laupäev, 28. juuni 2014

Mis mees siis ikkagi on Alexander Stubb?

Väljavõte Päevalehe veebist.

Eestis armastatakse Alexander Stubbi väga kiita, on selline sõbraliku olemisega, evib lennartmerilikku laia kõrvuni hobusenaeratust.

Ent kes ta siis on, see endine Soome välis- ja Euroopa asjade minister, kes pärast peaminister Jyrki Kataineni edutamist Euroopa Komisjoni võttis üle Soome peaministri tooli. Rohkem on teada, et ta on aktiivne spordimees. Vähem on ilmselt teada see, et mees on Soomes aktiivne homoabielude pooldaja (muide, Soome parlamendis on parasjagu samuti käimas aktiivne samasooliste abielude seadustamise arutelu, aga seal ei jõudnud eelnõu õiguskomisjonist edasi). Ilmselt hea teada IRLi valijatel, sest Stubbi partei Koonderakond (Kokoomus) on Euroopa parlamendis IRLi sõsarerakond, Stubb on korduvalt käinud enne valimisi Eestis IRLi kandidaate kiitmas.

Muide, Stubbiga samasse punti kuulub tugeva Euroopa keskvõimu pooldaja, Luksemburgi endine peaminister ja Euroopa Komisjoni tõenäoline uus president Jean-Claude Juncker. Tema ametisse nimetamine näib olevat otsustatud, ainus kes talle julgeb vastu vaielda on euroskeptilise Inglismaa peaminister David Cameron. Junckeri suur pooldaja on Saksamaa kantsler Angela Merkel. Euroopa jaoks muudab Junckeri valimise kurvaks asjaolu, et mees on sisuliselt Saksamaa käpiknukk, erinevalt komisjoni praegusest juhist, portugallasest Manuel Barrosost.

Eestis on Stubb kiitunud NATOt, Eesti otsust NATOga liituda ja rääkinud sellest, kuidas Soome kohe-kohe NATOga liitub. Soomes räägib ta hoopis teist juttu- seda, et Soome suudab end ise kaitsta ja mingit NATOt vaja pole. Ta ajab samasugust Venemaa-sõbralikku poliitikat nagu kõik eelnevad Soome juhid. Soome muudmoodi ei saagi, sest Soome heaoluühiskond toetub Venemaa-kaubandusele. Soomele on kasulik, kui Eesti ajab Vene-vaenulikku poliitikat, sest siis on tal hea mängida edasi Venemaa suurt sõpra ja Venemaaga äri ajada. Suur osa Eesti kaupadest liiguvad Venemaale läbi Soome ning Soome ettevõtted lõikavad sellest kasu. Kui Eesti ajaks Venemaaga sõbralikku poliitikat, siis Soome kaotaks oma eelise, seetõttu kiidavad Soome poliitikud Eestis takka kõigile neile, kes siin Venemaad vaenavad- see on neile ja nende kodumaale kasulik ning poliitiku kohus ongi oma kodumaad teenida.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis rõivas on Taavi naisel seljas?

Anonüümne ütles ...

Meil on palju sõimatud Soomet, et vaat kus pugejad ja vene ees lipitsejad.. Kuid soomlased on tegelt väga targad ja mõistlikud inimesed.

Pärast kahte verist sõda N. Liidu vastu mõistsid nad, et Vene karu kõrval ellujäämiseks ei tule mitte sõdida vaid diile teha. Nii kavalat kauplejat N. Liiduga kui Soome annab teist maailmast otsida. Pärast II maailmasõda oli Soome kohutavas olukorras, hulk head territooriumi läks kaduma, hulk täisjõus mehi surnud vigastatud ja lisaks pandi peale veel meeletult suured sõjakontributsiooonid.Neil aastail polnud nälg tõesti soomlastel kaugel, võrreldes jõuka ning turvalise Rootsiga oli see nagu öö ja päev.

Kuid soomlased maksid hambad ristis N.Liiduele nõutud kahjutasud ära ( kaupades ) ja see andis tegelikut suure hüppe Soome tööstuspotentsiaalile, sest nad olid lausa sunnitud arendama niisugust tööstust, mille kaupu venelased nõudsid.Sealhulgas masinatööstust ja laevaehitust näiteks.

Edasi kaubeldi juba väga suure kasuga Soome jaoks.Soome jõudus elustandardilt kiiresti Rootsile järele ja mõnes valdkonnas isegi ette. Jah, selleks tuli meedial ja riigimeestel pool suud kinni hoida ja Kremli sõimata ei tohtinud, kuid demokraatiast ega läänelikust elustiilist soomlased loobuma ei pidanud.

Soomlased loobusid väga vähesest, et võita tohutult palju oma maa ja rahva hüvanguks. Meil pole mingit õigust neile etteheiteid teha, me peaks nende kogemusest õppima.

Anonüümne ütles ...

to 29. juuni 2014 2:07

Kuule targutaja, veel parem oleks õppida rootslaste kogemustest ja üldsegi mitte sõjas ja muudes konfliktides osaleda, eks ju!

Erinevalt eestist soomet aidati nii lääne riikide kui ka saksamaa poolt, jäta see endale meelde.

Anonüümne ütles ...

Rootsi teeskles erapooletut, tegelikult võimles igal pool, kus kasulik oli.
Ebausaldusväärsemat kogukonda kui Rootsi on maailmas raske leida.
Teise Maailmasõja eelne Soome tegi fashistidega koostööd. Ööl vastu Saksa kallaletungi Nõukogude Liidule pandi usinasti miine Soome lahte.
Aga - karistus kantud, praegu käitub Soome mõistlikult.