kolmapäev, 1. juuli 2015

Kuidas USA kaubanduskoda võitleb Eestis suitsetamise eest

Väljavõte New York Times'i veebist.

Küllap on paljud mõelnud, miks Eestis suitsetatakse kaks korda rohkem kui Soomes või Rootsis või isegi Lätis või Leedus. Suitsetavad põhiliselt mehed ja suitsetamine on otseses sõltuvuses inimese tervisega- pole ime, et Eesti meeste tervis on kehv.

Nagu kirjutab New York Times, teeb Eestis aktiivset suitsetamist pooldavat kihutustööd USA kaubanduskoda, mille aupresident on suursaadik Jeffrey Levine. Kuigi kaubanduskoda on eraettevõte, on selle seotus saatkonnaga muutnud koja poliitiliseks asutuseks. Koja üks põhilisi tegevusi nii USAs kui välisriikides on tubakafirmade huvide esindamine ehk nn lobby.

Nagu kirjutab New York Times, on koda nii Eestis kui paljudes teistes riikides võtnud aktiivselt ette suitsetamise eest võitlemise. Paljudel juhtudel kaitstakse tubakafirmade õigusi intellektuaalse omandi sildi all. See tähendab, et kui näiteks Maailma Tervishoiuorganisatsioon WHO soovitab kasutada sigarettidel ilma märgistama pakendeid, siis võitleb koda sellele vastu, väites, et kaubamärk on intellektuaalne omand ja selle varjamine rikub intellektuaalse omandi kaitset. Eestis ongi tehtud nii, nagu kaubanduskoda on oma programmdokumendis ette kirjutanud, selle eest on Eesti seadusandjad lausa kiita saanud:


Seejuures on nimetatud programmdokumendi loomise juures osalenud juhtiva tubakafirma Philip Morrise esindaja Maris Leemets:

Eeltoodut arvestades pole ime, et sigarettidele on Eestis kehtestatud erinevalt muudest toodetest piirhind, mis häirib eriti väiksemaid kaupmehi, sest sigaretid on ainus kaup vaba turuga Eestis, mida pole võimalik teatud hinnast kallimalt müüa. Päris ilma suitsu müügita ära ei ela, aga sigarettide piirhinna tõttu on kaupmehed sunnitud müüma sigarette odavamalt teiste kaupade, näiteks puuviljade hinnatõusu arvelt. Eestis kehtestatud sigarettide piirhind on sama absurdne asi nagu juhtus hiljuti Ukrainas, kus sealne valitsus nõudis Austraalialt, et Austraalia tühistaks oma territooriumil suitsetamisvastased seadused. Seejuures pole Ukrainal Austraalias tubaka osas absoluutselt mingeid huvisid. Nagu hiljem selgus, võeti Ukrainas selline samm ette sealse USA kaubanduskoja eestvõttel. New York Times nimetab seda asja Ukraina eelmise korrumpeerunud valistuse musternäiteks.

Kokkuvõttes tähendab USA kaubanduskoja suitsetamist propageeriv lobby Eestis seda, et siin pole sigaretipakkidel suuri hoiatavaid silte, lapsed ja noored on altid suitsetamisele ning täiskasvanutel on raske suitsetamist maha jätta. Nagu selgub, on sellise rahva tervist laastava tegevuse taga Eesti valitsus, kes laseb end mõjutada USA kaubanduskoja tegevusest.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Usa saatkond Eestis tuleks likvideerida.

Anonüümne ütles ...

Usa saatkond Eestis tuleb likvideerida.