reede, 11. oktoober 2013

Valimine Maci peal nüüd õige lihtne

Varem oli Apple Maci omanikel valimine õige keeruline, sest süsteemid ei töötanud õieti. Nüüd aga läks Maci ja mobiiliga hääletamine palju libedamalt, kuigi ei saa veel öelda, et lihtsalt. Millegipärast tuleb veel eraldi programmijupp alla laadida. Nii et tavaline mobiil-id süsteem kõlbab küll lepingute sõlmimiseks ja muul moel allkirja andmiseks ning pangas miljonite liigutamiseks, aga millegipärast valimistel hääle andmiseks sellest ei piisa.

Vaatame näiteks, kuidas valida Rakvere volikokku kandidaati nr 200 Allan Jaakust. Kõigepealt tuleb minna VVK lehele, seal avaneb selline pilt:


edasi tuleb klikata rohelisele väljale „Laadi alla Mac OS X valijarakendus. Pärast seda ilmub soovitud kohta fail nimega kov2013.dmg. Siis tuleb selle peale klikata kaks korda ja avaneb selline pilt:


Siis edasi klikata kaks korda väljale Valimine.app. NB! Mac OS turvasätetes peab olema lubatud suvaliste falide avamine, kuna Mac OS ei tunne seda valimiste programmi niisama ära- arvab, et tegemist on pahavaraga.

Peale Valimine.app avamist tuleb ekraanile selline pilt:


edasi klikata mobiil-IDga hääletamisel nupule "mobiil-ID", misjärel avaneb selline pilt:


nüüd edasi sisestada oma mobiiltelefoni number ja vajutada nupule "Saadan", misjärel ilmub ekraanile selline pilt:


edasi tuleb sisestada telefoni PIN1 kood, misjärel ilmub ekraanile selline pilt:


vasakusse ossa tulevad piirkonna kandidaadid, antud juhul siis Rakvere omad, kust klikates nr 200 Allan Jaakuse peale ilmub ekraani paremasse ossa tekst: " Minu valik on: kandidaat nr 200 Allan Jaakus Sotsiaaldemokraatlik Erakond". Edasi tuleb vajutada nupule "Valin". Edasi tuleb ekraanile seline pilt:


edasi tuleb vajutada nupule "Kinnitan", misjärel tuleb sisestada telefoni mobiil-ID PIN2 kood ja ekraanile ilmub selline pilt:


Ning lõpuks tuleb klikata nupule "Sulgen". Ja ongi kõik. Ei läinud poolt päevagi. Lõpuks on soovitav veel Max OS turvasätetes tagasi muuta seaded nii, et arvuti suvalisi programme ei avaks.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Häält muuta saab aga kuidas saab pärast valimisi häält kontrollida?Ja teate mis on selle asja juures kõige nõmedam - puudub anonüümsus!

Anonüümne ütles ...

Ilma asjata raiskasid hääle sotsi peale.

Inno ütles ...

Mingi valiku peab ju tegema.

Anonüümne ütles ...

Valik oli asjalik, olen esimene, kes volikogust välja ootele jäi (49 häält on Rakvere jaoks üle keskmise tulemus), neli aastat on pikk aeg, seniks usin töö komisjonides.... Oleme koalitsioonis (Ref, Irl, Sde), anname parima panuse linna arengusse ja seda ju mitte üksi...

Allan Jaakus