kolmapäev, 16. oktoober 2013

USA on pankrotis

Kurb tõdeda, ja on lausa uskumatu, et pankrotis pole mitte ainult Detroidi linn, rahvasuus tuntud kui Motown, vaid Eesti suur eeskuju, Dallase, ÜRO ja Dünastia kodumaa ning NATO sponsor-  USA. Ametlikult öeldakse küll, et valitsus on suletud, aga olukorra tegelik põhjus on üha paisuv riigivõlg ja võimetus oma kulusid katta. Seetõttu saadeti enamik riigiametnikest alates 1. oktoobrist määramata ajaks palgata puhkusele.

Öeldakse küll, et sama asi juhtus Bill Clintoni valitsemisajal 1995. aasta lõpus ja 1996. aasta algul, aga tol  korral oli see lühiajaline ja seotud parlamendi mässuga valitsuse vastu, nüüd on see pikaajaline ja seotud riigi võimetusega oma kulusid katta. Riigi pankroti tõttu lahkub aasta algul ametist USA keskpanga president Ben Bernanke, kelle ametiaeg 8 aastat jääb alla eelmise presidendi Alan Greenspani 18 aastale.

USA pankrot väljendub muu hulgas välispoliitikas. See on põhjus, miks USA toob oma väed välja Lähis-Idast ja ei alusta uusi konflikte. Kui laiaulatuslik sõda Iraagis alustati pelgalt oletuse põhjal, et Iraagil võib olla keemiarelv, milline väide osutus hiljem ekslikuks, siis nüüd rakendas Süüria režiim oma rahva peal reaalselt keemiarelva ning USA ei liiguta juuksekarvagi. Põhjus on üks: raha pole.

USA pankrot on põhjus, miks ei toetatata enam Ida-Euroopa läänemeelseid režiime, mistõttu nii Ukrainas kui Eestis muutuvad populaarseks venesõbralikud parteid. Mis ei pruugi tingimata tähendada, et Ida-Euroopa oma sõltumatuse kaotab, näiteks Ukraina kinnitab jätkuvalt oma soovi liituda Euroopa Liiduga, ent mis annab Venemaale ja Hiinale vabamad käed maailmas oma huvide maksmapanekuks.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga venemaa pingutused jäävad ka nõrgaks sest sama probleem: raha pole. Kujutan ette seda tragikomöödiat kuidas vaene venemaa üritab rikast poolat allutada, suht jõuetu üritus. Ja poola pole ainus rikas idaeuroopa riik. Suur venemaa suudab oma kontrolli alla saada ainult eesti ja läti, kõigi teiste jaoks on venemaa ajalugu, leeduga nagu näha on probleeme. Soome kohta ei tasu järeldusi teha sest soome on kaval maa.

Anonüümne ütles ...

No ei saa aru,miks Eesti suurt "sõpra" ei aita? Meil ju raha küll!!

Inno ütles ...

Eestlastel pole vaja rõõmustada, kui Venemaal ja Venemaaga tihedalt seotud Soomel halvasti läheb. See tähendab ka Eestile suuri probleeme, eriti kui töötud ehitajad ja koristajad Soomest tagasi tulevad ja hakkavad siin inimväärseid tingimusi nõudma. See nõuab paljudelt riigijuhtidelt peeglisse vaatamist ja võib nii mõnelgi kupli sassi lüüa.