reede, 25. aprill 2014

Miks ei võiks venelased kodumaale naasta?

Väljavõte Päevalehe veebist.

Filmirežissöör Katrin Laur pakub Päevalehes välja, et Venemaa võiks Balti riigid, kaasa arvatud Eesti endale võtta, stiilis, et siis on kõigil parem. Mis tähendab siis jälle sõda ja verevalamist, kuna niisama lihtsalt Venemaa Balti riike kätte ei saa. Kuidas saab sõda ja verevalamine Eesti arengule kasuks tulla, sellest on väga raske aru saada. Võib arvata, et pärast sõda pole eestlastel taas aastakümneid raha, et kuhugi sõita. Nii nagu juhtus NLiidu kokkuvarisemisega, mis sisuliselt oli oma olemuselt sõda, mida peeti üle eestlaste peade Moskvas uuendus- ja vanameelsete vahel. Eestlased olid sunnitud selle sõja kaasa tegema ja väljusid sõjast puruvaestena, aga oma riigiga. Selle riigi pidamisega on eestlased enam-vähem hakkama saanud, tunneli lõpus paistab juba valgus, miks on vaja nüüd hakata kõike loodut uuesti hävitama?

Või võtame endise Jugoslaavia. Erinevalt NLiidust, mis lagunes suhteliselt rahumeelselt lasti Jugoslaavias relvad käiku. Varem oli Jugoslaavia Ida-Euroopa absoluutne tipp, võrreldav jõukate lääneriikidega, nüüd üks Euroopa vaesemaid piirkondi. Kuidas sõjategevus seal arengule kaasa aitas, on küll väga raske mõista.

Seda esiteks. Teiseks pole venelased Eestis mitte eestlaste probleem, vaid venelaste endi probleem. Seda on küüniline väita, aga nii see on. Venemaa endisele grusiinist juhile Jossif Stalinile meeldis rahvaid sinna ja tänna laiali pillutada. Nõnda viidi eestlased Siberisse ja sealt toodi rahvast Eestisse asemele. Pärast Stalini surma tulid eestlased kodumaale tagasi, aga venelased valdavas osas siit ei lahkunud isegi pärast Eesti iseseisvumist. Mis oli suur viga. Seda just venelaste endi jaoks, sest nagu elu näitab, siis iseseisvas Eestis nad hakkama ei saa. Kas selle saamatuse pärast tuleb nüüd Venemaa appi kutsuda ja Eesti uuesti okupeerida? Ma ausalt öeldes ei pea seda õigeks. Kõigil neil, kes venelaste pärast Eestis muret tunnevad, Hvostovidel ja Ladõnskajatel oleks mõistlik võtta julgus kokku ja kodumaale naasta. Selle asemel, et Eestis pidevalt vinguda asjade üle, mida muuta ei saa. On selge, et eestlased oma kodumaalt enam niisama lihtsalt ei lahku ja oma riiki ära ei anna, seda saab võtta ainult vägivallaga, aga vägivalda ei saa mitte ühegi asja lahendamisel pidada lahenduseks pikemas perspektiivis. Seetõttu tuleb anda võimalus rahumeelseks lahkumiseks neil venelastel, kes Eestis kuidagi elatud ei saa. Ma usun, et Eestil ja Euroopa Liidul on juba piisavalt vahendeid ja võimalusi, et lahkuvatele inimestele raha kaasa anda ja neile elamised muretseda.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Need venelased, kes siin sündinud peavad Eestit oma sünnimaaks ja neil on täielikult õigus oma arvamusele selle maa kohta. Ja need, kes nõuka ajal siia tulid osalt ka selle pärast, et kohalikud polnud nõus teatud raskemaid ja ebamugavamaid töid teha näiteks kaevandustes. Ja niikaua kui eestlased ise lahkuvad mujale paremat elu otsima, pole siin kedagi sõimata, kes kuhu peab minema.

Inno ütles ...

See, et eestlased massiliselt lahkuvad on muidugi häbiväärne.

Anonüümne ütles ...

Loomulikult on neil venelastel, kes siin sündinud õigus oma arvamusele.
Määravale arvamusele sellest, ja milline see riik peaks olema on ikkagi ja ab incunabulis eestlastel.

Ja kui tekib olukord, kus eestlaste tegevus oma huvide täitumise tagamiseks riivab mõne siin eestlaste kõrval elava grupi huve, siis järgi anda ja leppida tuleb sellel eestlaste kõrval elaval grupil.

See ongi peamine peamine ebamugavus inimeste jaoks, kes on otsustanud oma elu rajada väljaspoole etnilist kodumaad. See on normaalne. Selle ebamugavusega leppisid eestlased, kes ise rändasid maailma. Kes Austraaliasse, kes Kanadasse või kes Siberisse.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas proua on tõepoolest nii harimatu või mängib lihtsalt lolli.Sellise üleskutsega tekib kohe üks "väike" probleem mida propakandamasin ei taha kuidagi läbi süüa.Sellisel juhul kui me nimetame venekeelt rääkivat elanikkonda venelasteks ,ei oleks probleemi aga kui me hakkame kedagi kodumaale tagasi saatma kisub jamaks.Venekeelt rääkiv elanikkond esindab väga erinevaid rahvusi.Kõigepealt peaks välja rändama vene keelt rääkiv juudikogukond ,edasi ukrainlased ,valgevenelased ,uzbekid ,gruziinid jne jne.Selliseid rahvuslike "ideeautoreid" olen märgistanud nimetusega põliseestlane kes ei ole riigist välja saanud või siis ei ole kuidagi soovinud tuvuda teiste riikide rahvusprobleemidega.Venekeelt võib kohata igas euroopa riigis ja keele oskusega võib ingliskeele oskamatutel olla lausa lihtsam hakkama saada.Samas on ka eestlasi välja rännanud ja kas me mitte ei sea " aaria rassi loomisega" neile suuri probleeme piiritaga?Nad küll ei maksa kodu riigile makse aga enamus toovad oma sisstuleku siiski siia!

Anonüümne ütles ...

Eks osa venelasi on Eestist lahkunud
ja lahkub veelgi, sest see ei ole
"rodina" ja mitte selle viletsa tuhande eurose toetuse pärast.

Inno ütles ...

Ma mõtlesin eelkõige venelasi, mitte teisi rahvaid. Neil teistel pole teadaolevalt Eestis probleemi.

Anonüümne ütles ...

Venekeelse elanikkonna liigitamist rahvusteks ei julge ega taha Eestis keegi läbi viia.Võivad tekkida tõsised probleemid neil kes pidevalt venemaaga hirmutades võimul püsivad.Isiklikult arvan ,et puhast venelast Eestis leidub väga vähe.Samas oleme ikka silmakirjalikud küll.Kahe käega võtame vastu vene raha, isegi seadust rikkudes ja ootame siia vene turiste ja samas siuname neid!Saage ükskord aru, me ei ole põgenenud SSSR-ist vaid see monstrum lagunes.Monstrum mida ei loonud venelased vaid juudid ning mille tõttu kannatas enim venelane ise.Just sellepärast ei saa ega hakata kunagi kommunismi kuritegusi võrdsustama holokaustiga.Nii nagu on 20 aastat arenenud Eesti on arenenud ka Venemaa.Paraku meie turiste ei oota Venemaal keegi!Kas kogu see venevastane vaen ei ole kunstlikult üles köetud kõige elementaarsemast inimlikust kadedusest?On ju teada ,et Venemaad peetakse viimaseks loodus ja maavarade hälliks ,sest ülejäänud on kõik läbi tõngutud ja võetud mida võtta on saanud.Kahjuks on neid väärtusi valvama pandud mitme peaga lohe, kelle üks pea saab siis tänasel päeval meediast pidevat vastukaja.Ärge tooge siis Krimmi "vallutamist".Krimm on vallutatud türklastelt ja kuulunud Katariina II ajast Venemaale.Lihtsalt üks vesine suutäis läks järjekordselt juudi suu eest mööda kes on maaala juba sajandeid juudiasunduseks saada soovinud.Ning kättemaksuks väänatakse elanike ajusi läbi üles ostetud meedia mis hakkab juba meenutama veneaegset valjuhääldit elektriposti otsas !