reede, 21. märts 2014

Liberaalid on valitsuses lõpuks kokku saanud

Uut valitsusliitu võib nii- ja naapidi kritiseerida, aga üks on kindel: liberaalid on lõpuks valitsuses kokku saanud. Õigupoolest pole sellist aega Eestis varem olnud, et võimul oleks liberaalide valitsus. Reform kannab teatavasti paremliberaalseid ja sotsid vasakliberaalseid ideid. Nüüd peaks olema päris lihtne selliste klassikaliselt liberaalsete algatuste läbisurumine nagu samasooliste abielude legaliseerimine.

Kohvik on liberaalide valitsust varem toetanud ning juhtinud tähelepanu, et ühes valitsuses ei saa olla koos konservatiive ja liberaale. Miks? Sest konservatiivil ja liberaalil on väga raske kokkuleppele jõuda. Lihtsam on parem- ja vasak skaalal kusagil keskel kokkuleppele jõuda, aga ei saa olla nii, et osaliselt legaliseerime homoabielud. Need kas on legaliseeritud või mitte.

Senist Eesti arengu pidurdumist võib osaliselt põhjendada asjaoluga, et valitsuses istusid vaadetelt kardinaalselt erinevad inimesed. Neid sidus küll üks ühine huvi: viha Edgar Savisaare vastu, aga sellest üksi ei piisa, et edukat Eestit üles ehitada. Koos tegutsemine muutis seni liberaalseid ideid kandnud Reformi konservatiivseks, mistõttu kaotas see erakond oma näo. Ansipi juhtlause oli lõpus „Vali kord!”, mis algselt kuulus Res Publicale ja mida järgides saadeti algul relvastatud üksused tänavale Lihulas ja hiljem Tallinnas. Sama stiili jätkates sõimas Ansip rahvast fooliumimütsiga seemnesööjateks. Loodetavasti tuleb praegusest valitsusest midagi enamat.

Ning konservatiivid, need on siis IRL ja Keskerakond saavad opositsioonis koondada jõud, et oma konservatiivseid ideid propageerida ja Riigikogus korda luua. Näiteks võiks Riigikogu puhvetis lõpetada alkoholi müümise, et ei juhtuks ebameeldivaid asju, et keegi purjakil parlamendi hoonsesse magama jääb või seina äärde urineerib.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen emane hobbyjalgrattur, soovin abielluda oma armsa jalgrattasadulaga. Rohkem liberaalsust, härrased reformikommunistid.