laupäev, 5. oktoober 2013

Nirti on lõpuks aru saanud, mis ümberringi toimub

Väljavõte Postimehe veebist.

Iseenesest pärit ok tekst, huvitav, et Postimees selle ära avaldas. Veel paar aastat tagasi poleks seda juhtunud. Lotila on selle kõrval poisike.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas poisike, see tekst on tüüpiline mitte midagi ütlev näpuga näitamine hale vingumine, lotila on vist ainuke tõeline ajakirjanik kes eestis olnud.

Anonüümne ütles ...

Mulle tundub, et siin on põhiprobleem järgmises. Masu on veennud ühte osa ühiskonnast, nö "hikikomorisid", et kapitalism ja kõik mis selle juurde kuulub, on oma praeguses vormis läbi kukkunud. Teist osa ühiskonnast on masu aga veennud just selles, et kapitalism on here to stay ja et käituma peab veel küünilisemalt ja röövellikumalt, kui varem. Selliste gruppide vahel ei saa olla dialoogi.

Inno ütles ...

Tegelikkuses tulevad probleemid muidugi sellest, et kapitalismi on meie regioonis väga väheks jäänud. Soome, Rootsi ja enamus ülejäänud Euroopat on täiesti sotsialistlik, et mitte öelda kommunistlik, aga siiski turumajanduslike põhimõtetega. Samas näiteks Venemaa on padu-kapitalistlik ning Hiina muutub üha kapitalistlikumaks. Näib, et Euroopal on NLiidus ja Hiinas aastakümneid tagasi läbi viidud eksperimendist vähe ning NLiit kordub Euroopa Liidus. Lõpp on õnneks eestlastele teada.

Anonüümne ütles ...

Hiina on siis turumajanduslik kommunistlike põhimõtetega.

Siin on see tore paradoks, et vanad kommunistid (Putin, Hiina valitsev klikk) suudavad oma state capitalismi sees vahel efektiivsemalt kapitalismi teha, kui Lääs. Muidugi - eriti Hiina puhul võib üks hetk ikka pauk ära käia, kui üldse mingeid rahvas-valitsus tagasisidemehhanisme ei arendata. Hiinas teatavasti kuskil 10 000 pronksöö mõõtu rahutust aastas, kuhu tuleb sõjavägi kohale kutsuda. Võib korduda klassikaline stsenaarium, kus riik laguneb eduka rannapiirkonna ja sisemaa vastuolude tõttu.

Inno ütles ...

Hiina on tõesti puhas riigikapitalistlik oligarhia, kommunismiga pole seal peale kõlava nime enam suurt miskit pistmist. Iseasi, kas Nõukogu Liit oli kommunistlik, nagu teda kirutakse. Võibolla algul oli, aga lõpus enam kindlasti mitte. NLiit oli enne oma hukku puhtakujuline oligarhia. Kommunistlikud on praegused Soome ja Rootsi ning Island.