reede, 7. märts 2014

Ukrainas korduvad 1940. aasta sündmused Eestis

Öeldakse, et ajaloos paljud asjad korduvad. Nüüd, tundub, on Vene uusfašistist diktaator Vladimir Putin arhiivist välja kaevanud 1940. aasta dokumendid Eesti ja teiste Balti riikide okupeerimise kohta, sest kõik toimub sama stsenaariumi järgi. Ühtlasi annab see kõigile ajaloohuvilistele võimaluse reaalajas jälgida samm-sammult seda, mis toimus Eestis 1940. aastal. Kõigepealt kasutati riigis asuvaid sõjaväebaase ja sõdureid kontrolli ülevõtmiseks, siis korraldatakse nn vabad valimised ja lõpuks ongi asi vormistatud. Ja ajalugu kordub ka ses mõttes, et nii nagu 1940. aastal nii vaatavad ka nüüd ülejäänud maailma riigid nõutult toimuvat pealt, tunnistades Eesti välisministri Urmas Paeti sõnadega kui "kurb" see kõik on. Nii nagu 1940. aastal kurvastati koos ja vaadati pealt eestlaste ja teiste baltlaste hävitamist. Ja lõpuks imestati, miks küll nii palju inimesi hukka sai.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui üldse kedagi okupatsioonis süüdistada, siis Eesti annab tõepoolest ise selleks põhjust koondades oma territooriumile Vene vastaseid võõraid sõjajõude - nimetagu pealegi neid liitlasteks, kuidas siis muidu.
Selle asemel, et neutraalne olla ja anda rahvale võimalus sõbralikult suhelda ning majandust arendada (näiteks Lõuna - Eestist käidi aktiivselt Pihkva ja Leningradi turul põllumajandussaadusi müümas, sahkerdatakse hoopis kurjade kavatsustega. Loomulikult ühel heal päeval venelane likvideerib tema vastu põhjusetult sihitud võõra militaarpasa ja loll eestlane saab jälle paranduslikku rezhiimi.
Kes tegi - ise tegi.

Anonüümne ütles ...

Krimmi ja Eestit ei saa kuidagi võrrelda.
Krimm ei ole kunagi olnud Ukraina osa, Ukrainaks sai ta alles siis kui N.Hruštšov selle toimingu tegi. Selles piirkonnas elasid/elavad tatarlased ja venelased, mitte ukrainlased. See on autonoomne vabariik.
Eesti territooriumil aga on alati etnilised eestlased elanud.

Inno ütles ...

Kuidas siis pole olnud kunagi Ukraina osa, kui on praegugi?

Etnilised eestlased on elanud praeguse Peterburi alal, kas see tähendab, et Eestil on lambist õigus Piiter okupeerida? Me elame 21. sajandil, mite kusagil keskajal. Putinil on ajaarvamine sassi läinud.