pühapäev, 19. oktoober 2014

Kas Venemaa ihaldab juba Rootsit?

Väljavõte Expressen.se veebist.

Seoses Vene miniallveelaeva arvatava avastamisega Stockholmi lähedal Rootsi vetes tekib küsimus, kas Venemaa noolib lisaks Baltimaadele veel rikast Rootsit ja Soomet.

Baltimaade saamise soov on loogiline, sest seis maailmas on Venele taaskord head kaardid kätte mänginud: USA on üle aastakümnete nõrgimas seisus, Euroopa vaagub hinge, samas kui Venemaa on üle pika aja taas väga heas seisus. Seda hetke tasub ära kasutada, sest teist võimalust lähiajal enam ei tule. Saab võtta 1991. aasta suvel toimunu eest korraliku revanši- siis oli Venemaa üle aastakümnete nõrgimas seisus, USA väga tugev ning nõnda sai Venele korralikult noa rindu susata. Võib arvata, et venelastel on suur soov tagasi teha, isegi kui see neile mõningast kannatust põhjustab- see on venelaste jaoks nagu teeremont, mis on tüütu, aga tuleb ära kannatada. Venelasi toetab Põhja-Jäämerest leitud nafta, mille varud on maailma suurimad ja sellest jätkub tõenäoliselt aastasadadeks, et Venemaad kuninglikul moel vee peal hoida. On ka selge, et USA ja tema truu liitlane Suurbritannia, kunagine maailma valitseja ei saa Venemaa tugevnemist pealt vaadata ning seetõttu on Venemaa naabrid nagu väike Eesti, aga ka Ukraina korralikult Vene vastu pööratud. Soome on seni olnud suhteliselt neutraalne, aga kulisside taga käib kõva sommide survestamine, samas on teada, et soomlased survestamisele järgi ei anna. Venemaa omalt poolt püüab ülejäänud naabreid nagu Armeenia, Moldova, Kasahstan ja Hiina oma usku pöörata. Isegi Türgi, see Küprose okupeerimise tõttu Euroopa jaoks must lammas on saanud üleöö suureks Vene sõbraks. Võib arvata, et konflikti korral mõne NATO riigiga paljastab Türgi Venele kõik vajalikud saladused, nii nagu müüs Iisrael Venemaale Gruusia rakettide koodid sealse konflikti ajal 2008. aastal. Pole midagi teha: väikeriigid on maailmapoliitikas peenraha, mis vahetatakse esimesel võimalusel millegi kobedama vastu. On selge, et USA-l on praegu hädasti vaja Venemaa toetust ISIS-e vastu võitlemiseks ning kui selle abi saamise nimel pannakse kaalule Baltimaade vabadus ja ISIS, siis valib USA viimase, nii nagu juhtus 1945. aastal Jalta konverentsil, mil USA president ja Briti peaminister Baltimaad maailma rahu huvides Stalinile maha müüsid.

Aga mis saab siis ikkagi Rootsist? Vaevalt, et see venelasi hetkel huvitab, sest seal pole arvestatavat vene kogukonda. Küll on kindlasti venelased huvitatud rootslaste võimekusest Balti riikidele konflikti korral appi tulla, sest on selge, et paarsada USA sõjaväelast ja mõnikümmend tanki-soomusmasinat ei suuda paarikümnele tuhandele rohelisele mehikesele vastu panna. Soome jääb Eesti saatuse puhul arvatavalt neutraalseks, sest Soomel oleks tõsise tüli korral Venemaaga piisavalt palju kaotada, muu hulgas Eestisse tehtud investeeringud, mille saatuse osas leppisid Putin ja Niinistö kaks kuud tagasi Sotšis kokku.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

USA-l pole vaja küll mingit Vene luba ISIS-e vastu võitlemiseks. Kui siis võibolla venelaste luba Süüria Assadi kukutamiseks. ISIS on pigem USA kunagisel toetusel tuule tiibadesse saanud organisatsioon, kus tublid võitlejad nii Türgist, kui Inglismaa immigrandid. Obama on piisavalt küüniline tegelane, et vilistada kõigi teiste huvidele, va ringkonnad, kes ta võimule on upitanud.

Inno ütles ...

USA-l pole vaja mitte luba, vaid toetust- abi. Nad ei saa ise hakkama.

Anonüümne ütles ...

veidi varem jooksis meedias uudis ,et vene sõjalaev olevat imteerinud Rootsi uuringute laeva rünnakut.Uudises märgiti ,et uuringute laev omas kõiki lube antud piirkonnas tegutsemiseks kuid jäeti siiski märkimata milliste uuringutega oli tegu.Järgmiseks, ei tasu unustada ,et Läänemere sügavikus lookleb gaasitrass mille kaudu liiguvad miljardid ja seda Venemaa kaukasse.Ja on ilmselge ,et sellist trassi valvab Venemaa nii vee alt kui pealt.On veelgi ilmselgem ,et maailmas kiratsevad hetkel jõud kes on valmis silmagi pilgutamata selle trassi õhku laskma ja neid absoluutselt ei huvita millised võiksid olla tagajärjed ,sest nemad siin ei ela ja veelvähem huvitab neid kes siin elavad.

Anonüümne ütles ...

räägi täpsemalt kes need jõud tahavad trassi õhku lasta? Lätlased vä? Vaevalt neil selleks võimekust on

Anonüümne ütles ...

Hr Tähismaa, see mida kirjutate antud teemal oleks justkui mingi suhteliselt rumala vanaeide turujutt?
Te ei ole ju tegelikult nii harimata tüüp, eksju?
Stakan K.Butõlkin (leitenant zapasa
inzenerno -tehnitseskih voisk CCCP)