esmaspäev, 22. juuni 2015

Eesti probleemide põhjus on alkohol?

Arenenud riikide alkoholi tarvitamise edetabel. Allikas: OECD

Eestis püütakse probleemidele otsida eri süüdlasi, olgu need siis peaminister Rõivas, Keskerakonna esimees Savisaar, ülemaailmne vabamüürlaste, juutide või illuminaatide vandenõu, kliima soojenemine, külm suvi, venelased või muud säärast. Aga kui põhjus pole see, teine ega kolmas, vaid lihtne asi: alkoholism. Kui Eestist on saanud alkohoolikute maa. Kus joomisest, oma mõistuse hävitamisest on saanud omaette väärtus. Mille tarvitamist, erinevalt muudest meelemürkidest ei piirata, nii et sõltuvushaigeid tuleb pidevalt juurde.

Võtame sellise lihtsa asja nagu sündimus. Eestis kasvas sündimus hüppeliselt 1980ndate aastate lõpus. Seda fenomeni on uuritud ja leitud, et põhjuseks on inimeste lootusrikkus seoses poliitiliste muutustega- see on Eesti iseseisvumisega. Aga 1980ndate lõpus, näiteks 1987. aasta keskel, kui pandi hakkama tippaastal- 1988. aastal sündinud beebid, polnud kellelgi veel aimu iseseisvumisest. Sündimus hakkas kerkima juba 1986. aastal. Ja mis huvitav, sündimus kerkis kõikjal NLiidus, isegi Venemaal, kus iseseisvusest polnud inimestel veel sooja ega külma.

Mis siis oli sündivuse hüppelise tõusu põhjus? Mõned uurijad peavad põhjuseks nn kuiva seadust, mis hakkas kehtima 1985. aastal. Kuiva seadust, mis tähendas alkoholi tootmisele ja müügile kehtestatud karme piiranguid küll kiruti, aga rahvas püsis kaine ja ennäe imet- sündimus tõusis mühinal. Pärast taasiseseisvumist piirangud kadusid, rahvas hakkas taas roppu moodi jooma, sündimus kukkus kolinal ja püsib madal tänaseni.

Sündimuse praegust langust on põhjendatud raskete oludega, aga tasub meenutada, et 1980ndate lõpus olid NLiidus samuti ülirasked olud- midagi polnud saada ja esmatarbekaubad ning toiduained olid suisa talongide peal. Majanduses valitses täielik katastroof, palju suurem kriis kui praegu, aga sündimus tõusis mühinal.

Võibolla on Eesti probleemide põhjuseks siiski alkohol.

Kommentaare ei ole: