teisipäev, 1. oktoober 2013

Ajakirja Just tegemine, osa VI

Esimese kõne võtsin Priit Aimlale.
„Ah et naljaajakiri on tulemas? Raske koorma olete võtnud. Tänapäeval on selle sõnnikuga, millel nali kasvab, kitsad lood. Aga ma vaatan, midagi leiab ikka.“

Nii, midagi on tulemas.
Kõne Urvaste kanti, Edgar Valteri koju. Telefoni haarab keegi naine.
„Palume võimalust meistri karikatuure kasutada. Ainult kasutada, mitte endale päriselt. Muidugi me tasume. Mõtlesime kellegi sinna saata, et siis võimalikult palju skaneerida. Sel juhul jäävad teile lisaks veel elektroonilised pildid. Ah et ülehomme helistada? Tore, helistan ülehomme.“

Midagi veel on võib-olla!!! tulemas.
Kusagil Nõmmel elab Vladislav Koržetš. Vurrukas kalamees pakub kohvi.
„Tead, mul on asju küll, aga eks nad on juba ilmunud ka.“
„Midagi ilmumata asjadest ei ole?“
„Muidugi, ma kirjutan endale sahtlisse kah. Aga need on nii head, et neid ma igale ühele ei anna!“
„Äkki on sul anda Toomas Kalli numbrit?“
„On, aga tema juba oma asju igale ühele ei anna!“
Uus kõne Urvastesse.
„Saame aru, kui te ei ole nõus, mis siis ikka. Head päeva.“
Millegipärast tekkis tahtmine poodi põigata ja pool liitrit osta.

Kuna loodetud materjali ei õnnestunud hankida, tuli läbi ajada kättesaadavaga. Kusagilt Venemaa saidilt jäi silma karikatuuride sektsioon. Sealt omakorda noor kunstnik Vitali Podvitski. Kiire kõne Peterburgi ja kaup sai tehtud. Vitali saatis oma piltidega cd´d esialgu postiga. Sellest jätkus peaaegu aastaks. Mida veel lisada? Kas vanasti olid ajakirjas Pikker mõistatused või oli see ainult minu isikliku mälu vingerpuss? Teeme nii, et mõistatused olid seal. Maleülesanded lisaks, aga ikka ei täida 36 lehekülge ära. Taavi, auhinnatud karikaturist ja puha, võttis omakorda Paskini tegemist ülima pühendumisega – teisisõnu ajas maketi nii tihedaks nagu teeks ta maailma viimase huumoriajakirja viimast numbrit. Keerasin end peaaegu rõngasse, aga Paskin paistis mahutavat veel ja veel ning täis ei saanud sugugi.

Võtsin kõne Meelikule ja külastasin jälle Bullsi. Teadsin, et Meeliku ammune kiindumus on koomiksid. Kunagi seitsme-kaheksa aasta eest ta niimoodi alustaski – mapp näidistega kaenlas nagu mingi veider Jehoova tunnistaja toimetuse ukselt toimetuse uksele kõndides. Aga näe kuhu välja jõudis! Meeliku sahtlid-riiulid osutusid ehtsaks varasalveks. On vaja metsiku looduse teemalist koomiksit, aga palun. On vaja erootilisi koomikseid, leiab neidki. Aga järsku soovitakse koomikseid, mis meeldivad peaasjalikult vaid keskealistele lokkispäistele ja pluss viis prille kandvatele kinnisvaramaakleritele – palun väga. Jäin ühte näidist pikemalt põrnitsema.

„Need,“ muheles Meelik „need valiti 2000. aastal Soome aasta inimesteks. Viivi ja Wagner. Hea, väga hea valik“. Võllaroog teadis juba, et need ma võtan. Võtsimegi ja nii jõudsid Viivi ja Wagner Eestisse. Lohutasin ennast, et kui see koomiks ei meeldi kümnetele tuhandetele, siis omamoodi kultuuriimport ikka.

Meeliku aknalaual vedelesid ka mõned Muumi ajakirja mitme aasta vanused numbrid. Renee tundis nende vastu huvi. Selgus, et nende senine litsentsiomanik oli litsentsil aeguda lasknud ja seega oli nende kirjastamine põhimõtteliselt vaba, kui vaid hinnas kokkuleppele saab. Renee oli seda nägu, et vähemalt iseendaga on ta hinnas juba kokku leppinud ja kohe kavatseb ta Meeliku ette võtta. Muidugi sai Renee sellega jälle hakkama! Mina püüdsin aga omaette arvutada, mitu tundi see vastne tehing mu niigi 25 tunnisele ööpäevale lisab. 

Bullsi kontorist lahkudes oli meil koomikseid nagu putru ja peaaegu kindel kokkulepe Muumi ajakirja kirjastamiseks. Mõne järgmise päevaga saigi Paskin lõpuks kokku pandud. Hakkas paistma, et jõuame kõigi tegemistega enda seatud graafikusse. Meil oli nüüd küljendaja, büroojuht ja lepinguline korrektor. Ise olin tööl vastutava väljaandjana. Meil polnud aga peatoimetajat.

Renee uuris kuidas selle peatoimetajaga jääb. Kohe, kohe on ajakirjad trükki minemas, meil oli plaanis ka tagasihoidlik avapidu, aga keda pole, on peatoimetaja.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Nali või nutt? : Neegrid on eestlastest targemad sest nad saavad elektrit tasuta.Haridusta neegrid aafrikas saavad elektrit tasuta aga eestlased maksavad elektriarveid::

http://www.i-love-windpower.com/cms/people.html
http://www.youtube.com/watch?v=v-1-kZz8rUg


Home Grown Wind Power In Pemba Mozambique:
http://www.youtube.com/watch?v=kIwpO85TY
lE