reede, 21. veebruar 2014

Ansipile sai saatuslikuks Ojulandi väljaviskamine?

Nüüd on siis selge, et pühapäeval teatab Ansip ameti mahapanekust ja uue valitsuse paneb kokku Siim Kallas. Mis siis sai saatuslikuks Ansipile, kes veel mõni aeg tagasi tundis end väga kindlalt ja teatas oma jätkamisest?

Tõenäoliselt oli Ansipi jaoks nö kirstunael ikkagi Kristiina Ojulandi parteist väljaviskamine. Ojuland oli partei alustala, kes erakonna lippu Brüsselis kõrgel hoidis ja aitas siluda Ansipi välispoliitilisi fopaasid, a la "ühe daami juhtum". Paljudele on jäänud siiani mõistatuseks, kuidas sai Europarlamendi liige, kes asub kaugel ja kel palju muud tegemist tegeleda siin Eestis mingite sisevalimiste tulemuste võltsimisega. See tundub täiesti jabur ja kuivõrd tunnistajatel pandi suu kinni, siis oli see tõenäoliselt fabritseeritud süüdistus. Ma saaks veel aru, kui Ojuland oleks võtnud raha Gruusia ja Aserbaidžaani juhtkonnalt, mida on kahtlustatud, aga et Eestis tegeleda poest kohukese näppamisega. Milleks nii tühise asja pärast riskida? Pealegi polnud Ojulandil selleks mingit motiivi, tal olid vajalikud hääled niigi koos.

Ojulandi väljaviskamine viis naise nii endast välja, et ta otsustas luua uue erakonna, millega nüüd endised ja praegused oravad massiliselt liituvad. On selge, et erakond on üle aja kõige suuremas kriisis ja et sellest oleks võimalik üldse eluga välja tulla, on vaja kiiremas korras vahetada juhti. Muidu riskib erakond sellega, et ei saa lähenevatel valimistel europarlamenti ühtegi kohta. Eemine kord, mil erakonna toetus oli märksa parem, saadi hädavaevu vaid üks koht.

Kommentaare ei ole: