laupäev, 28. detsember 2013

Füüsiline karistamine - laste- ja naisepeks ei tohi olla lubatud

Ma saan aru, et enamik eestlasi on pärit taluperedest, kus füüsiline karistamine, see on siis peamiselt laste ja naiste peks (lugupidamatu suhtumine lastesse ja naistesse) oli au sees, siis lõpmatuseni nii jätkata ei saa ja valitsus astub õigeid samme sellise barbaarse käitumise keelustamiseks. Ning kui füüsiline karistamine keelata, siis täielikult, mitte nii, et löömine on keelatud, aga tutistamine, näpistamine või muul moel füüsiline vägivald lubatud. Talupojakultuuri tavade kohaselt olid taluperedes lapsed ja naised võrdsustatud loomadega, sellest ka suhtumine, mis on paraku kandunud tänasesse päeva ja mis ei kadunud isegi nõukogude ajal. Eestis levinud naiste alavääristamine ja väiksemad tasud on samuti igand talupoja elust.

Küll võib valitsusele ette heita, et inimestele ei õpetata alternatiivseid võimalusi - lugupidamist naiste ja laste suhtes. Olukorras, kus eestlane ei oska endast nõrgemasse suhtuda muul moel kui vägivaldselt, tuleb talle õpetada peenemaid kombeid. Noa ja kahvliga on eestlane sööma õppinud, aga lapsi vägivallata kasvatama veel mitte. Küsitluste andmetel pooldab praegugi laste peal vägivalla tarvitamist üle poole eestlastest. Pole ime- nad ei oska muudmoodi. Levinud on arusaam, et ilma peksuta lastest asja ei saa. Samuti ei oska paljud mehed naistega ilma vägivallata hakkama saada. Või alkoholiga piiri pidada. Selliseid asju koolis ei õpetata, mistap võiks korraldada näiteks tasuta koolitusi, milles saaks kaasa lüüa Eestis elavad välismaalased, kelle jaoks peenemad kombed pole enam midagi eriskummalist.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Naistel peaks olema keelatud verbaalse vägivalla kasutamine.

Anonüümne ütles ...

Loen seda blogi ja mõtlen, kust inimesel selline skisofreeniline mõtteviis on tulnud. Nüüd selge: lapsepõlves pidanud vaeseke palju vägivalda taluma ja see oma jälje jätnud... Ja oma vanemaid ka ei austa, paneb oma andestamatuse siia kõigile vaatamiseks välja. Raamatupoed ja veeb eneseabiõpikuid täis - aita ennast, mees!
Edu ja ilusat aastavahetust!