pühapäev, 18. mai 2014

Inno ja Irja lahkavad erakondade euronimekirju feministlikust vaatevinklist

Irja: Vaatasin just kesikute eurovalimiste ajalehte 7 päeva ja vihastasin. Esimeses kahes reas on mehed ja naised on täitsa tahaotsa lükatud. Kui Kadri Simson välja arvata. Aga tema on ju Aadu Musta tütar. Mis sina sellest arvad?

Inno: Mina selle üle ei imesta.

Irja: Miks?

Inno: Sest see on ju siililegi selge. Savisaar kardab, et ta ei saa ühtegi häält, kui ta nimekirjas tahapoole jääb. Ta ei elaks seda üle.

Irja: Minu arvates on Savisaar šovinistlik siga.

Inno: Aga ise sa olid nõus temaga diili tegema.

Irja: Nojaa, aga mina arvasin, et Keskerakond soosib tarku naisi. Nüüd vaatan, et targad naised nagu Oudekki Loone on euronimekirjas häbiväärselt tahaotsa lükatud!!!

Inno: Mina ütlen selle peale, et tarkusest üksi on vähe. Sa tead küll, millele ma vihjan. Kes on praegu Keskerakonna saadikuna europarlamendis?

Irja: Siiri Oviir ja Vilja Savisaar ju.

Inno: No täpselt. Vilja Savisaar. Sina ei ole Savisaar. Oudekki ei ole ka Savisaar. Kui ta oleks Savisaar, siis ta oleks kohe number kaks. Te Oudekkiga ei jaga üldse matsu. Savisaar on ju puust ja punaseks ette näidanud, mida üks naine peab tegema, et saada europarlamenti Keskerakonna nimekirjas. Te ei ole sellest aru saanud.

Irja: Aga Kadri Simson on ju number neli!

Inno: Täpselt. Ta on number neli ja ta ei saa sinna. Kuna ta on Aadu Musta tütar, siis teda ei ole päris viimaste sekka pandud.

Irja: Aga vaatame nüüd sotside nimekirja. Siin torkab kohe silma, et naised on väga au sees. Lauristin on lausa number üks ja Marianne Mikko number neli!

Inno: Aga miks ei võiks olla Marianne number kaks?

Irja: Number kolm ja neli on Padar ja Ossinovski.

Inno: Nemad ju niikuinii ei lähe, nad on lihtsalt peibutuspardid. Aga minu meelest on praegu palju huvitavam IRLi seis.

Irja: Miks siis?

Inno: Sest neil tundub asi olevat täiesti pees.

Irja: Ja mis sa arvad, kes selles süüdi on??

Inno: No selleks ei pea olema raketiteadlane, et sellest aru saada.

Irja: Nii?

Inno: Loomulikult Maksisardell. Sest ta on valijad eemale peletanud. Ja nagu me ennist arutasime, siis valija ei ela üle seda, et ühes erakonnas on koos Sink ja Maksisardell. Selles mõttes oli Reformil õigus, et nad ei võtnud Sardelli kõrvale Maksisardelli.

Irja: Sa pead Singi all silmas Tunne-Väldo Kelamit?

Inno: Just. Tema tegelik nimi on Sink.

Irja: Sa ennist võrdlesid Kelamit Brežneviga?

Inno: Jaa, tundub, et ta viiakse sealt europarlamendist jalad ees. Küsimus on ka selles, et miks kandideerib Tunne, aga ei kandideeri Mariann. Ta ei olnud mingi ufo-uurija, ta reaalselt piketeeris New Yorgis vene saatkonna ees koos sinu täditütre Enega.

Irja: Aga vaatame IRLi nimekirja feministlikust vaatenurgast. Esinumber on mees, teisel kohal Ergma… Ülejäänud naised on lükatud tahaotsa!

Inno: Aga miks ei võiks IRL saata Ergmat europarlamenti? Minu meelest on see ka üks põhjus, miks IRLi populaarsus on langenud. Pressitakse seda Väldot, seda Brežnevit.

Irja: Aga võtame Reformi. Kaja Kallas on number kaks.

Inno: Aga ta oli esinumber. See näitab minu meelest Reformi suhtumist naistesse. Algul öeldi, et sa oled number üks, ja siis öeldi, et sa oled number kaks. Minu meelest eriline mölaklus. Nüüd saab ka selgeks, miks Ojuland kõrvale lükati.

Irja: Ojuland ei olnud nõus olema number kaks?

Inno: Tõenäoliselt küll. Reformis on selline suhtumine, et naine räägib siis, kui kana pissib.

Irja: Oot, oot, Pentus on ju seal täitsa arvestatav tegija…

Inno: Aga mitmes ta on europarlamendi nimekirjas? Ta ei kandideerigi. Paet ja kõik teised olulised ministrid ju kandideerivad. Miks siis Pentus ei võiks kandideerida!?

Irja: Ja ma vaatan jälle, et ka Reformi nimekirjas on olulisemad kohad hõivanud mehed! Võibki öelda, et nii Reformil, IRLil kui Keskil on eesotsas mehed ja üksainus naine, ainult sotsidel on naiste ja meeste asetus enam-vähem võrdne.

Inno: No minu meelest loebki ainult see, kes on esinumber. Või esinumbrid. Praegu on kindel ainult see, et naistest saab sisse Lauristin. Ja see on sotside kandidaat. No ja Kaja Kallas ka, kui Ansip läheb Euroopa Komisjoni. Nii et sotsid ja Reform on reaalselt naist edutanud, teistel on see ainult udu. Probleem on veel selles, et naised ei vali naist, vaid Indrek Tarandit. Põhiline mass valijaid on ju naised. Kust need Tarandi hääled siis tulevad?

Irja: Nojah, ma ei kujuta ette, et üks täie aruga mees valib Tarandit. Tarand on selline kehkadivei. Meessoo häbiplekk.

Inno: Just. Samas Ojuland nüüd kandideerib, aga teda ei toeta keegi! Naiste eest saab ju võidelda ainult naine. Enne kui naised ei lõpeta meeste valimist esinduskogudesse, pole neil mingit õigust viriseda. Kõik trumbid on lõpeks naiste käes. Põhiline mass valijaid on naised! Seda küll öelda ei saa, et pole kandidaate. Palun väga - Kristiina Ojuland! Kui naised hääletaks Ojulandi poolt, siis Ojuland saaks sisse. Tema on ka rääkinud palgalõhe teemast. Kui naised valivad Tarandit, kes on lihtsalt tola, siis neile pole järelikult palgalõhe oluline. See, kui erakondade nimekirjades pole esinumbriteks naisi, näitab, kuidas erakond suhtub naistesse. Minu meelest ei tohiks selliste erakondade, näiteks Keskerakonna poolt üldse hääletada. Praeguste nimekirjade puhul võib öelda, et ainsad erakonnad, kelle poolt on naistel mõtet hääletada, on sotsiaaldemokraadid ja Reform. Või siis Ojulandi poolt. Kui kõik naised hääletaks valimistel sotside, Reformi ja Ojulandi poolt, siis pääseksid europarlamenti neli naist: Ojuland, Lauristin, Marianne Mikko ja Natalja Kitam. Ja Kaja Kallas, kui Ansip komisjoni läheb. Viis naist ja sotside kuues number Hannes Hanso. Minu meelest väga hea komplekt!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kandidaadi koht valimisnimekirjas on siin, erinevalt riigikogu valimistest, suht suvaline number. Kui rahvas hääletab Yana Toomi poolt, siis läheb "jewro-bardakmenti" tema, mitte mõni nimekirjas eespool olnud tegelane. Seega valituks osutub see, kes saab hääli, mitte tingimata see, kes troonib nimekirja eesotsas.

Inno ütles ...

Seda enam on kohatu, et Edgar end esimeseks pani.

Anonüümne ütles ...

Nimekirja eesotsas olemine eeldab parajat julgust ka - kui esinumber korralikku häältesaaki ei tee, on pärast häbi taevani. Seda ei saa alles tippu pürgivad broilerid endale lubada, seega pannaksegi esimeseks vanad tarikad. Pakun, et ei Simson, Toom ega Loone ei oleks esikohal olla tahtnudki, see oleks mõjunud liigse upitamisena ja kui siis miskipärast häältearv kesiseks jääb, oleks pärast mark maani. Pealegi on naistel loomulik refleks, et naispoliitik on pigem teine, mitte esimene. Esimese platsi peal troonijat vaatavad naised ise, et vaat kus baaba, kuhu trügib, sellise poolt küll ei hääleta. Esikohal olemist saab endale lubada ainult mõni Lauristini-sugune kreatuur, kelle sootunnused juba 40 aastat täielikult atrofeerunud, seega ei teki küsimust, et kukk või kana, noor või vana...

Anonüümne ütles ...

Savikas ei saa naisi enam usaldada, sest need, keda ta on soosinud, on talle sobival momendil noa selga löönud. ( Liina Tõnisson, Andra Veidemann,, Siiri Oviir ja isegi pikka aega nii ustavana näinud Vilja ).Rääkimata varasemast ajast Rahvarindes kui tekkis suur tüli Lauristiniga 1991.a., kes ei soovinud samuti talle alluda.Sealt ju õieti algaski Rahvarinde allakäik ning lagunemine- asi, mis Savikal on väga hinge peal seniajani.

Ja siis erakonna sees õhutab ka Sõtnik veel mässumeelt ja iseseisvat mõtlemist... Eks on tal ka meeste seas piisavalt desertööre olnud, kuid neist võis Edgar seda oodata, mehed ongi nagu isalõvid, võitlevad kogu aeg positsiooni eest karjas.Ja kes liiga tugevaks sai ja alfaisasele konkurendiks hakkas, sel tuli karjast lahkuda.Kuid naiste lahkumist näeb Savikas reetmisena ja see on teinud ta kibedaks ja umbusklikuks.