teisipäev, 30. detsember 2014

Reformierakonna lootused-lubadused savijalgadel

Reformi kalendri esikülg.

Reformierakond on saatnud taas laiali oma tavapärase Riigikogu valimiste eelse kalendri, kus peaminister Taavi Rõivas räägib, et sihib Põhjala kiireimat majanduskasvu (praegusel Soome, Rootsi ja naftahinna languse tõttu ka Norra majanduse jaoks üliraskel ajal on selline eesmärk isegi küüniline), aga jätab millegipärast märkimata, kuidas seda kasvu loodetakse saavutada. Olgu öeldud, et Eesti praegune kasv on nulli-lähedane ja olulist paranemist pole oodata järgnevaks aastaks.

Annan natuke Reformierakonnale tarka nõu, kuigi loodan, et nad teavad seda isegi;) Nimelt, Eesti-suguses pisiriigis, kus tarbijaid peaaegu et polegi ja lisaks on nad väga vaesed, rääkimata suurest väljarändest, Eesti-suguse õnnetu kärbse jaoks saab kasv tuleneda ainult välisinvesteeringutest. Ehk siis välismaised otseinvesteeringud. Mis, nagu näitab Eesti Panga statistika, on alates 2008. aastast olnud languses, kui väike jõnks 2010. aastal, kui see euro kasutuselevõtuga kaasnenud jõnks välja arvata. Järgnevast tabelist on näha, et välisinvesteeringute juurdevool oli 2005. aastal 2,3 miljardit eurot, möödunud aastal vaid 672 miljonit. 2005. aasta hea tulemus tõi kaasa majanduskasvu, möödunud aasta nõrk tulemus aga majanduslanguse.


Reformierakond on küll välja toonud rea asju, mida rahaga peale hakata, aga pole öelnud, kuidas tagada majanduskasvu, ehk siis raha hankida- meelitada sisse välismaiseid otseinvesteeringuid. Senine poliitika on näidanud, et tunnustatatakse pigem neid, kes raha Eestist välja viivad (Transferwise, Skype, Swedbank, SEB), mitte aga neid, kes seda Eestisse juurde toovad (ei oskagi viimastest aastatest tuua muud näidet kui Saksa energiafirma Danpower investeering Võrru). Kui selline areng jätkub, siis ei saa rääkida tulevikus mingitest investeeringutest ega ka majanduskasvust.

Kuivõrd Reformierakond on kõik oma lubadused rajanud majanduskasvule (et sellest saadav kasu jõuaks igaüheni, et Eesti elanik saaks väärika tasu oma panuse eest, et Eestis sündinud laps tunneks end siin turvaliselt ja koduselt, et arstiabi oleks kättesaadav kõigile, kes seda vajavad, et kindlustada julgeolekut, et Eesti oleks riik, kuhu tahetakse elama tulla, et siin oleks võimalus tõusta tippu jne jne), siis mis saab olukorras, kui seda kasvu ei tulegi??? Siis peab Reformierakond kas oma sõnu sööma või jätkama viimase 5 aasta kärbete poliitikat, mida armastatakse millegipärast reformiks kutsuda. Kärped on kärped, need pole reform, kuna ei vii elu edasi. Reform peab elu edasi viima, kallis Reformierakond!!! Olge ükskord ometi oma nime väärilised.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Üle pika aja hea tekst Innolt (või Irjalt?), aitäh.