neljapäev, 25. juuni 2015

Vene linn NATOs

Väljavõte BBC veebist.

BBC veebis päris hea ülevaade olukorrast Narvas. Ajakirjanik on küsitlenud nii Narva inimesi kui valitsuse propagandameest Ilmar Raagi. Selgub, et Narvas peetakse juhiks Vladimir Putinit ja kui Putin kutsub Narva inimesi üles, ei tea keegi, kuidas nad käituvad. Või arvata võib, kuidas, kui nad jälgivad pidevalt Vene telekanaleid.

Eestil ja eestlastel ei tasu silmi kinni pigistada asjaolu ees, et Narva on jätkuvalt puhas vene linn, kus eesti keelt ei kuule. Kus isegi politseinikud tänaval, poemüüjad ega turvamehed ei räägi eesti keelt, koolide õpetajatest rääkimata. Kus 1. mai tähistamisel lehvisid mitte Eesti riigi, vaid Venemaa trikoloorid ja punalipud. Kohalikud tunnistavad, et Eesti riik on nad hüljanud, valitsust huvitab kohalik rahvas ainult enne valimisi. Seda viimast saab kahjuks väita ka ülejäänud Eesti kohta.

BBC tuletab meelde Eesti presidendi sõnu, et Eestis pole põhjust rääkida vene keelt rohkem kui jaapani või urdu keelt. Sellise suhtumisega tunnevad Narva inimesed end eemaletõugatuna, eriti praegu, kus paljud ettevõtted on suletud ja inimesed tööta. Palgad on Narvas küll kõrgemad kui Venemaal, aga kolmandiku võrra madalamad kui mujal Eestis.

Ilmar Raag tunnistab BBC ajakirjanikule, et on ilmne, et Narva venelasi kasutatakse ära Eesti riigi nõrgestamiseks. Kui Raag küsis Narva elanikelt, kes on nende juht, vastasid nood, et Putin.

Kommentaare ei ole: