kolmapäev, 10. september 2014

ACTA tuli Ansipile bumerangina tagasi

Väljavõte Postimehe veebist.

Eestis on Ansipi saamist Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu asepresidendiks presenteeritud kui mingit suurt saavutust. Aga tegelikult? Mis koha ta siis õigupoolest sai?

Kui uurida lähemalt Euroopa Komisjoni veebi, siis võib sealt välja lugeda, et Eesti ja kogu Euroopa üheks võimekamaks poliitikuks peetud Ansip pole saanud isegi voliniku kohta- ta on lihtsalt projektijuht, mis on peidetud kõlava asepresidendi nime taha. Umbes nii nagu endine Äripäeva ajakirjanik Janek Mäggi võeti kunagi Ühispanka asepresidendiks- palk ja tööülesanded jäid ikka tavalise PR-töötaja tasemele. See on paljudes organisatsioonides kombeks- meelitada inimesi kõlava nimega, kuigi midagi muud selle taga ei pruugi ollagi.

Põhjus, miks Ansipile voliniku kohta ei jagunud on lihtne: Euroopa Liit on lihtsalt nii suureks paisunud, et voliniku magusaid kohti kõigile ei jagu. Igal juhul Eesti jaoks suur kukkumine Siim Kallase varasemalt transpordivoliniku tähtsalt kohalt.

Ja andke andeks- Ansip ja digituru arendaja. Alles see oli, kui ta Euroopa digiarengu eest võitlejaid, Elver Lohot ja teisi seemnesööjateks sõimas. Aga pole hullu, paistab, et Komisjoni uuel presidendil Jean-Claude Junckeril on huumorisoont- panna Ansip seemnesööjaid teenindama. Siin on tunda väikest kättemaksu lõhna selle eest, et Ansip Eestis Junckeri partei sõsarerakonna IRLi liikmed valitsusest välja viskas. Nüüd peab ise selle eest viis aastat seemneid sööma. Loodetavasti on tal tefloonmütsike juba valmis vaadatud.

Mis muudesse kohtadesse puutub, siis ei läinud ka soomlastel hästi- Olli Rehni majandus- ja finantspoliitika võtmekoht läks prantslasele Pierre Moscovici'le ja asemele said sommid samasuguse projektijuhi koha nagu on Ansipil. Nõndasama juhtus lätlastega. Seevastu Euroopa välisministri võtmekoha sai omale Itaalia. Siinse piirkonna vingeima ameti - Euroopa Ülemkogu eesistuja koha sai poolakas Donald Tusk. Balti riikide ainsa volinikukoha - tervise ja toiduohutuse oma sai leedukas Vytenis Andriukaitis.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No 23000 EUR-i kuus on ikka paras "bumerang".

Anonüümne ütles ...

Nii see on, baltimaad ei ole eikeegi ega eimiski, tühi koht. Sama tühine nagu meie tipp-poliitikute staatus euroopas.

Inno ütles ...

Et siis raha eest midaiganes? Kui Kreml pakuks 50 tuhhi, siis läheks sinna? Väga huvitav lähenemine, igatahes, khmm.

Anonüümne ütles ...

Ära mängi naiivitari, Inno,hea pakkumise korral müüdaks kogu Eestimaa maha,koos kõigi soode ja rabadega.Sellised palgad ja ametikohad ongi Eestimaa hind.Või tead mõnda poliitikut,kes rabaks rahva nimel keskmise palga eest?

Anonüümne ütles ...

Ansip tõenäoliselt meile Netflixi välja võitlema ei hakka – tal ei ole Facebooki ega Twitteri kontotki, nii et tarbija teemad teda ei paista huvitavat. Küll aga saab kindlasti suuremaks ettevõtmiseks üle euroopalise digiallkirja jms. "e-taristu" ehitamine.

Ma isiklikult eelistaks siiski Netflixi.

Anonüümne ütles ...

Rahast rääkides tasub meenutada, et mitte väga ammu olid selle blogi pidajad kesikute räpase raha saamise nimel valmis ükskõik millist jama kokku kirjutama...

Anonüümne ütles ...

Baltimaad ei ole eikeegi,eimiski,mida sellega ütelda tahetakse? Eituse eitamine on ju jaatamine, nii et mida siis?

Inno ütles ...

E-taristu ehitamine? Ansip ei jaga üldse matsu ja teiseks pole tal mingit rahvusvahelise asjaajamise kogemust. Ma ei kujuta ette, kuidas ta näiteks brittidele esinema läheb. See oleks veel koomilisem kui Mr Bean, ta naerdaks lihtsalt välja. Kui üldse, võiks seda digi-värki teha Ilves, kes on e-asjanduse teemal sõna võtnud. Mul on tunne, et Juncker tegi Ansipiga selle ameti puhul lihtsalt nalja.

Anonüümne ütles ...

Tähtsat nägu ette teha oskab Ansip vägagi hästi,E-taristu ehitamiseks,usun,antakse talle piisavalt pädevaid nõunikke.Inglastele aga lööb fooliummütsid pähe,nii et nood arugi ei saa,mis toimub,selleks Junkers ta lobile võttiski.

Anonüümne ütles ...

Innoke!
Mitte 50 vaid isegi hõbeseeklite eest müüks see Juuda isegi oma lapsed maha. Mis fakk Eesti ,mis see veel on?