laupäev, 11. aprill 2015

Kui kaua kestab Ukrainas vennatapusõda?

Ukrainas on käimas klassikaline vennatapusõda, kui asja õige nimega nimetada, kus lähedased inimesed üksteist maha notivad, nii nagu see on juhtunud korduvates kodusõdades üle maailma. Kus hukkub tuhandeid, aga võimalik, et ka miljoneid inimesi ning keegi kokkuvõttes mitte midagi ei võida. Nii nagu ei võitnud keegi USA kodusõjast, mis kestis kokku 4 aastat ja nõudis ligi miljon inimelu.

See on inimlik tragöödia, mis ümberseisjate silme all toimub, mida keegi ei soovi lõpetada ja millele ümberkaudsed rõõmsalt kaasa plaksutavad.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mõne asjaga ei saa nõus olla.
USA kodusõjas miljonit hauda siiski ei aetud.
Põhjaosariigid kaotasid langenutena ja haavadesse surnutena umbes 360 000 meest, lõunaosariigid – 258 000.
Sõja tagajärjel jäi Unioon ühte, ei lagunenud kaheks riigiks. See ei ole vähetähtis. Orjus kaotati
Endised orjad said perekonnanime ja kodanikuõigused. Riigis loodi uus administratsioon ja reorganiseeriti kohtud. Loodi tasuta riiklike koolide võrk ja hoolekandeasutused; näiteks vanadekodud ja pimedate varjupaigad. Püüti kindlustada neegritele antud kodanikuõiguste elluviimist.
Paha oli ka:tekkis palju n.ö kotipoisse , tekkis terroriorganisatsioone (Ku Klux Klan)
Kuna tegemist oli esimese moodsa sõjaga kus meerika insenerid võtsid tarvitusele soomuslaevad, meremiinid, torpeedod, tagantlaetavad püssid, telegraafi ja isegi ühe allveelaeva. Esmakordselt olid ka rindefotograafid ja sõjapidamine raudteede abil.
Seega andis sõda tõuke tehnoloogia arengu kiirenemiseks, riigi moderniseerumiseks.
Mitte kuidagi ei saa olla nõus sellega, et sõjad on mõttetud.Ise olen patsifist-idealist aga leian, et sõda, tapmine, surm ei ole midagi mida peaks tingimata taunima
Mõned filosoofid nagu nt. Schopenhauer ei leia , et surm oleks paha, ta leiab, et see
jõud, mis kunagi pani liikuma mingi praeguseks kadunud elu, on seesama, mis ilmneb mõnes teises (nt praeguses) elus. Schopenhaueri arvates tõendab seda ka sündide ja surmade faktiline seos: kui 14.sajandil tegi must surm Euroopas laastamistööd, siis järgnes sellele eriliselt suur sündimus; sagedased olid ka kaksikud. Sündide ja surmade arv muutuvad alati proportsionaalselt. Iga sündinud inimese
elu on ostetud kellegi vanaduse ja surma hinnaga. Inimese olemise juured on tema liigis.
Oma individuaalsuse säilimist on niisiis mõttetu nõuda, sest see kompenseeritakse teiste indiviididega (raske on muidugi nii
umbisikuliselt mõelda) aga mõelda tasub. Looduseski teevad kataklüsmid aeg-ajalt n.ö. platsi puhtaks, et teha ruumi uuele, värskele.

StakanK.Butõlkin

Anonüümne ütles ...

Ukrainas ei ole kodusõda selle otses tähenduses. Samuti võiks väita, et 1940a. "eesti töötav rahvas" kukutas kodanliku kliki. Nii siis kui ka seal on kaasajooksikuid, lumpeni, nüüdse terminoloogia järgi vatnikke. Tegelikult on tegemist venemaa agressiooni ja okupatsiooniga (krimm). Kahju on sellest kohalikele kes peavad kannatama "russkii mir"-i nimel. Kõige brutaalsem ja kohutavam on venelaste/venemaa okupatsioon, sest siis lisaks riiklikule terrorile lisandub bardak ja sigatsemine üksikisiku tasandil. Sellele on ajaloos raske midagi võrdset leida.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja, kas Vabadussõda oli ka kodusõda (nagu nõukogude käsitlus oli)? Et kui kusagil piirialadel naaberriik loob teise riigi jaoks "valitsuse" (Eestimaa Töörahva Kommuun, Kuusise valitsus, Ukrainas igasuguste Girkinite ja Borodaide võim jne), siis ongi kohe kodusõda?

Anonüümne ütles ...

Ukrainas käib kodusõda koos võõrriikide interventsiooniga.
Vabadussõda on see nii ukrainlastele kui ka ida-ukraina venekeelsetele(olgu naood siis venelased, ukrainlased või muud) Igalühel neist on vabadusest oma nägemus ja arusaamine.
Mis Krimmi puutub siis asjad nii ühesed ei ole: Krimm ei ole põline Ukraina ala. Sellele maalapile on mitu pretendenti: krimmitatarlased, esmajoones aga ka venelased. Ukraina riigil on sellele maale küll alles kolmandas järjekorras õigusi sest Ukraina NSV sai selle umbes samamoodi nagu Pihkva oblast sai Petseri ja meie Setumaa.
Kas Setumaa on Venemaa? Ei ole ju. Petseri oleks ju ka Trtu rahu järgselt ikkagi nagu meie oma või mis?
Venemaad suhtes ei maksaks rakendada topeltstandardeid, lähtuma peaks ikkagi rahvaste enesemääramiseõigusest ja sellest mis legitiimsusmäära mingi võim kusagil ikkagi omab. Krimmis valdav enamus inimesi täna tahab olla osa Venemaast -võibolla 25 aasta pärast enam ei taha aga see on juba teine jutt.
Rahvusvaheline õigus on selles osas kummist. Tegelikult ei saa olla kellelgi mingit kobisemist Krimmi staatuse osas. Ka USA on liitnud sarnasel moel (USA baasid(väed) sees ja korraldatakse referendum)endaga territooriume-viimati nt. Havai.

Stakan K.Butõlkin

Inno ütles ...

Eesti vabadussõda oli osa oktoobrirevolutsiooniga alanud Venemaa kodusõjast, mille mahitasid sakslased, et mitte ilmasõjas päris peksa saada. Kodusõja tulemusel Venemaa nõrgenes ja jagunes tükkideks, mis oli ootuspärane tulemus. Kommunistide toetamine maksis nii sakslastele kui paljudele teistele rahvastele paarkümmend aastat hiljem valusalt kätte- sakslased jäid pea kõigest ilma, teised samuti, kaasa arvatud eestlased, kes kaotasid oma vabaduse veel kiiremini kui nad olid selle saavutanud.

Inno ütles ...

Kodusõjad on tihti miksitud eri väliste teguritega. Näiteks USA kodusõjas toetasid Inglis- ja Prantsusmaa salaja lõunaosariike relvade ja muu kaubaga, nii nagu Venemaa toetab praegu Ida-Ukrainat.

Inno ütles ...

Ukraina praegune sõda on kodusõda igal juhul, laiemas plaanis kunagise impeeriumi lagunemise jätk, Venemaa kodusõja jätk. Ukraina lihtsalt polnud siiani veel eraldunud. Eesti jaoks muudab asja pikantseks asjaolu, et impeeriumi lagunemine algas oktoobrirevolutsiooniga, ilma igasuguse au- ja häbitundeta tegelaste võimuletulekuga Venemaal. Eesti oli maailma esimene riik, mis seda pätirežiimi tunnustas. Nüüd enam džinni pudelisse tagasi ei topi, karmavõlg jääb igaveseks.
Butõlkin, lisaks sõjaväelastele oli USA kodusõjas palju tsiviilelanikest hukkunuid, peamiselt sõjaga seotud marodööritsemise tagajärjel. Hukkunute arvu kokku hinnatakse miljonile, isegi üle selle.

Inno ütles ...

Ukraina praegune sõda on kodusõda igal juhul, laiemas plaanis kunagise impeeriumi lagunemise jätk, Venemaa kodusõja jätk. Ukraina lihtsalt polnud siiani veel eraldunud. Eesti jaoks muudab asja pikantseks asjaolu, et impeeriumi lagunemine algas oktoobrirevolutsiooniga, ilma igasuguse au- ja häbitundeta tegelaste võimuletulekuga Venemaal. Eesti oli maailma esimene riik, mis seda pätirežiimi tunnustas. Nüüd enam džinni pudelisse tagasi ei topi, karmavõlg jääb igaveseks.
Butõlkin, lisaks sõjaväelastele oli USA kodusõjas palju tsiviilelanikest hukkunuid, peamiselt sõjaga seotud marodööritsemise tagajärjel. Hukkunute arvu kokku hinnatakse miljonile, isegi üle selle.

Anonüümne ütles ...

Eestlased ilmselgelt ei toetanud kommuniste. Põhjus, miks Eesti läks punastega separaatrahule oli ilmne - inimkaotused olid suured ja Eesti territoorium oli vaba. Ei maksa unustada, et Eesti kaotas tuhandeid poegi ka I MS-s. Meil oldi sõjast samavõrra väsinud kui mujal.
Jutt "sakslaste mahitatud" kodusõjast Vabadussõja kontekstis pole ilmselgelt korrektne. Kodusõjaga oleks tegu olnud juhul, kui eestlased oleks sõdinud tsaaririigi või Ajutise Valitsusega. Sõditi aga punastega, kelle rahvusvaheline tunnustatus oli veelgi väiksem kui vastloodud EW-l. Meil oli suurte riikide sisuline (kuigi mitte veel de jure) toetus sõjas punaste vastu.
Ja lisaks - me ei kaotanud oma iseseisvust "kiiremini kui selle saavutasime". Meie 20-aastasel iseseisvusajal pandi oluline alus sellele mõttele, mis aitas 1990-tel oma riigi taastada. Kui me oleks kogu 1930-te Vene horrori kaasa teinud, eestlasi sellel territorriumil sellisel hulgal enam poleks. Siin elaks juurteta poluvernikud, kes ei mäleta esivanemaid ega tea midagi oma kultuurist. Ei maksa unustada, et 20 sajandi algul oli Eestis valdavalt agraarne piirkond. Kui oleksime sattunud sundkollektiviseerimise ja massirepressioonide kätte juba 1930-tel (nagu Venemaa ise), oleks 1950-teks ja 60-teks asi juba hapu olnud.

Anonüümne ütles ...

Elu näinud inimesed tunnevad aholle kui mitmepalgelisi ahnesid tüüpe, kelle peale ei saa iial mitte milleski kindel olla.
Just Ukraina oligi kerge saak värviliste revolutsioonide seppadele, kes on mitmel pool maailmas palju kaost külvanud.
Venelased on 25 aastaga ennast sõltumatu riigina suurepäraselt kehtestanud aga kõigest 3 korda väiksem Ukraina kogu selle aja tühja vegeteerinud ning gaasivargus ja muu taolisega hiilanud.
Ex Ukraina NSV laguneb osadeks nagu Jugoslaavia. Kõigile pole antud võimet riiki pidada.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, ukrainlastel polevat võimet riiki pidada. Kuidas siis hinnata venelaste oskust riiki pidada, kui nad ei suutnud hoida ei tsaaririiki ega N. Liitu?
Ma ei prognoosiks praegusele Venemaale niigi palju eluaega kui seda oli antud punasele laager-riigile NL-le. Venemaa on haaratud KGB kleptokraatide poolt, kelle majanduslik ja poliitiline mõtlemine ei ulatu kaugemale mõnest nädalast. Millega muidu seletada idiootlikku vsjonaša-okupatsiooni Krimmis, millega ennast välispoliitiliselt auti mängiti.

Anonüümne ütles ...

Krimmi elanikkond soovis lahkuda Kiievi rezhiimi alt pärast relvastatud riigipööret ja tegi oma valiku. Ega sinagi ei tahaks sellist demokraatiat, mida ATO teostab Donbassis.

Inno ütles ...

Polnud see vabadussõda ühti must-valge punastega sõdimine. Lisaks punastele sõdisid eestlased omaenda kaasmaalaste- baltisakslastega - meie võidupühana tuntud Võnnu lahingu aastapäev tähistab just võitu sakslaste üle. Lisaks olid eestlastele pinnuks silmas siia taganenud vene valged, kes lõpuks reeturlikult punastele hukkamiseks üle anti.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Narkodiilerid on samad mis hitlerjuugend või proled.

Vaenlane on väga kaval,nõukogude korra loomise ajal ajas ta vendi tapma teineteist,poegi mõrvama isasid...nüüd toimub sama lugu,ainult varjatult,ajupesu,majanduse ja ...narko abil.
Narkodiilerid on ju samad mis hitlerjuugend või proled.