pühapäev, 9. märts 2014

Ukraina kaotanud iseseisvuse ajal kaks korda SKPst

Princetoni Ülikooli vene asjade professor Stephen Kotkin tõi täna CNNi saates Fareed Zakaria GPS välja huvitava mõtte: Ukraina majandus on võrreldes nõukogude ajaga kukkunud 2 korda. See on väga suur kukkumine ja vähendab rahva poolehoidu igasugustele nö iseseisvuslastele. Rahvas on kaotanud usu, et Ukraina võib olla iseseisvalt edukas. Sama kõrval näiteks Poola on võrreldes 1990. aastaga kasvatanud oma SKPd 2 korda.

Poola SKP tegi Nõukogude Liidu kokkuvarisemise ajal ainult väikse nihke allapoole, samas kui endise NLiidu vabariikides kukkus SKP ligi 2 korda. Eestis kukkus SKP pärast liidu kokkuvarisemist samuti peaaegu 2 korda, ent Eestil õnnestus majandus kasvatada nõukogude ajaga samale tasemele 2001. aastaks ja praegu on Eesti SKP 50% kõrgem kui 1990. aastal, jäädes siiski kaugele maha Poola 100% kasvust.

Lisaks majanduse kokkuvarisemisele tõi nõukogude liidu kokkukukkumine Eestile tõsise regionaalse katastroofi. Erinevalt juba nimetatud Poolast on Eestis elamuehitus väljaspool pealinna praktiliselt seiskunud.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eesti korrastab suuremaid objekte euroabi rahade toel aga tore nali on ehituse tandril - viimase veerandsajandi jooksul on uusehitisi ainult 5% juurde ehitatud. 95% ehitisi on nõuka aegsed ja saadud tasuta aga rahvas on kõrvuni võlgades. Umbes miljard € iga vabaduseaasta kohta.

Inno ütles ...

Seda on varemgi olnud, neegrid müüsid suisa klaashelmeste eest end orjaks.