laupäev, 18. juuli 2015

Eestis aastal 2050

18. juuli aastal 2050. Üle Eesti alade on tõusnud järjekordne suitsupilv. Tegemist on viimastel aastatel  tavaliseks saanud metsatulekahjuga, mille põhjuseid pole suudetud välja selgitada. Arvatakse, et tegemist on metsa elama kolinud üksikute sisserändajatega, kes on end sajandivanustes tühjaks jäänud majakestes sisse seadnud. Elektrit pole seal juba ammu, rääkimata muudest vajalikest kommunikatsioonidest, aga metsad on metsloomi täis, jõed kubisevad üle pika aja taas kaladest ning seetõttu nälga tundma ei pea. Inimesed on end sisse seadnud ammu tühjaks jäänud külades, kasvatavad majade ümber vilja ja juurvilju ning söövad isegi puulehti.

Eesti jäi inimestest päris tühjaks paarkümmend aastat tagasi, kui Euroopa parlament otsustas, et tühjaks jäänud piirkondades nagu Eesti ja Läti kaotatakse omavalitsused ära, elanikud koondatakse suurematesse keskustesse nagu Tallinn ja Riia ning valitsemine viiakse üle Helsingisse ja Stockholmi. Pärast nooremate inimeste massilist rännet Soome ja Rootsi on Eestisse jäänud vaid 50 tuhat ja Lätti 100 tuhat elanikku, peamisel raugad, kes lebavad hooldekodudes ja ei suuda pikemat reisi ette võtta. Eesti allesjäänud põllumaa müüdi kahele suurele Hollandi põllumajandusfirmale ning metsamaa on Soome ettevõtjate käes. Nagu kirjutas Helsingis ilmuv eestikeelne veebiajaleht Vaba Eestlane, pole eestlastel huvi oma ajaloolisele kodumaale naasta. Peamiseks põhjuseks tuuakse töökohtade puudust. Teisalt ei soovi inimesed üksi metsade ja soode keskel elada. Isegi kunagi kaunis Pärnu rand on täiesti võssa kasvanud. Tallinna puhul häirib inimesi, et kvartalite kaupa seisavad tühjad majad nagu tondilossid, kuhu on end sisse seadnud illegaalid. Viimastel aastatel on olnud juhtumeid, kus illegaalid tänaval inimesi ründavad. Nende vastu on raske midagi ette võtta, sest politsei- ja päästeasutused on Eestist vajaduse puudumise tõttu minema viidud ning kogu vastutus langeb üksikutele vabatahtlikele. Vabatahtlikud jälle alati igale poole kohe ei jõua, näiteks suvisel kiirel tööajal. Traktorid ja metsamasinad töötavad küll juba automaatselt, aga nende tegevuse jälgimiseks ja korraldamiseks on vaja kohapeale mõnda inimest.

Eestis on mõni küla, kuhu on elama jäänud põliselanikud, kes vaatamata Helsingi piirkonnavalitsuse ettekirjutustele on keeldunud ära kolimast, väites, et seal elasid juba nende esivanemad mitusada aastat tagasi. Nende üksikute inimeste olukord meenutab elu üksikul saarel, sest pole poode ega elektrit, koole ega lasteaedu. Kaks poodi on ainult Tallinnas, aga needki kiratsevad. Tallinna inimestele tuuakse toit Helsingist mööda uut silda, mis sai valmis paarkümmend aastat tagasi ja mida mööda Soomest paljud inimesed otse mööda kiirteed Saksamaale tööle käivad. Rong, mis paarkümmend aastat tagasi Helsingi ja Berliini vahel käima pandi, ei leidnud kahjuks eriti kasutajaid ja pandi seisma. Rongitunnelitesse on end sisse seadnud illegaalid, sest tunnelis oli veel mõned aastad tagasi elekter. Nüüd võeti see välja ja inimesed on tunnelitest lahkumas ja asuvad elama tühjaks jäänud majadesse Tallinnas, kus mõnel pool teatakse olevat samuti elekter sees.

Väljaspool Tallinna on elu praktiliselt välja surnud. Pärast Euroopa projektiga toimunud Tartu ülikooli peahoone lahtivõtmist ja ülespanekut eestlaste uude keskusesse Salosse on ka Tartu praktiliselt tühjaks jäänud. Toomemäel kasvab jälle mets nagu tuhatkond aastat tagasi enne ristisõdijate tulekut. Aeg-ajalt korraldatakse Salos asuvast Tartu ülikoolist retki Eestisse, et uurida eestlaste põlvnemist. Viimaste avastuste kohaselt olevat eestlased geneetilised muistse Trooja järeltulijad, kes kodumaalt põgenesid ja uutesse elupaikadesse ümber kolisid. Seda teades oli paljudel eestlastel lihtsam oma kodudest lahkuda ja uutesse elupaikadesse ümber asuda. Paljud eestlased on läinud tagasi oma ajaloolisele kodumaale Türki. Türgi majandus on olnud üks edukamaid maailmas, juba aastaid tagasi möödus see Saksamaast ning pärast Euroopa Liiduga liitumist kümmekond aastat tagasi on Türgist saanud paljude eurooplaste uus kodumaa. Räägitakse, et Türgi päästis Euroopa Liidu kindlast hukust.

Eestlased Salos on õnnelikud ja kodumaale tagasi ei igatse. Pärast Nokia pankrotti lahkusid paljud soomlased Salost ja see linnake jäi pooltühjaks. Kinnisvara hinnad olid madalad ja see meelitas eestlasi, eriti noori Salosse ümber kolima. Salost on saanud tänu eestlastele üks Soome kõige kiiremini arenevaid piirkondi, eriti kiire on areng infotehnoloogia vallas. Salos on viimastel aastatel avatud mitu uut autotehast, kus valmistatakse iseliikuvaid fuusionmootoritega sõiduvahendeid. See on päris uus tehnoloogia, mis muutis oluliselt maailma: kadus sõltuvus naftast. Suured naftariigid nagu Venemaa ja Saudi Araabia kaotasid oma tähtsuse ning kukkusid suurde vaesusse. Paljud venelased on oma kodumaalt lahkunud ning leidnud uue elupaiga Hiinas, Austraalias ja Ameerikas. Venemaad pole palju aidanud Kaliningradi oblasti üleandmine võlgade katteks Euroopa Liidule. Naftarahal püsinud Vene turu ärakukkumine oli üks peamisi põhjuseid, miks Eesti majandus täielikult alla käis ning mistõttu otsustati Euroopa parlamendis haldusreformi kasuks, millega Eestisse jäänud ainus omavalitsus liideti Helsingi piirkonnaga. Eesti puhul on jäänud suurimaks kuluartikliks surnuaedade ja haudade hooldamine, aga uue projekti abil on kavas Eestisse maetud inimesed Soome ümber matta. Sellega kaob vajadus Eestis surnuaedadel käia, kuna need kohad on muutunud väga ohtlikuks. Näiteks mõned nädalad tagasi kandus Tartu ümbruses puhkenud metsatulekahju ühele sealsele kalmistule ning haudu külastamas käinud inimesed said raskeid põletushaavu ja hingamisteede kahjustusi.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Braavo! Lihtsalt braavo, Inno!

Anonüümne ütles ...

Avasin äsja Postimehe. Näkku kargas reklaam, nagu alati. Kogemata lugesin: kõik laibad -20%!

Anonüümne ütles ...

Väga prohvetlik utoopia aga ajavahemik selleks on liiga lühike. Pagulasteema kõrval ennustatakse muutusi energeetikas! Huvitav mõte on TÜ ja kalmistute üleviimine.

Anonüümne ütles ...

Kõik ei ole utoopia:

http://epl.delfi.ee/news/eesti/rektor-alar-karis-tartu-ulikool-peab-tulevikus-suuremaga-liituma?id=51176713

Anonüümne ütles ...

Venemaal ei ole välisvõlgu, võlavanglasse läheb hoopis usa.

Anonüümne ütles ...

hea ulmejutt :D aga lapsi sellega ei hirmuta, nad ei saa aru millest jutt ja kes arvavad, et see polegi ulme, neist on lihtsalt kahju.

Anonüümne ütles ...

Viimasele!
Tahaks sinuga vestelda ca 2 aasta pärast, 10-st rääkimata, sest siis enam eesti keelt pole mõtet rääkida enam :(
Täna ometi öeldi ka peavoolu meedias välja, et see hulk musti (nende staatust enam ei osatagi määratleda,niipalju on valet!) on ESIMENE tulek ja julgeti ka rääkida , et maffia lõunamaades on ümberorienteerinud inimkaubandusele kui tulusamale kui narkoäri!
Järelikult, põgenike voolu vähenemisest, rääkimata piiri panekust lobisemine on ABSOLUUTNE MÖLA!!! :(

jevlampi ütles ...

Inimsöömine on hea! Sest vaata: palju proteiini vähese vaevaga! "Päästad" nõrgema näguripäevadest! Sigitad veel suuremad ja tugevamad järglased! Jne. Jne.

Tegelikult avitaks maailma ainult üleminek ahnusepõhiselt majanduselt headusepõhisele majandusele...