reede, 16. mai 2014

Miks ma valin MARJU

Marju Tartus Püssirohukeldris pidu panemas, kaader Kanal 2 saatest Reporter.

Nii. Minul on europarlamendi kandidaatide seast valik tehtud. Õigupoolest tean seda juba mõnda aega, aga alates sellest nädalast olen selles täiesti kindel. Minu valik on Marju Lauristin. Kohe seletan, miks.

1. Marju on tark inimene ja tal on avar silmaring. Mis eriti oluline - ta ei ole "tark poliitik", vaid tark inimene, kes on palju lugenud. Päris raamatuid. Ja kel on päris arvamused. Ja kel on tulenevalt sellest, et tema ajus pidevalt targad mõtted liiguvad, päris inimese silmad. Mitte "targa poliitiku" kalasilmad.

2. Marju on vana. Heas mõttes. Ja mitte ainult vana. Ta on vana tark inimene. Vana tark inimene, kes on siin maailmas pikka aega elanud ja kel on seetõttu tohutut elukogemust. Minu meelest tulekski maailmas ohjad vanade tarkade inimeste kätte anda. Sest neil on vähe aega jäänud ja nad ei raiska seda tühjale-tähjale. Vanad ja targad inimesed tegelevad päris asjadega. Küsimustega, mis on PÄRISELT tähtsad.

3. Marju on isiksus. Kalasilmadega "tark poliitik" paindub kui pajuvits, vastavalt sellele, kust tuul. Marju on Marju, jääb alati Marjuks. Vahepeal ajab närvi, aga see-eest on ta alati tema ise. Tema arvamust on alati huvitav teada, sest see on alati tema arvamus.

4. Marju ei aja Eesti rahvale puru silma, tal on kindel kavatsus europarlamenti minna. Sellega eristub ta Edgar Savisaarest, kes ajab rahvale oma kandideerimisega puru silma. Savisaar = valelik. Marju = aus.

5. Marjul olid targad vanemad. Olga ja Johannes Lauristini kohta võib palju arvata, aga see on kindel, et ka nemad olid targad ja avara silmaringiga inimesed. Kel olid ideed ja kes võitlesid oma ideede eest. Ja jäid neile ideedele truuks. Mitte see ei ole oluline, kas nad olid kommunistid või mitte. Oluline on see, et nad jäid lõpuni ausaks.

6. Marju on naine. Võimalusel valin alati naist. Aga ainult tarka naist.

Ja ongi kõik.

Inno steitment: kodurahu huvides ei jää mul muud üle kui kah Marju valida.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mulle olete Te, lp. pr Irja jätnud seni üsna aruka inimese mulje aga käesoleva tekstiga valmistasite mulle pettumuse.
Minu arvates Te , lp. pr Irja, ei saa päris hästi aru sellest mis on poliitika, kes on poliitik, mis on tema roll ja eriti sellest, et poliitika on eelkõige meeskonnatöö kus kõik tööd on head.(Nagu ütles suur vene-juudi poeet S.Marshak.)
Iga poliitiku, eriti tipp-poliitiku ülesanne ja põhiline roll on kandideerides esindada erakonda, selle maailmavaadet ja programmilisi seisukohti.
Sest erakona liikme kandideerimine esinduskogudesse ei ole kellegi isiklik töökoha otsing ega egotripp. See on ikkagi põhiliselt oma erakonna maailmavaate ja erakonna programmi tutvustamine ja erakonnale tunnustuse hankimine.Üks kõigi eest ja kõik ühe eest-nagu öeldakse.
Minu arvates ei ole Savisaar valelik.Vastupidi:tema poliitiline eetika on eeskujulik.On alati olnud. Tal on selgroogu. Erinevalt M.Lauristinist kes on minu arvates oportunist e. töötava rahva huvide reetja ja suurimaid süüdlasi selles, et taoline poliit- tainas nagu M.Laar on kunagi saanud võimule.See selleks. Mitte sellest ei tahtnud ma pajatada.
minu arvates on valelikud need kes räägivad poliitikas mina-vormis ja räägivad, et mina lähen ja teen. Ei tee üksi keegi midagi. Kordan: erakonnad on poliitikas väikseim massiühik mis midagi kaalub ehk saavutada võib Ja europarlamendis ei piisa sellestki. Seal on erakondade ühendused kes üldse midagi korda saata saavad..
Kõige valelikumad on üksikkandidaadid kes on poliitikas sageli negatiivse ent enamasti 0 massiga ühikud.Nad ei esinda mitte midagi ja mitte kedagi peale omaenda võitluse leivapalukese eest . Mis oleks saanud 100 000 pealise valijaskonna huvide esindamisest kui isand Tarandoleks Brüsselis nt.kogemata trammi alla jäänud?

Inno ütles ...

Aga mida teeks või saavutaks Savisaar Brüsselis enamat kui Lauristin?

Anonüümne ütles ...

... ja kõige selle pärast, mida Inno loetles ei vali ma iial Marjustini, või kedagi teist sarnast Euroopa paralmenti. Meil siin, on neid endil vaja.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja on väga hea näide sellest, kuidas keskmine eestlane valib. Igal valimistel eri maailmavaade, erinev erakond, valitakse konkreetset isikut ja on täiesti ükskõik, mida see erakond tegelikult esindab ja mida parlamendis läbi suruma hakkab. Hakka või mõtlema, et demokraatia saabki toimida ainult Ateena vormis: heade perekondade meessoost esindajate otsustega.

Anonüümne ütles ...

Ei usu, et see korpulent (kes teeb ses osas ära ka Samostile) hakkab vaesunud rahva eest seisma. Marju on tark aga kommunismigeenidega. Ta on viimasel ajal langenud ka eneseimetleja võrku!
Parem valida juba mõni skeptik Helme.

jevlampi ütles ...

Kahjuks tuleb tunnistada, et eesti rahva praegustes hädades on kõnesolev proua üks peasüüdlasi. Tema isiklik solvumine ja kättemaksuiha on taandanud meie ajakirjanduse labaseks etsipeksukambaks.