reede, 14. veebruar 2014

Kunda natsi-mineviku vaikivad tunnistajad

Kunda võlatäht 1941. aastast, väljavõte ebay veebist.

Ebays on praegu mügil huvitavad võlatähed- sõja-aegsed Kunda tsemenditehase rublad, mille on välja andnud Kundas valitsenud Saksa natsi-režiim. 25-ne on ära ostetud, aga saadaval on 1-, 3- ja 5-rublane.

Saksamaa kasutas sõja ajal vange, kes ehitasid tsemendist hiiglaslikke objekte. Üheks natsi-Saksamaa tsemendiga varustajaks oli Eestis Kundas asuv tsemenditehas. Tegemist oli Taani ettevõtjale F. Smidth'ile kuulunud 1930ndate algul rajatud tehasega, mis 1940. aastal natsionaliseeriti, aga mille sakslased andsid pärast Eesti ala vallutamist Smidth'ile tagasi. Saksa võimudega koostööd teinud Taani transpordiministri Gunnar Larseni eestvõttel läks tehas täielikult Saksa Ostraumi teenistusse. Muide, tehast ei tagastatud 1990ndate algul endisele omanikule põhjusel, et selles oli kasutatud juutide ja mustlaste vangitööjõdu. Saksa SS saatis juute ja mustlasi Vaivara laagrist Kundasse, et kaevandada tehase käigushoidmiseks vajalikku kütust- põlevkivi.

Saatuse irooniana on Kunda tehase praegune omanik sõja ajal tormiliselt arenenud Saksa tsemendigigant Heidelberger Zement.

Siin veel mõned näited Kunda võlatähtedest:


Kommentaare ei ole: