reede, 7. märts 2014

Üks asjalik kirjutis Ukraina okupeerimise teemal

Väljavõte New York Timesi veebist.

Leedust pärit New York Timesi kolumnistilt Roger Cohenilt asjalik kirjutis okupeerimise teemal. Kus ta tuletab meelde, et Lääne-Ukraina koos Balti riikidega olid nn Bloodlands (veremaad), mida okupeeriti sõja ajal lausa kolm korda: kõigepealt 1940. aastal siis 1941. aastal ja lõpuks 1944. aastal. Kolmekordse okupeerimise tõttu NB!!! kandsid need piirkonnad sõja ajal kõige suuremaid kahjusid.

Cohenil on õigus. Kuigi venelased peavad end alati kõige suuremateks kannatajateks, ja vahel ka õigustatult (ent paljud teise ilmasõja juutide hukkamised kandsid nad millegipärast enda arvele), olid teise ilmasõja sõja ajal kõige suuremad kannatajad siiski Balti riikide elanikud. Olgu öeldud, et 1941. aastaks, nn suure isamaasõja ajaks (vene propaganda ei kasutanud terminit teine ilmasõda, sest selle sõja alustasid Hitler ja Stalin käsikäes) olid Eesti, Läti, Leedu ja Lääne-Ukraina juba ühe korra okupeeritud, need piirkonnad olid ühe sõja juba üle elanud.

Praegune Ukraina okupeerimine on Putini poolt omamoodi reveranss Stalinile, kes 1933. aastal näljutas surnuks 3 miljonit ukrainlast.

Kommentaare ei ole: