reede, 2. mai 2014

Info vähi põhjuste kohta jõuab massidesse

Väljavõte kolmapäevasest Ekspressist.

Kohvik kirjutas juba 5-6 aastat tagasi, et lehmapiim ja loomaliha tekitavad vähki. Nüüd on see info jõudnud massidesse, näiteks ettevõtja Rene Kuulamm on lausa oma eurovalimiste kampaania sellele teemale pühendanud. Tublid!

Teadmine, et liha söömine tekitab vähki pole uus. Sellest kirjutas New York Times juba üle 100 aasta tagasi. Selle, et liha söömine on sama ohtlik kui suitsetamine on ära tõestanud tunnustatud teadlased.

Miks siis ikka lehmapiima ja liha massiliselt tarvitatakse? Hea küsimus, ausalt öeldes.

Ma olen ise juba liha söömist piiranud 3-4 korrani aastas viimse 5 aasta jooksul ja enesetunne on märksa parem kui varem. Lehmapiima ja selle tooteid pole üldse tarvitanud. Need korrad kui liha söön, tuletavad meelde selle toiduaine kahjulikkust tervisele. Mina ütleks oma kogemuse põhjal, et liha ja lehmapiim on tervisele isegi kahjulikumad kui tubakasuits. Jäsemed jäävad kangeks ning veresooned muutuvad valusaks pärast liha söömist. Piima tarvitamisel tekivad liigeseprobleemid, kõik vanad liigesevigastuste kohad annavad tunda.

Lihas sisalduva raua saab hästi kätte melassist ning valku saab talvisel ajal kalast. Kaltsiumi sisaldavad korralikult rohelised salatid, näiteks spinat.

Lisaks soovitan tervislikuks toitumiseks kasutada võimalikult vähe valmistoitu või töödeldud toitu ning valmistada toit kodus ise aedviljast või tangainetest. Samuti ei soovita ma käia väljas söömas, kuna seal kasutatakse palju säilitus- ja lisaaineid sisaldavaid toiduaineid. Ma kujutan ette, et tuleviku terviserestoranid pakuvad külastajatele võimaluse toit ise kohapeal valmis teha. Siis tead täpselt, millest ja kuidas see on valmistatud.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Goyal oli tuhandeks õigus: uinuv mõistus sünnitab koletisi!
Keemiat, füsioloogiat, farmakoloogiat tundmata saab lihast ja piimast tõesti koletis.

Muideks vee tõttu sureb veelgi enam inimesi. Parem seda mitte juua.

Anonüümne ütles ...

Milline lollus, evulutsiooniliselt on inimene tarbinud liha aastatuhandeid. Ehk siis inimene on kohastunud sealt toitaineid omandama. Tulla välja väitega, et see on puhas mürk on nii jabur , et piinlik.

Anonüümne ütles ...

õnneks on söömine vabatahtlik tegevus ( vähemasti juba nii 2-3 aasta vanusest) nii et eks iga inimene teab, mida endale sisse kühveldab. Kalmistule lähevad lõpuks kõik. Mõni aasta ees või taga - pole suurt vahet.

Mina söön seda, mis mulle maitseb. Mingi taimetoidu -möga ei maitse ja seda ma ei söö.Liha maitseb, kala maitseb,munad maitsevad, piim, juust ja jogurtid ning jäätised maitsevad.

Kes on loll, eks loobugu sellest kõigest ja piinaku ennast kui soovib lootuses, et see piin kestab mõni aasta kauem. Mina kavatsen elu nautida niikaua kui elupävi on ja ei ütle ära ka mõnest pudelist õllest mõnusa prae kõrvale, ning viinapitsist sünnipäeval või uusaastal.

Anonüümne ütles ...

Millegipärast ei saa selle "vähi põhjuste" info avaldajad seda iilgi nii argumetneeritud, et neid vähemalt esitataks Nobeli kandidaatide sekka.
Sellesse kandidaatide seltskonda pääsevad siiski hoopis teise leveli mehed-naised.
Tuleb küll tunnistada, et oma adutoorium on sellel "vähi põhjuste saladuse" avastajatel nende seas, kellel ajakirjanduslik-filoloogiline jms ettevalmistus.