reede, 14. november 2014

Edgar - kas foie gras part?

Kui ma hakkan nüüd omavahel võrdlema Eesti suuremate parteide peaministrite - Taavi Rõivas, Juhan Parts, Sven Mikser, Edgar Savisaar - figuure, siis on selgemast selgem, et kõige kehvemas vormis on Edgar. Kuid miks see ometi nii on? Ma ei usu, et põhjus on üksnes vanuses, sest on ju küllalt vanemaealiseid mehi, kes näevad välja väga šikid ja šarmantsed. Näiteks Arnold Rüütel, kes on veel vanem kui Edgar. Ülišikk ja -šarmantne härramees, keda võiks väljanägemise poolest pidada 50-aastaseks, samas kui Edgarit võib tema väljanägemise põhjal pidada 80-aastaseks.

Me tegime enda poolt kõiк, et Edgarile tervisliku toitumise põhimõtteid tutvustada. Nendel pikkadel ja õdusatel lantšidel ja dineedel ja isegi ühel kaatrisõidul Tallinna lahel, mille me koos veetsime, sai talle mitu korda selgitatud, mida tähendab gluteeni- ja laktoosivaba dieet ning kui hästi mõjub tervisele liha ja kartuli menüüst välja jätmine. Soovitasime, et ta sööks rohkem kala, eelistatavalt sushit, ning kiitsime hiina ja tai kööki. Edgar kuulas meid, pea poolviltu, ja mälus oma rasvast praadi edasi. Kui sama teema uuesti jutuks võtsime, siis pööras ta asja naljaks, öeldes: "Mul on raudne magu, ma võin kõike süüa!". Kahjuks ei paistnud ka erasekretär-vihmavarjuhoidjatel Monika Batrakoval, Siret Kotkal ja Katrin Siskal suure juhi aina kehvenevast tervisest sooja ega külma olevat. Nad vaatasid tuima näoga pealt, kuidas Edgar järjekordse rasvast nõretava lihapalukese või kreemikoogitüki suhu pistis, ega aidanud omalt poolt kuidagi kaasa, et Edgari menüüd tervislikumaks muuta. Ükskord, tõsi, kui me Edgaril tema Hundisilma kodus külas olime (Edgar tahtis, et me ütleks talle, mida arvame Peeter Võsa uuest filmist), olid Batrakova ja Toobal ostnud poest ka sushit, aga Edgar ei puutunud seda sõrmeotsagagi. Lõpuks pidime selle sushi ära sööma meie Innoga.

Üks teine kord kutsus Edgar meid jälle ühte Tallinna tai restorani sööma, kuid tellis seal jälle liha. Ehk et ta küll proovis meile omal kombel näidata, et teeb samme tervisliku toitumise suunas, kuid sisuliselt ei muutunud midagi.

Küsisin täna Innolt, et mis ta arvab. Miks Edgar nii ebatervislikult toitub ja miks ta mingi hinna eest oma menüüd muuta ei taha.

"Ma arvan, et see on seotud lapsepõlvega," vastas Inno. "Edgari ema võttis väga tõsiselt seda vana rahvatarkust, et paks laps, ilus laps, ja sundis Edgarit sööma. Ehket sisuliselt on Edgar see foie gras part. Selles mõttes ma ei kadesta teda."

"Aga miks ta siis praegu, kus ta enam ei pea sööma oma ema keedetud toitu, siis ikka kangekaelselt jätkab ebatervislikku toitumist?"

"No ilmselt sama lugu on ka foie gras partidega. Et isegi kui neid enam ei sunnita sööma, siis nad söövad ikka edasi."

"Millest sa seda järeldad?"

"Mu kõhutunne ütleb seda. Tõe saab ilmselt välja selgitada siis, kui uurida foie gras partide käitumist. Siis on võimalik välja selgitada ka Edgari ebatervisliku toitumise põhjused. Ja ilmselt on ka lihtsam uurida foie gras parte kui Edgarit. Ma arvan, et ebatervislik toitumine on mõjutanud ka Edgari hilisemat elusaatust. Ta on kogu aeg olnud selline paks poiss ja teda narriti koolis. Siis ta sai kõigi peale vihaseks ja on siiamaani vihane."

"Sa siis väidad, et ta sööb ka vihaga?"

"Vot seda ma ei oskagi öelda. Seda peakski uurima. Tal on tekkinud toitumishäire. Selge on ka see, et ta ise ennast enam aidata ei saa. Lõpetuseks võiks öelda seda, et kõik lapsevanemad peaksid vaatama Edgar Savisaart, enne kui sunnivad oma last sööma. Last ei tohi sööma sundida."

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ei ole Savika kohta küll noorusest ülekaalulisi pilte näinud, vähemalt vanu kasukanärakaid nagu teie näljas jõnglane ta ilmselt nätsutama ei pidanud :D
Võiks ka teie kohta veel hullemat öelda, sest nii isiklikuks kui teie muutute suudavad väga räpased ja madalad isendid.