reede, 28. veebruar 2014

Miks president ja peaminister ei suuda peast kõneleda- aus vastus, nad ei oska

Keegi küsis, miks president ega peaminister, samuti Riigikogu esinaine ei suuda peast kõneleda. See on kindlasti hea küsimus. Juht peaks suutma ise oma mõtteid väljendada, mitte kogu teksti maha lugema. Praegused juhid on kogu aeg nina paberis, aga näiteks Lennart Meri kohta on teada, et ta viskas tihtipeale ette kirjutatud teksti üldse kõrvale ja rääkis peast.

Viimasel ajal on tavaks, et Eestit juhivad marionetid, mitte päris juhid. Päris juhid on kusagil mujal, nö kaadri taga, kust nad nöörikesi liigutavad. Ei Ilves ega Ansip kirjuta oma tekste ise. Tavaliselt saabuvad ette kirjutatud tekstid hilja, mistõttu pole neid isegi võimalik pähe õppida. Ja vaevalt et Ansip ja Ilves neile suhu pandud sõnadest päris lõpuni arugi saavad, Ilves kindlasti mitte, sest ta ei valda eesti keelt. Viimane selline umbkeelne juht oli Eestil nõukogude ajal, Karl Vaino, kes samuti eesti keelt kuidagi purssis. Ja pole siis ime, et elu Eestis meenutab praegu nõukogude aega.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Peast kõneleda ja samas auditooriumi "peos hoida" on kunstükk omaette. Kunagi noores põlves olen sel alal võistelnud (ja ka esimeseks tulnud).
Ei maksa oodata, et iga inimene sellega hästi hakkama saab. Pole lihtsalt enamikul selleks annet. Ja kui anne on, siiski on vaja ettevalmistuda-treenida. Praegustest avaliku elu tegelastest suudab Marek Stranberg kõne ja auditooriumiga eeskujulikult hakkama saada. Tean, tean - igal ühel on temast oma arvamus, aga kirjutan siin lihtsalt sellest, et tema on kõnemehena andekas.
Kadunud Lennart oli päris keskpärane kõnemees. Oma huvitava välimusega suutis küll paljut korvata, kuid jutt läks tal a) pikaks ja b) mõttejooks kiskus harali.