esmaspäev, 23. juuni 2014

Ukraina kriisi põhjus: Nord Stream

Kohvik kirjutas juba aastaid tagasi, et Nord Stream, see nabanöör Vene- ja Saksamaa vahel pole lihtsalt gaasijuhe, vaid uus salajane pakt, uus Ida-Euroopa jagamise plaan. Eesti lasi sel läbi minna ja kahetseb ilmselt veel aastasadu.

Olgem ausad, mis "sanktsioonidest" me Venemaa vastu räägime, kui Lääne-Euroopa ostab Venemaalt lõbusalt gaasi edasi ja Venemaale voolavad jätkuvalt rahajõed, mille eest osta relvi, et Ukrainas sõda pidada. Nn sanktsioonid on praeguses olukorras lihtsalt ülim silmakirjalikkus. Mis sanktsioonidest me räägime, kui suurt Vene gaasifirmat Nord Stream juhib jätkuvalt Saksa endine valitsusjuht, liidukantsler Gerhard Schröder. Olgu lisatud, et Saksamaa on NATO liige ja oluline niiditõmbaja. Kas hakkab Saksamaa mingi Eesti iseseisvuse pärast rikkuma suhteid Venemaaga: nalja teete, sakslased on venelastele veel tuhat aastat tänulikud, et Saksamaadel lasti ühineda. Kui Eesti ja Venemaa vahel peaks puhkema sõjaline konflikt, siis teeb Saksamaa kõik selleks, et see Venemaa huvides lõppeks. Nii nagu vaatab Saksamaa praegu ükskõikselt pealt Ukraina okupeerimist.

Nord Stream võimaldab Venemaal Ida-Euroopas oma plaane ellu viia ilma, et kannataks gaasitarned Lääne-Euroopasse ja rahalaevade tulek sealt. Tulemused on käegakatsutavad: Ukraina kriis, mis suure tõenäosusega kandub edasi mujale Ida-Euroopasse. Ega asjata välisinvestorid Eestist ei põgene- kitsamas ringis on tõenäoliselt asi juba ära otsustatud. Nüüd on asi vaid vormistamise küsimus, kuidas seda rahvale serveerida. Järjekordselt on Ida-Euroopa maha müüdud.

Eestlastel ehk õnnestub seekord lahkuda, paljud ongi seda juba teinud. Kahju on sellest, et nii nagu 1939. aastal, nii müüsid Eesti juhid 70 aasta hiljem uuesti oma riigi ja rahva maha. Ja seda väga tühise raha, kõigest mõne sooja ametikoha eest.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Naljakas kirjand.

Anonüümne ütles ...

ma ei oleks nii pessimistlik.
Meil armastatakse palju üle dramatiseerida. Venemaa ambitsioonid pole seekord nii kergesti teostatavad kui 1940.a. ja ma ei usu, et need oleks kan nii laiahaardelised. Ma ei usu, et Kremlil Baltikumi jaoks üldse praegu mingit konkreetset vallutusplaani oleks, neil on mujal väga palju tegemist, me pole nii tähtsad kui meile meeldiks mõelda.

Putinile ei meeldi tegelt vallutada alasid, kus rahvas on venevaenulik, seda nägime ka Gruusia sõjas- hetkeks mindi Tbilisi alla tankidega , kuid kohe tõmbuti tagasi Osseetiasse, kus neil oli kohaliku rahva toetus. Grusiinide aladel neil muidugi mingit toetust olla ei saanud. Täpselt sama ka Krimmis -sealgi oli Venemaal tugev toetus kohalike seas.Kuid Kiievisse ega Lvovi Putin tanke viia ei julge, sest see on väga venevaenulik territoorium.

Mis puutub aga North Streami, siis see oli Vene poolt ettenägelik käik .Juba aastaid tagasi, ammu enne Maidani, oli näha, et ukrainlastega on alatasa gaasijamad ja kui neile ilma ei antud, siis hakkasid vahelt varastama.Loomulikult oli see nii Vene kui ka Saksa huvides, et gaasitarned oleks püsivad ja ei sõltuks Kiievi tujudest või maksevõimest.

Kuid North Stream pole piisav Euroopa varustamiseks, Venemaa vajab ka South Streami ja selle ehitamisega on tekkinud raskused.

Anonüümne ütles ...

Dramatiseerimine dramatiseerimiseks aga see on üks variantidest mida ei tuleks eirata. Kas realiseerub just nii ei tea aga 1939a. samuti enamus ei uskunud sellist ajaloo keerdkäiku.Väliskapital tõesti osaliselt lahkub nagu lahkusid esimese EW lõpus sakslased. Väidetavalt see kapitali lahkumine on kusagil "kõrgemal" kooskõlastatud nii,et mitte pärismaalastes paanikat tekitada.See,et venemaa tahab impeeriumit taastada on ideoloogide nagu dugin ja tema järgijate poolt ametlikult välja öeldud. Balti riigid on peale ukrainat 2-es järjekorras,3-s järjekorras ja kaugemas tulevikus on soome,poola.Krimmi okupeerimine oleks olnud aasta taguses kontekstis väga vähe tõenäoline aga ta ju toimus!Miks ei võida balti riike okupeerida? See on venemaa eluline huvi: saaksid otseühenduse kaliningradiga,jäävabad sadamad,kildagass ja põlevkivi. Lisaks on siin arvestatav viies kolonn kes rossijat karjudes putinit toetavad.Lahtine on ainult tsenaarium ja toimimisaeg. Elame,näeme, millised tsenaariumid käivituvad.

Anonüümne ütles ...

Balti riigid pole siiski kaugeltki nii suure tähtsusega Vene impeeriumi jaoks kui Krimm ja Ukraina tervikuna.Oma majandushuvid on Venel siin tugevasti esindatud niikuinii,( kes on meie sadamates terminalide ja firmade tegelikud omanikud ? ) pole üldse nii eluliselt oluline omada siin sõjasadamat või pommitajate lennuvälja.Sõjapidamise viisid ja tehnika on niivõrd tugevasti muutunud II maailmasõjast alates.Selleks, et kontrollida Balti regiooni sõjaliselt, ei pea vene vägi üldse siin füüsiliselt kohal viibima.

Ja nagu öeldud : erinevail poliitikuil Kremlis võib olla igast märgasid unistusi kuidas Vene impeeriumi mõjuala laiub Kuriilidest Berliinini ja Teravmägedelt Tbilisini, kuid üks asi on soovid ja teine tegelikkus.Lühidalt öeldes: Venemaal pole N. Liidu piiride ja vägevuse taastamiseks ei militaarset ega ka majanduslikku võimu enam.Soovi võib olla on, kuid see soov on samasugune kui minu soov loteriiga jackpot võita - ei täitu kunagi.

Isegi Krimm, mis on 2 miljoni elanikuga suht pisike maatükk, on nagu kont neil kurgus.Ei jätku raha, et see korda teha, ei jätku selleks, et sedagi rahvamassi toita.Rääkimata juba Ida- Ukrainast, kus on veel 7 miljonit. Ja nemad on veel venelased/ venemeelsed, nemad on Vene võimu poolt, seal ei tekiks vastupanu, mis Baltimaades, Gruusias ja Soomes päris kindlasti tekiks.

Kui Ukraina sündmused meile midagi näitasid, siis seda,et Venemaa püüab võimalust mööda vältida oma mõjuala aina kahanemist. Ta püüab säilitada neid väheseid vasalle ja puhvertsooni oma piiride lähistel, mis tal on/olid jäänud.Ukraina, Valgevene, Kasahstan, Gruusia, Armeenia,Aserbaidzhaan.Ja isegi see ülesanne on väga raske nagu näeme, nad ei saa sellega hästi hakkama: Vasallide puhver kipub vägisi ära mõranema ja vastase poole üle jooksma.

Soome on päästmatult läinud juba ammu ja maksimum, mis Vene sealt saab pigistada, on niisugune valitsus, mis pole otse Vene-vaenulik.Saab susserdada seda, et Soome ei astuks NATO-sse .Midagi rohkemat kui status quo nad seal kuidagi ei saa.

Ma arvan, et Kreml teab hästi, et ka Baltikum on läinud ja seda enam tagasi ei saa.Kuid see ei tähenda nagu ei püüaks nad siin susida keeleküsimustes, kodakondsuse teemadega,II maailmasõja natsikaarti välja käia jne.Sellega peaksime olema ammu harjunud ja me ei tohiks seda tähelegi panna.Umbes sama nagu naabri koer öösel ulub. No las ta ulub, kui segab magamist pane aken kinni ja ära tee väljagi.

Anonüümne ütles ...

Kui Venemaa impeerium pidevalt kahaneb ,peaksid vabanenud riigid elama õnnelikult ja nautima vabadust?Võtame ainult Eesti!Kui vabad me siis nüüd oleme?Kas tahate öelda ,et meie riigipead ei allu kellelegi?

Anonüümne ütles ...

Eelmisele : oh, muidugi alluvad meie poliitikud alati kellelegi võimsamale.Brüsselile, Washingtonile, Berliinile.

Allusid ka 1. EW ajal, allusid tsaariajal, allusid Rootsi ajal.Millal üldse oli veel Eesti või tükid sellest täiesti iseseisvad ? Võib-olla Lehola Lembitu aegadel.Eesti maakonnad olid siis regionaalne jõud, millega tuli arvestada ka Vene vürstidel.Seesama Lembitu näiteks vallutas oma malevaga Pihkva ja pani sealsele rahvale maksud peale.Kuid see oli väga ammu.

Eks see kintsukaapimine ja "uuele mõisnikule" pugemine on meie seisukorras praegu üsna paratamatu asi. Mitmest halvast variandist tuleb valida vähem halb. Ma sooviks ainult, et me ei saadaks oma poisse surema võõrasse sõtta kuskil kõrbes mingite võõraste huvide eest. Niipalju sirget selga võiks meil ometi olla, et öelda : Iraak, Afganistan või mingi dzungliriik kuskil Aafrikas pole meie sõda ! Kui suurtel lääneriikidel, NATO riikidel on seal huvi sõda pidada, las peavad seda ise.

Anonüümne ütles ...

Rahvused ei pidavat olema enam olulised...Milleks siis enam riigipiiridki ?

Teie,
elektritsaabtasuta.blogspot.ie