laupäev, 10. august 2013

Nüüd on see siis ametlik: Eesti ongi Venemaaga sõjas

Väljavõte Delfi veebist.

Ühe järjekordse riigireeturi tuvastamine oli Eesti lihtsurelikele lisaks muule väga informatiivne: nimelt öeldi esimest korda välja, et Eesti on Venemaaga sõjas. Tsiteerides riigi peaprokurör Norman Aasa: "Kui meie idanaabrile ei meeldi, et oleme NATO liige, siis me peame ütlema, et Venemaa Föderatsioon on meie vastane."

Kui on vastane, siis järelikult käib sõda. Loomulikult võib öelda, et mis sõda, seda pole ju välja kuulutatud. Ent USA oli Nõukogude Liiduga aastaid külmas sõjas, ilma et seda oleks ametlikult deklareeritud. Mis aga tähendas, et kumbki pool nuhkis aktiivselt teise järel ning need, kes teise poolega suhtlesid, võeti luubi alla või hakati kaikaid kodaratesse loopima. Eesti puhul on tähelepanelik kodanik võinud samuti aimata, et suhetes Eesti ja Venemaa vahel pole kõik päris korras. Pole vist saladus, et Eesti ametkonnad hakkavad jälgima inimesi, kes Venemaal käivad või venelastega suhtlevad.

Tegelikult käib sõda Eesti ja Venemaa vahel varjatud kujul juba arvatavalt kümmekond aastat, aga päris kindlasti alates nn Pronksiööst ja Gruusia-Vene sõjast. Viimases andis Eesti varjatud kujul Gruusiale isegi sõjalist abi. Ametlikult siiski Eesti Venemaaga mingit vaenutegevust ei arenda, mistõttu võis varem aru saada, et kõik on justkui korras ning venelastega võib vabalt suhelda. Samas aga hakatakse kohe jälgima ja paljudel juhtudel taga kiusama neid, kes venelastega suhtlevad või muul moel asju ajavad. Lubatud on ainult teatud kujul äritegevus, aga seegi ei pruugi aidata, sest Venemaal on üha raskem äri ajada ilma poliitilisi kokkuleppeid sõlmimata. Eesti juhid on sõnaselgelt välja öelnud, et nad ei toeta äritegevust Venemaaga ja Eesti jaoks eksisteerib ainult üks võimalik turg: Euroopa Liit.

Kui käib sõda, siis paratamatult tekib küsimus, kellele see on kasulik. Sõjategevus on alati kellelegi kasulik, ilma ei sõditaks. Lihtinimesed võib mängust välja jätta- neile pole sõda kunagi kasulik, sest nemad peavad selle kõik kinni maksma, kas raske töö või oma eluga, jäädes ühtlasi ilma oma kodust ja maisest varast. Sõda on kasulik poliitikuile, see on siis tipp-poliitikuile ja teatud osa ettevõtjatele. Näiteks Nõukogude Liit ja USA arendasid mitmel pool maailmas sõjategevust, kuna seda nõudsid sõjatööstuse huvid. Mitmed USA presidendid on ametisse pandud otseselt sõjatööstuse rahaga. NLiidu tippjuhtkonnas, poliitbüroos istusid samuti kindralid. Praegu taastab Vene president Vladimir Putin omal moel endist NLiitu ning pole ime, et tal on vaja vaenlast, soovitavalt nõrka ja lähedast, et selle peal siis oma võimu näidata. Teatud osa Eesti poliitikuile on samuti kasulik näidata Venemaad vaenlasena ning isegi Venemaa vastu sõtta minna, nii et eeldused sõjategevuseks on täitsa olemas. Praegu oleks päris sõda alustada keeruline, sest lihtrahvas seoses vanade tihedate sidemetega veel teineteist ei vihka, aga ka see asi võib kiiresti muutuda. Kui ikka Putin Eestis massiliselt oma luurajaid värbab ning Eesti pool on sunnitud neid paljastama, siis on selge, et Vene üldsuse hoiak Eesti ja eestlaste suhtes muutub. Ühelegi rahvale ei tee au, kui tema julgeolekuorganisatsioonist saab riigireeturite taimelava.

Venemaa osavust sõjategevuses ei tasu alahinnata. Meenub kasvõi see, millise elegantsiga purustati Gruusia armee lahingutehnika mõned aastad tagasi. Eesti vallutamine, ükskõik kui palju eestlased omale relvi ei ostaks, oleks nende jaoks üks väike ja edukas marš-brasok. NATOst siin abi pole, sest keegi ei lähe Venemaaga väikse Eesti pärast sõtta, seda ei tehtud ei 1939. aastal ega tehta ka tulevikus. Eesti on iseseisev ainult Venemaa armust ja mitte millestki muust. Lätlased on sellest aru saanud ning arendavad Venemaaga sõbralikke suhteid (muide, meil vahepeal kuulsaks saanud elamislube müüakse venelastele Lätis valitsuse tasemel, seda ei pea üksikud poliitikud nurga taga tegema), sarnaselt soomlastega, kes küll venelast vihkavad, aga on õppinud tegema nägu, et armastavad. Sest nad on samuti aru saanud, et nad on iseseisvad venelaste armust.

Väike Eesti on Läti ja Soome vahel omapärane erand, mille juhid ilmutavad samasugust otsustavust suure naabriga suhtlemisel nagu Fidel Castro perekond suhetes Kuuba suure naabriga. Pole siis ime, et Eesti juhid on kuulutanud Läti riigi kõige suuremaks julgeolekuriskiks ja soomlased on samuti kahtlased, sest ei taha NATOga liituda. Soome ja NATO teema on üldse põnev, sellest on räägitud juba paarkümmend aastat, ühelt poolt on Soome justkui kohe-kohe liitumas, aga teiselt poolt seda ei tehta. Miks? Aga selleks, et mitte Venemaaga suhteid rikkuda. Sest kui NATO on Venemaa jaoks vaenulik organisatsioon, siis on loomulik, et Venemaa tahab NATOt oma piirilt minema. Seda teeks iga riik. Ja kui vaenlane ei lahku piiri äärest heaga, siis pannakse ta lahkuma nö halvaga. Seegi põhimõte on ajaloos tuhandeid kordi rakendust leidnud.

Nii et siit kokkuvõte: kui Eesti jätkab samal kursil, siis saab temast Kuuba-tüüpi kärbes suure naabri silmas, mis saab tegutseda ainult veel võimsama liitlase toel. Ühel või teisel moel on areng pärsitud, mistõttu pole ime, et mõtlevad inimesed on asunud massiliselt Eestist lahkuma. Eesti traagika on see, et erinevalt Kuubast ei saa Euroopa Liidus inimesi vägisi kinni hoida. Kui aktiivsed inimesed lahkuvad, siis pole kedagi, kes kodumaal arengut ja muutusi ellu viiks. See on surnud ring, millest on väga kahju, aga ilmselt on see siis järjekordne ajalooline paratamatus nagu oli nn vaikiv ajastu ja sellele järgnenud riigi vaikne äraandmine esimese vabariigi ajal.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See pole sõda, tüübid mängivad peitust. Vaid mõni kuu tagasi ilmutasid Ansip&Allik suurt poolehoidu Venemaa suhtes ja olid valmis selle nimel reetma euroopaliku demokraatia ("See daam") ja võltsima ajalugu ("Venemaa pole kunagi Eestit rünnanud")
Eks hirm ole ka, et Tartu rahust loobumine hävitab allkirjastajate ausa nime igavesest ajast igavesti, needus tõuseb taevani, seepärast tuleb riigireetureid otsida pensionäride hulgast.

Anonüümne ütles ...

Innod-Irjad, mul üks veike lugu sellest Justi loomisest ja tema lõpetamisest. Võib olla olete huvitatud siin avaldama?
Mõnede inimeste kohta pole selles ehk kõige viisakamalt öeldud, kuid lõppude lõpuks on see minu vastutusel.

Inno ütles ...

Miks ka mitte.

Anonüümne ütles ...

paraku ei tööta too kontaktilink. Väidab, et meiliklient põle justkui korrektselt installlitud.

jevlampi ütles ...

Jälgides, kuidas koalitsioon praegu kampaaniat teeb (kõiksugu promoüritused, õpetajatele rahajagamine, miinimumpalga tõusu positiivne noot), siis väga tõenäoliselt toodi asi just praegu lagedale seepärast, et kuidagigi põhjendada piirilepinguga valimisteni vemitamist.