neljapäev, 20. november 2014

Kas nimetame Islandi väljaku ümber?

Sellest polegi väga palju aega möödas, kui väike Island oli väiksele Eestile suur eeskuju. Island oli maailmas esimene riik, mis tunnustas Eesti iseseisvust, tänu sellele nimetati välisministeeriumi esine plats, kus kunagi asus Lenini kuju, Islandi platsiks. Hiljem võttis Mart Laari valitsus Islandi eeskujul suuna geenivaramu loomiseks.

Nüüd on natuke vett merre voolanud, geenivaramust pole enam suurt midagi kuulda ja Islandist ei taheta enam Eestis üldse midagi kuulda, vähemalt ametlikul tasandil. Islandist on saanud ametliku Eesti jaoks samasugune paaria nagu Eerik Niiles Kross on poliitringkondades pärast IRLi alatut reetmist. Mis on kummaline, sest Islandi edulugu edestab mäekõrguselt Eesti oma: Islandi kukkumine oli suurem kui Eesti oma, aga Island on taastunud paremini kui Eesti. Islandi sündivus püsib kõrgeim Euroopas. Mis siis lahti, miks Islandit ei tunnustata?

Ega muud polegi, kui et erinevalt Eestist valisid Islandi juhid oma rahva huvide esindamise, mistõttu saadeti pikalt välispangad. Islandil kuulutati välja laenuamnestia ning inimesed pääsesid kurnavatest kohustustest. Eestis aga keerati rahvale nuga selga ja tulemus on massiline väljaränne ning sündivuse kukkumine kõigi aegade madalaimale tasemele. Nii nagu 1939. aastal, müüsid juhid jälle oma riigi ja rahva maha. Eesti juhtidel on selle pärast häbi, seetõttu ei kõlba enam Islandist rääkida. Millest on väga kahju. Aga nagu öeldakse, iga riik ja rahvas väärib oma juhte, ja vastupidi.

Aus oleks Islandi väljak ümber nimetada. Näiteks Swedbanki väljakuks. Peegeldaks praegust reaalsust paremini.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuule, islandi rahva esindamisest rääkides võta vaevaks uurida, mis möll praegu Islandil toimub. Meelavaldused, valitsuse toetus rekordmadalal - 35% ja kukub. Arstid streigivad juba neljandat nädalat. Ülikoolide õppejõud plaanivad talviste eksamite ajaks streiki. Kuidas reageerib valitsus? Kärbivad eelarvet, aga siiski leiavad vahendeid ametisõidukite väljavahetamiseks luksusmaasturite vastu.

Inno ütles ...

Nojah, Eestis sõitsid ametnikud isegi kõige sügavamal masuajal luksmaasturitega ja keegi ei köhinud. Eestlane on aegade algusest olnud tsirkuserahvas- veidi šõud rahva raha eest ja valitsuse toetus naksti 99% nagu Valgevenes. Eesti rahvas on piisavalt kannatlik ja rikas, et maksta Euroopa kõrgeimaid makse. Ning kohe jõuame 5 rikkama hulka, see on käkitegu!!!

Ja mis arstidesse puutub, siis Eesti arstid ja õpetajad teenivad küll mitu korda vähem kui Islandi omad, aga nad ei streigi, sest tunnevad end sisemiselt rikkamana. Ainult lollid streigivad, targad närivad kodus barankasid ja joovad teed.