kolmapäev, 24. detsember 2014

Mis on Eesti?

Kui kuulata Eesti poliitikute juttu ja vaadata kõrvalt nende tegusid, siis jääb mulje, et Eestis tegelevad kõik inimesed ainult IT-asjandusega ning ühtlasi pürgitakse kosmosesse. Kõik muu on kas olematu või täiesti teisejärguline.

Mis on kummaline, sest kohalikke IT-tooteid, mida igapäevaselt kasutada, praktiliselt pole. Facebook, ja Twitter, mida Eesti riigijuhid agaralt kasutavad ja promovad, on kõik välismaised tooted ja neilt ei laeku Eestile riigimakse. Võib siis küsida, kust maksud tulevad? Ehk siis mida Eesti ettevõtted ekspordivad. Vastus on lihtne: raha riigikassasse tuleb Soome joodikute teenindamisest ning puidu ja turba müügist. Sellest viimasest elatuvad poliitikud, aga millegipärast seda ei tunnista, ilmselt ei julge.

Kui ausalt tunnistada, siis tähendab Eesti e-riik põhiliselt seda, et Eesti ülikõrgelt makstud poliitikud on omale soetanud kallid välismaa vidinad, millega on hea uhkustada. Sama käib autode kohta: Eesti poliitikud armastavad maailma kallemaid automarke. Seda olukorras, kus inimesed, see on siis maksumaksjad on ühed vaesemad Euroopas.

Soomet pole viimasel ajal moodne kiita, aga seal elavad inimesed jätkuvalt 3-4 korda paremini kui Eestis, mistõttu lahkub üha enam eestlasi Soome elama ja mis omakorda lükkab Eesti järelejõudmise Soomele väga-väga kaugesse tulevikku, sest lahkujateks on noored, täies töö- ja loomejõus inimesed koos väikeste lastega. Mis siis on Soome? IT-vallas kasutavad sealsed asutused tasuta tarkvara Linuxit ja OpenOffice tarkvara, erinevalt Eestist, kus kulutatakse tohutuid summasid maksumaksja raha Microsofti niigi täis söönud põrsaste nuumamiseks. Linux on Soome toode, mis levib üle maailma ja on täiesti tasuta, ilma mingite nn viguriteta. Soome poliitikud sellest suuremat kisa ei tõsta, vaid kasutavad agaralt ja toetavad nõnda Soome majandust. Soome ettevõtted kasutavad Linuxit ja Eesti poed on Soome ettevõtete toodangut täis. Eesti tooteid tuleb Soomest tikutulega otsida.

Linux on unikaalne op-süsteem, kuna kasutajad arendavad seda ise pidevalt edasi, nii et see toimib PC-arvutitel paremini kui Microsofti analoogid. Erinevalt eestlaste kaasabil loodud Skype'ist, mille kood on rangelt salastatud ja mida kasutajatel pole võimalik edasi arendada. Selles mõttes on Skype nagu Microsoft: suur ja kole elukas, mille ainus eesmärk on kasutajast kõik võimalik välja pigistada.

Kui Eesti president ütleb, et riik ei vaja restarti, vaid op-süsteemi vahetust, siis soovitan Eestile just Linuxi-lahendust. Kui aus olla, siis sedasi toimib juba Soome majandus, aastakümneid: erinevalt Eestist, kus arendusega tegelevad üksikud väljavalitud, on Soomes kõik osalised ja muudkui arendavad. Kiirus on küll kohati aeglasem, aga kõik arenevad, kogu ühiskond. Soome on nagu Linux.

Aga mis on Eesti? Ilmselt siis Microsoft. Või Skype.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eesti on Euroopa peldik ja valitsus Brüsseli persepühkija.

Anonüümne ütles ...

Väga tore jutt, aga Soomes kasutavad Linuxit eelkõige koolid - kõik muud ametiasutused ja ettevõtted on endiselt Windowsi peal. Lisaks on Linuxi puhul tihti kasutusel Red Hat, mis on kallim kui Windows, nii et rahalist säästu see kindlasti ei too.

Anonüümne ütles ...

Linux EI OLE SOOME TOODE.

Linus Torvalds on ise kirjutanud ainult umbes 2% kogu linuxi kerneli koodist. Kernel on linuxist üsna väike osa. Linux Torvalds kolis juba 1990-date keskel USA-sse elama. Praegu on ta USA kodanik.

Anonüümne ütles ...

Aga jah, see info on vale, et Linux on Soomes kasutusel.
Suurtes serverites on RED HAT linux, mis on kommertstoode - selle toote support maksab päris palju raha.
Lauaarvutites ja läpakates kasutataskse windowsi, suurem osa soome ettevõtetes kasutatavatest programmidest on suuteline töötama ainult windowsil.