neljapäev, 17. aprill 2014

Mida räägib meile (tulevane???) juht?

Kaader Vene 1. kanali saatest.

Olen viimastel päevadel jälginud Vene kanalite saateid. Tuleb ju kursis olla tulevase (võimaliku) uue kodumaa asjadega, juhul, kui Eesti peaks sarnaselt Krimmiga okupeeritama ja Venemaaga liidetama.

Täna oli kogu uudistesaade Vremja (algab kell 20) pühendatud president Vladimir Putinile, kus president vastas televaatajate küsimustele. Iseenesest oli huvitav jälgida, kuidas Vene president tegeleb kõigega, alates sõjast Ukrainas ja kohtumistest USA presidendiga kuni veemõõtjate paigaldamiseni Venemaa külakestes. Ühesõnaga, mees nagu orkester.

Krimmi puhul tulid välja mõned põnevad nüansid. Esiteks on Krimmi pensionärid jäänud ilma oma säästudest, sest pangad on tegevuse lõpetanud. Teisest küljest aga on võidus need, kes laenu võtnud või omale auto liisinud- Putin soovitas liisinguautodega rahulikult ilma selle eest maksmata ringi sõita. Pangandus paistab olevat Krimmi okupeerimise nõrk ja läbimõtlemata koht- pole siis ime, et Venemaaga liitumiseks valmistuv Savisaar Tallinnas oma panka loob.

Saade oli iseenesest põnev. Kiruti kõvasti USAd, kuigi stuudio laudadel olid halvasti varjatud Apple MacBook Pro arvutid. Isegi Edward Snowden oli kaasatud mängu. Putin meenutab väga Ansipit, suudab hästi udutada, nii et silm ka ei pilgu. Erinevalt Putinist polnud Ansipil võimalik võimu säilitamiseks korraldada edukat sõjakäiku. Eesti jaoks võib olla ohtlik asjaolu, et nii nagu Ansipit, ei suuda Putinit kohalt maha võtta keegi peale tema enda erakonna liikmete. Seetõttu suudab mees enne palju kurja korda saata, enne rahvas aru saab, mis tegelasega on tegu. Annaks jumal, et pärast Vene hokikoondise kaotust Soomele hulluks läinud mees võetakse maha enne kui ta väed Eestisse toob.


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga Moskva ongi palju kodusem kui Brüssel, valehäbi pole vaja.

Anonüümne ütles ...

putin on nii nagu on. Kuid ta on arenenud, ta suudb ilma paberilt maha lugemata suhelda ja oma seisukohti esitada. Seal, kus ta positsioon on nõrk ( nagu roheliste mehikeste teema), ta laveerib lihtsalt küsimusest mööda. Mida teeks ka iga teine riigijuht tema asemel.

Putinit ei maksa niisama refleksi tasemel sõimata, sest ta teeb seda, mida Vene tsaarilt Vene rahvas ootab - tugevdab derzhavat.See ongi tema ülesanne, selle jaoks ta sinna valitigi .Ta nägi võimalust kuidas Krimm Venele tagasi krahmata ja ta krahmaski. Mingit erilist karistust ta selle eest ei saa, sõimu on palju, kuid see on talle nagu hane selga vesi.

Tegelt on Putin tänapäeval üks väheseid riigijuhte, keda saab tugevaks pidada.Tema rezhiim on autoritaarne, selles pole kahtlustki. Kruvid on kõvemini kinni keeratud kui Jeltsini-aegse bradaki ajal, kus tegelik võim oli oligarhide käes.

Ja eks see tekitabki palju pahameelt. Nõrk ja joodik Jeltsin sobis Läänele palju paremini kui karmi käega Putin.

Huvitav paradoks : Prantsuse küsitluses on Putin riigipea, keda prantslased kõige rohkem vihkavad.Samas soovivad , et keegi Putini-sugune prantslane oleks Prantsusmaa president, nende Napoleoni-kultus ja ihalus pole kuhugi kadunud

Anonüümne ütles ...

Putin ütleb veneliku lihtsusega välja, et loob impeeriumi - ehk siis astmelist ühiskonda kus on eliit ja rahvarämps. Rahvas saab ainult nii palju, et välja ei sureks.

Venemaa okupeerib kõik, mida on võimalik. Eesti ja Läti saab, aga Leedu mitte eriti. Ukraina on kõva pähkel, aga šansid on. Poola ja teised tuleb ära unustada. Pitsitada saab veel Soomet ja veel mõningaid Ida-Euroopa maid.

Anonüümne ütles ...

14:40
väga hea kommentaar. Eesti ja Läti jah,nagu küpsed õunad. Leedu puhul küsitav. Loodame et Poola aitab ja kaitseb. Suur miinus on Kalinigrad. Vene ei taha seda teisele poole Leedut jätta. Kiusatus on Leedu ka võtta.