniga, kel pole mingi probleem mõnele ärimehele natuke raha anda, et kontrollida kõike seda, millest Eestis kirjutatakse ja räägitakse. Sellise küna ja valikute ees on siis nüüd väike eesti rahvas.

Sestap võib aimata seda hirmu, millega Kadastik & Co nüüd mööda maad ringi käib ja raha noolib. Sest ega venelane Kadastikku, seda Ansipi sabarakku ju ametis kaua ei hoiaks. Ta vahetataks suht ruttu mõne Savisaare-sõbralikuma tegelase, näiteks Mart Ummelase vastu. Praeguse Postimehe juhiks kõlbaks muidugi ka tädi Maali, näiteks Ansipi ämm, olgu muld talle kerge.

Kuidas võiks kõike seda vaadata Eesti rahvas? Ilmselt samamoodi nagu pärast nelja Eesti kuninga alatut tapmist Paide linnuses pärast Jüriööd. Ehk siis- kergeuslik eestlane on jälle häbitult petta saanud. Üks kroonijuveel on jälle täis situtud ja nüüd tahetakse seda tagatipuks venelastele maha parseldada. Selle peale ei oskagi kohe midagi kosta.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vähenõudliku tarbijana arvan, et kõige hullem oli Postimees kusagil 1999 või sinnakanti. Iga kuradi vääksatus, mis kostus mingist Tummeltamme vallavolikogu palvetoast trükiti ära ja sageli teisel kolmadal leheküljel. Sain teada palju kohanimesid, millest sinnani aimugi põld.
Praegune ülesehitus päris meeldib -arvamus on kenasti jalust koristatud ja taha ühte punti tõstetud. Koomiksipinda pole ka nii retsitud nagu Päevalehes, kuigi peale Ernie polegi enam head koomiksit.

jevlampi ütles ...

Asi on lihtsalt nii pekkis, et pankadelt hakatakse ikkagi reaalselt kasumilt maksu võtma. Kui mitte enne, siis järgmine valitsus ikka. Ja kuigi meie valged jõud seni sellest pääseda võimaldasid, saades vastu aastate kaupa kavalalt "tasakaalustatud" meediakajastust, kaotab nüüd eestis ajakirjandusega tegelemine ülalnimetatud ärimeestele mõtte - mingit kasumit ju niikuinii ei teenitud? Kodumaal aga pangaga madalamate laenuintresside vms. näol kasumi teenimine ei ole enam panga huvides... Eestimaa on tühjaks tõmmatud. Rotid põgenevad uppuvalt laevalt.

Inno ütles ...

Sellest on muidugi kahju, et lugeda armastaval eestlasel pole enam raha, et lehte lugeda. Väga kahju.

Anonüümne ütles ...

Jah, sedapidi see perspektiiv paistab. Targad inimesed lahkusid Pm lugejate seast küll juba ammu, buumiaegadel, kui teenindati vaid reklaamiandjaid ja riigiärastajate võimu säilimist. Pm kaotas esimesena Jannseni ja Peegli eestiliku ajakirjanduse tee - et peab küll "munnade pääl kõndima", kui siiski oma rahvale tõe püha valgust ilmutama.
Jagan eriti seda Inno seisukohta, et Edasi nõuk. ajal oli kõvasti tugevam, s.o ühiskonnatundlikum praegusest PM-st.
Kadastiku hapu nägu on muide väga kõnekas - raha netu.

Mart Ummelas ütles ...

Tänan minu nime mainimast, paraku idiootlikus kontekstis, aga vaevalt sellelt blogilt enamat ongi loota. Mart Ummelas

Anonüümne ütles ...

Mu arust on ummelase nime täiesti korrektses kontekstis mainitud :)