teisipäev, 20. august 2013

Laulupidu nagu parteikongress

Väljavõte Delfi veebist.

Lihtsalt märkuseks, et järeltulevatel põlvedel asjast vale muljet ei jääks: PRAEGUSTEL "ÖÖLALULUPIDUDEL" POLE EESTI TAASISESEISVUMISELE TEED RAJANUD ÖÖLAULUPIDUDEGA MINGIT PISTMIST.

Pigem sarnanevad praegused nn öölaulupeod nõuka-aegse parteikongressiga, mis olid võimude poolt organiseeritud ja millest pasundasid kõik meediakanalid söögi alla ja peale.

Öölaulupeod, mis taasiseseisvumisele teed rajasid, olid julgete noorte inimeste spontaansed väljaastumised totalitaarse võimu vastu, kuna võim ei suutnud muutustega kaasas käia. Need olid sanktsioneerimata üritused, mis võimudele ei meeldinud, aga laiali ajada ka ei saanud, sest kuhu sa ikka toredaid noori ja laulvaid inimesi ajad. See oleks paistnud väga pläss.

Üks nüanss veel. 25 aastat tagasi polnud spontaansed laulmised Tallinna laulukaare all mõeldud mingi öölaulupeona. Laulmine hakkas pihta varasel õhtupoolikul ja kestis öhe, sest ilm oli soe, tunne vaba ning lootusrikas. Ühtlasi oli hea vaadata ja oodata, millal mäest üles ja alla vuravatel miilitsa-villistel kütus otsa lõpeb. Lõpuks autod kadusid ning siis, vastu hommikut ühes päikesetõusuga oli hea jalgsi koju minna.

Kommentaare ei ole: